Θέμα χωροταξικού σχεδιασμού στο περιφερειακό συμβούλιο

Θέμα χωροταξικού  σχεδιασμού  στο περιφερειακό  συμβούλιο

Θέμα χωροταξικού σχεδιασμού στο περιφερειακό συμβούλιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 351 ΦΟΡΕΣ

Με το περιφερειακό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και την αειφόρο ανάπτυξη της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, θα ασχοληθεί το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου στη συνεδρίασή του την ερχόμενη Τετάρτη.

Ειδικότερα, καλείται να καταθέσει την άποψή του για τη Β1 φάση της οριστικής μελέτης του σχεδίου, κατόπιν εισήγησης του θέματος από τον προϊστάμενο της γενικής διεύθυνσης Ανάπτυξης Πάνο Βενέρη.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βενέρης, τα Περιφερειακά Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ) είναι σχέδια στρατηγικού χαρακτήρα τα οποία καθορίζουν τις βασικές προτεραιότητες και στρατηγικές επιλογές για την ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη σε επίπεδο της Περιφέρειας και δίνουν τις κατευθύνσεις για τη χωρική διάρθρωση των βασικών δικτύων και υπηρεσιών διοικητικής, κοινωνικής και τεχνικής υποδομής.

Περιλαμβάνουν επίσης τις κατευθύνσεις και τα προγραμματικά πλαίσια για τη χωροθέτηση των βασικών παραγωγικών δραστηριοτήτων του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, τις κατευθύνσεις για τη διάρθρωση του περιφερειακού οικιστικού δικτύου, καθώς και τις βασικές προτεραιότητες για την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιφέρειας.

Συνοδεύονται από πρόγραμμα δράσης στο οποίο εξειδικεύονται οι απαιτούμενες για την εφαρμογή τους ενέργειες, ρυθμίσεις και προγράμματα, το κόστος και οι πηγές χρηματοδότησης των προτεινόμενων παρεμβάσεων, καθώς και οι φορείς και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των προτεινόμενων μέτρων και δράσεων.

Η μελέτη «ΠΠΧΣΑΑ» για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποτελεί πρόταση για το νέο χωρο-αναπτυξιακό σχέδιο της Περιφέρειας, το οποίο προκύπτει μέσα από διαδικασία αναθεώρησης και επικαιροποίησης του ισχύοντος θεσμοθετημένου πλαισίου (ΦΕΚ-1487/Β/10.10.2003).

Περιλαμβάνει τον συνολικό σχεδιασμό με αναπτυξιακές-οικονομικές, χωροταξικές-περιβαλλοντικές και πολεοδομικές-οικιστικές κατευθύνσεις με χρονικό ορίζοντα δεκαπενταετίας. Αποτελεί για την Περιφέρεια και τους Δήμους το προγραμματικό πλαίσιο και εργαλείο - κλειδί για τα έργα και τις παρεμβάσεις που θα προγραμματίσουν τα επόμενα χρόνια ενώ και συγχρόνως, είναι το πλαίσιο στήριξης και τεκμηρίωσης των αντίστοιχων αιτημάτων – προγραμμάτων για χρηματοδότηση. Επιπρόσθετα θα αποτελέσει «οδηγό» για όλα τα υποκείμενα επίπεδα σχεδιασμού (Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, Πολεοδομικές Μελέτες κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι το Περιφερειακό Χωροταξικό σχέδιο εκπονείται από μελετητική ομάδα, ανατέθηκε και επιβλέπεται από το ΥΠΕΝ, ενώ έχει συνταχθεί η Β1 φάση (οριστική μελέτη) η οποία αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη