Απογοήτευση στη Ρόδο για το «βαθύ κόκκινο»

Απογοήτευση στη Ρόδο για το «βαθύ κόκκινο»

Απογοήτευση στη Ρόδο για το «βαθύ κόκκινο»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 6172 ΦΟΡΕΣ

Εκτέθηκε η κυβέρνηση με το ζήτημα της Χάλκης

Απογοήτευση και αγανάκτηση προκλήθηκε στη Ρόδο από την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει ξανά το νησί στο «βαθύ κόκκινο» λόγω των αυξημένων κρουσμάτων των τελευταίων ημερών.

Η απογοήτευση είναι απόρροια και του γεγονότος ότι το «βαθύ κόκκινο» θα πλήξει την τουριστική φήμη του νησιού μας, σε μια κρίσιμη περίοδο, την στιγμή μάλιστα που γίνεται προσπάθεια με το άνοιγμα των καταστημάτων να αποσυμπιεστεί η κατάσταση.

Λόγω μάλιστα κακών χειρισμών που έγιναν, προκλήθηκε και έντονο κλίμα αγανάκτησης, αφού... κανένας δεν ήξερε τι ισχύει και πώς, ειδικά για χθες.

Με δεδομένο μάλιστα ότι υπήρξε αλαλούμ με τη Χάλκη και την Αστυπάλαια, το κλίμα αγανάκτησης έγινε πιο σφοδρό.
Πολλοί θεωρούν ότι θα έπρεπε να υπάρξουν επί του θέματος, προσεκτικότεροι χειρισμοί, καταλογίζοντας μάλιστα και ευθύνες στην τοπική πολιτική ηγεσία, που δεν άσκησε τις απαιτούμενες παρεμβάσεις.

Υπό τις συνθήκες αυτές, όπου κυριαρχεί ο προβληματισμός, πρόκειται να λειτουργήσουν τα καταστήματα από αύριο, αφού επιδιώκεται η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου σε όλη τη χώρα, πλην Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης, όπου υπάρχουν περισσότερα κρούσματα.

Συγκεκριμένα, στο νησί μας, όπως ανακοίνωσε και ο Εμπορικός Σύλλογος, θα ισχύσουν τα εξής:
«Ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου, σας ενημερώνει ότι η ένταξη της Δημοτικής Περιφέρειας του Δήμου ΡΟΔΟΥ, στο «βαθύ κόκκινο», από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου, ΔΕΝ επηρεάζει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Τα καταστήματα λιανικής θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τους εξής όρους:
• Τα καταστήματα μπορούν να λειτουργούν με τη μέθοδο του click away και του click in shop.
• Η προσέλευση των καταναλωτών θα γίνεται με ραντεβού.
• Θα πρέπει να υπάρχει απαντητικό SMS ή e-mail από το κατάστημα, ως αποδεικτικό για το ραντεβού, ώστε να μπορεί να γίνει ο έλεγχος.
• Για όλα τα καταστήματα που θα λειτουργήσουν, ισχύει ο περιορισμός του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. εμπορικού χώρου και ανώτατο όριο 20 επισκεπτών ταυτοχρόνως ανά κατάστημα.

• Από τους παραπάνω αριθμούς εξαιρείται το υπαλληλικό/διευθυντικό προσωπικό, ενώ σε πολύ μικρά καταστήματα κάτω των 25 τ.μ. θα επιτρέπεται η παρουσία μόνο ενός πελάτη κάθε φορά.
• Στην είσοδο του κάθε καταστήματος θα πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχει αναρτημένο, με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο, ο μέγιστος αριθμός καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος, σύμφωνα με την αναλογία 1 προς 25 τ.μ.

• Οι πληρωμές θα πραγματοποιούνται μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.
• Προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων είναι 7:00 με 20:30.
• Από αυτή τη φάση της επανεκκίνησης αποκλείονται τα πολυκαταστήματα, outlets, καταστήματα που λειτουργούν με τη μέθοδο shop in shop, καταστήματα εντός εμπορικών κέντρων και εκπτωτικών χωριών.

• Ο καταναλωτής θα στέλνει ένα SMS στον αριθμό 13032 που θα επιτρέπει τη μετακίνησή του και για 3 ώρες συνολικής διάρκειας.
• Μέσα στη διάρκεια των 3 ωρών επιτρέπονται πολλαπλά ραντεβού για επισκέψεις σε περισσότερα καταστήματα.
• Δεύτερο SMS, μέσα στη διάρκεια της ίδιας ημέρας, δεν θα επιτρέπεται.

Όλα τα παραπάνω μέτρα είναι οριζόντια, και ισχύουν σε όλη την Ελλάδα και σε όλες τις αγορές, ενώ δεν θα υφίστανται πλέον για το λιανεμπόριο οι οποιεσδήποτε χρωματικές ζώνες.

Είναι πολύ σημαντικό οι επιχειρήσεις να τηρήσουν απαρέγκλιτα τα υγειονομικά μέτρα ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ο συγχρωτισμός και οι ουρές αναμονής έτσι ώστε να μην υπάρχει η αφορμή για κανέναν να εισηγηθεί και πάλι το κλείσιμο του λιανεμπορίου».

Ευάγγελος Φραγκάκης: «Άλλη η Χάλκη της Λάρισας, άλλη η Χάλκη της Δωδεκανήσου»
Σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Χάλκης Ευάγγελος Φραγκάκης αναφέρει τα εξής:
«Δήλωση Δημάρχου Χάλκης για την εκ παραδρομής χθεσινή ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας για το νησί της Χάλκης.

Επειδή καθώς όλα δείχνουν η συνωνυμία μας οδηγεί σε ατυχή συμπεράσματα και ακόμα πιο ατυχή βαφτίσματα με «βαθύ κόκκινο» ίσως θα ήταν σκόπιμο να αναφέρουμε ότι άλλη η Χάλκη της Λάρισας, άλλη η Χάλκη της Δωδεκανήσου και άλλη η Χάλκη της γείτονα χώρας της Τουρκίας.
Οι διαφορές πάρα πολλές, η ομοιότητα μόνον μία, το όνομα.

Η δική μας Δωδεκανήσια Χάλκη είναι ακριτικό νησί του Αιγαίου, η Χάλκη της Λάρισας είναι ένα χωριό 15 χιλιόμετρα νότια της Λάρισας και η Χάλκη της Τουρκίας είναι νησί στις ακτές της θάλασσας του Μαρμαρά, μέρος συστάδας νήσων γνωστές και ως Πριγκηπονήσια.

Ως εκ τούτου είναι σαφές ότι οποιαδήποτε λάθος συσχέτιση με τις άλλες δύο συνώνυμες μας είναι εντελώς άστοχη, μάλλον απόρροια της συνωνυμίας. Ο κορωνοϊός δεν έχει καταφέρει να φτάσει ως την δική μας Χάλκη της Δωδεκανήσου και καταβάλλουμε καθημερινό αγώνα ώστε να μην τα καταφέρει.

Η Δωδεκανήσια Αρχόντισσά μας είναι ο επίγειος παράδεισος ο οποίος αντιστέκεται σθεναρά στον κορωνοϊό. Είναι πιο «γαλάζια» από ποτέ και έτσι θα παραμείνει.

Συνεχίζουμε όλοι μαζί με αίσθημα ατομικής ευθύνης να τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα εως ότου επέλθει η ανοσία στον γενικό πληθυσμό της χώρας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας, κανένα εμβόλιο δεν εξασφαλίζει 100% ασφάλεια.
Τα εμβόλια προστατεύουν με ηπιοτερα συμπτώματα, χαμηλότερο ιικο φορτίο και μικρότερη μεταδοτικότητα».

Ο δήμαρχος Αστυπάλαιας
Αντίστοιχα, από τον δήμαρχο Αστυπάλαιας Νικόλαο Κομηνέα εκδόθηκε επί του θέματος η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Ενώ ήδη έχουν περάσει 14 μέρες από τις 21 Μαρτίου του 2021 όταν και ανιχνεύσαμε τα πρώτα έξι (6) κρούσματα στο νησί μας ύστερα από διεξαγωγή 70 rapid test και πριν από 12 μέρες (στις 23 και 24 Μαρτίου) ανιχνεύσουμε αλλά 14 κρούσματα αφού έγιναν 750 τεστ από τον ΕΟΔΥ της Πάρου και ενώ πια δεν έχουμε κανένα κρούσμα εδώ και πέντε (5) μέρες, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε στην Πολιτική Προστασία ότι πρέπει να μας κατατάξει στο βαθύ κόκκινο! Τους «ευχαριστούμε», αλλά τώρα η κατάταξη αυτή είναι απολύτως άκαιρη και περιττή.

Ο Δήμος μας σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία Κω και το περιφερειακό ιατρείο Αστυπάλαιας απομονώσαμε τους πάσχοντες και ενημερώσαμε όσους είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους να απομονωθούν, κλείσαμε τα καταστήματα ακόμα και των τροφίμων για πέντε και πλέον ημέρες, ενώ συνεχίσαμε να κάνουμε rapid test στον πληθυσμό μας.

H κυκλοφορία ελαχιστοποιήθηκε καθώς και οι κάθε είδους επαφές. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα κρούσματα να περιοριστούν όλα σε συγκεκριμένες οικογένειες, να μη γίνει καμιά περαιτέρω εξάπλωση του κορονοιού, ενώ παράλληλα ξεκίνησε και ο εμβολιασμός για τις ηλικίες άνω των 60 ετών, όπου και πραγματοποιήθηκαν εμβολιασμοί την Πέμπτη 01/04/2021, έως και το Σάββατο 03/04/2021 των πρώτων 150 δημοτών άνω των 60 ετών.

Οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν την Τρίτη 06/04/2021 με νέα αποστολή 160 ακόμα εμβολίων ώστε να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι κάτοικοι άνω των 60 ετών.

Η διαβεβαίωση που έχουμε είναι ότι οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν με διαρκείς αποστολές εμβολίων, ώστε να εμβολιαστούν τελικώς όλοι οι κάτοικοι ανεξαρτήτως ηλικίας τις επόμενες 10 ημέρες.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΜΗΝΕΑΣ».

Ποια καταστήματα ανοίγουν τη Δευτέρα 5 Απριλίου
Τα καταστήματα που ανοίγουν από τις 5 Απριλίου είναι τα εξής:
• τα συνοικιακά καταστήματα
• τα μεγάλα καταστήματα-αλυσίδες, που δεν βρίσκονται όμως σε εμπορικό κέντρο
• οι μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, ηλεκτρικών ειδών και άλλων
• τα πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα καταστήματα, δηλαδή δεν λειτουργούν ως εμπορικά κέντρα

Αντίθετα, κλειστά θα παραμείνουν τα εξής καταστήματα:
• shops in shops (κατάστημα εντός καταστήματος)
• outlets
• εμπορικά κέντρα
• εκπτωτικά χωριά
Για τα συγκεκριμένα καταστήματα θα γίνει επανεξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων την επόμενη εβδομάδα και θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

Πώς θα κάνουμε τα ψώνια μας από Δευτέρα
Να σηκώσει ρολά από Δευτέρα ετοιμάζεται το λιανεμπόριο, εκτός από Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη, μετά από απόφαση των ειδικών.

Αναλυτικό οδηγό για τα καταστήματα που θα ανοίξουν μόνο με ραντεβού από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου, αλλά και για τις διαδημοτικές μετακινήσεις έδωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Με τον κωδικό 6 στο 13033 κάθε πολίτης, παρά το lockdown, μπορεί να πάει σε άλλο δήμο για άθληση. Το μέτρο ισχύει για άθληση έως τρία άτομα σε κάθε παρέα ή για μία οικογένεια.

Η μετακίνηση από δήμο σε δήμο, όπως και η μετακίνηση εντός του δήμου, ισχύει από τις 05:00 έως τις 21:00, καθώς από τις 21:00 τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη η αγορά δε θα ανοίξει, όπως ανέφερε ο κ. Σταμπουλίδης στο MEGA, ενώ οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα επιτρέπονται μόνο το Σαββατοκύριακο, σε αντίθεση με την Αττική.

Συγκεκριμένα στην Αττική, δε θα λειτουργήσουν τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά χωριά, τα outlets και τα shoping shops. Όλα τα υπόλοιπα λειτουργούν κανονικά.

Περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο ο πολίτης θα μπορεί να επισκέπτεται τα εμπορικά καταστήματα διευκρινίζοντας πως το μήνυμα στο 13032 είναι μοναδικό για κάθε μέρα και μπορεί να αποσταλεί εκ νέου μετά τις 12 το βράδυ.
Έκρινε ότι το μέτρο αυτό θα βοηθήσει στην ψυχολογία του κόσμου και θα βελτιώσει την καθημερινότητά του.
«Δεν είναι άνοιγμα της αγοράς, αλλά ένα μικρό βήμα για να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον ιό», τόνισε.

«Κόφτης» στα SMS
Ο κ Σταμπουλίδης, μιλώντας στον OPEN αναφέρθηκε και στις αλλαγές στα ψώνια μας στα καταστήματα που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου, όταν και θα ανοίξει το λιανεμπόριο.

Η μετακίνηση με τον κωδικό 2 ισχύει στο 13033 ισχύει μόνο εντός δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.

Θα μπορούμε να στέλνουμε SMS στο 13032 στέλνουμε μόνο μία φορά το 24ωρο γιατί υπάρχει «κόφτης». Πρέπει πρώτα να κλείσουμε ραντεβού με το κατάστημα και μετά να στείλουμε μήνυμα για να κάνουμε τα ψώνια μας μέσα σε διάστημα τριών ωρών από το μήνυμα που θα στείλουμε και μπορούμε να μεταβούμε από δήμο σε δήμο για τα ψώνια μας, από τη Δευτέρα, που ανοίγουν τα καταστήματα.

Τι είπε για εστίαση, selft test και τουρίστες
Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, αναφέρθηκε και στους Ισραηλινούς τουρίστες που έφτασαν στη χώρα μας με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, τα selft test και την εστίαση.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τα εστιατόρια στα ξενοδοχεία λειτουργούν και οι τουρίστες μπορούν κατά τη βόλτα τους να παίρνουν έναν καφέ με take away.

Τόνισε ότι τα self test θα γίνονται στους εργαζομένους του λιανεμπορίου και είπε ότι η εστίαση θα ανοίξει πιθανότατα μετά το Πάσχα, όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός την Παρασκευή, 2 Απριλίου, στη Βουλή.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών