Π. Βενέρης: Χρειάζονται βελτιώσεις στο χωροταξικό σχέδιο της περιφέρειας

Π. Βενέρης: Χρειάζονται βελτιώσεις στο χωροταξικό σχέδιο της περιφέρειας

Π. Βενέρης: Χρειάζονται βελτιώσεις στο χωροταξικό σχέδιο της περιφέρειας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 458 ΦΟΡΕΣ

Είναι, όμως, ένα στρατηγικό σχέδιο που δίνει αναπτυξιακές προοπτικές στην περιοχή μας

«Το χωροταξικό σχέδιο για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι ένα πολύ σοβαρό σχέδιο για την περιοχή μας που θα ικανοποιεί πραγματικά τις ανάγκες της περιφέρειας και των δήμων και έχει αρκετά ισχυρές κατευθύνσεις ώστε να καλύψει την επόμενη δεκαετία» δήλωσε ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της περιφέρειας Πάνος Βενέρης.

Ειδικότερα, με αφορμή τη συζήτηση του σχεδίου κατά την τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το περιεχόμενό του και τη διαδικασία που ακολουθείται μέχρι την κατάθεση της τελικής πρότασης στο αρμόδιο υπουργείο.

Όπως υπογράμμισε, το χωροταξικό σχέδιο δίνει αναπτυξιακές προοπτικές στην περιοχή μας αλλά χρειάζεται αρκετές βελτιώσεις σε πολλά σημεία του.

«Το χωροταξικό σχέδιο για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι ένα στρατηγικό σχέδιο που εντάσσεται στα αναπτυξιακά πλαίσια της περιφέρειας αλλά και στα πλαίσια των ευρωπαϊκών πολιτικών για την περιφερειακή ανάπτυξη. Είναι πλέον ισχυρές οι πολιτικές για την περιφερειακή ανάπτυξη οι οποίες σε ένα μέρος τους μετουσιώνονται και μέσα από το χωροταξικό σχεδιασμό» δήλωσε αρχικά ο κ. Βενέρης ο οποίος αναφερόμενος στο ιστορικό σύνταξης του σχεδίου που ξεκίνησε το 2003 είπε τα εξής:

«Το πρώτο σχέδιο είχε γίνει το 2003 και περιέγραφε τους άξονες ανάπτυξης της περιφέρειας για τα επόμενα 15 χρόνια. Τότε δεν είχε ληφθεί και πολύ υπόψη με αποτέλεσμα το σχέδιο αυτό να έχει σχεδόν αγνοηθεί από το σύνολο των παραγόντων. Ωστόσο όλο και περισσότερο μπαίνουν στη ζωή μας οι ευρωπαϊκές πολιτικές και έφτασε η ώρα να αναθεωρηθεί το πρώτο αυτό σχέδιο.

Ο κ. Πάνος Βενέρης
Ο κ. Πάνος Βενέρης

Η μελέτη ανατέθηκε από το ΥΠΕΚΑ το 2013, για την αναθεώρηση του σχεδίου, η πρώτη φάση ανατέθηκε σε ιδιώτες μελετητές με επίβλεψη από το ίδιο το ΥΠΕΚΑ και ανατέθηκε για όλες τις περιφέρειες ταυτόχρονα.

Η πρώτη φάση παραδόθηκε το 2015 μπήκε στο περιφερειακό συμβούλιο, που την ενέκρινε με αρκετές παρατηρήσεις. Η δεύτερη φάση η οριστική μελέτη έπρεπε να παραδοθεί το 2016 αλλά για λόγους πόρων καθυστέρησε πάρα πολύ η πληρωμή της και κατατέθηκε το 2020.

Αυτή στάλθηκε στους φορείς για γνωμοδότηση και ο κύριος φορέας είναι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Εμείς ως περιφέρεια στον λίγο χρόνο που είχαμε κάναμε το καλύτερο δυνατό που μπορούσε να γίνει ώστε το σχέδιο αυτό να διαδοθεί όσο γινόταν περισσότερο, να το γνωρίσουν οι δήμοι, οι φορείς του τόπου και να μπει στο περιφερειακό συμβούλιο για γνωμοδότηση αφού έχουμε όλα τα δεδομένα.

Πολύ σύντομα το γνωστοποιήσαμε στους δήμους επιπλέον έγινε μία διαβούλευση με το ΥΠΕΚΑ, τους επιβλέποντες της μελέτης, τους μελετητές και συμμετείχαν και αρκετοί δήμοι από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Εκεί είδαμε τι ακριβώς θέλουν οι δήμοι, διατυπώθηκαν αρκετές παρατηρήσεις και τα λάβαμε υπόψη ώστε να συντάξουμε την εισήγησή μας στο περιφερειακό συμβούλιο.

Και εκεί έγινε γόνιμος διάλογος, ενώ σε γενικές γραμμές το σχέδιο αυτό πληροί τις προδιαγραφές αλλά θέλει αρκετές βελτιώσεις σε πολλά σημεία».

Το περιεχόμενό του
Όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της περιφέρειας, το σχέδιο εντάσσεται στα στρατηγικά σχέδια ανάπτυξης. Περιλαμβάνει όλους τους τομείς, όπως οικιστική ανάπτυξη, τουρισμό, πρωτογενή τομέα, δευτερογενή τομέα και μετουσιώνει το όραμα της κάθε περιφέρειας σε συγκεκριμένες πολιτικές περιλαμβάνει τα έργα, την υποστήριξη και τον συνδυασμό των κοινοτικών πλαισίων στήριξης σε σχέση με το όραμα που πρέπει να προσδοθεί σε αυτά και περιλαμβάνει και ορισμένους κανονιστικούς όρους.

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα σημεία του είπε μεταξύ άλλων: «Προέβλεπε για παράδειγμα αύξηση αρτιότητας για τα ξενοδοχεία σε μικρά και μεγάλα νησιά, προέβλεπε την απομάκρυνση κατά πολύ των κτισμάτων από τα ρέματα και από τις γραμμές του αιγιαλού, που κατά την άποψή μας ήταν καθ’ υπέρβαση, γιατί αυτές είναι αντικείμενο άλλων σχεδίων και δεν θα έπρεπε να είναι μέσα σε αυτό.

Εμείς εισηγηθήκαμε στο να μην ισχύσουν αυτά σε αυτή τη φάση ή τουλάχιστον να δοθούν ως κατευθυντήριες γραμμές για τα άλλα επίπεδα σχεδιασμού ο ρόλος των οποίων είναι να συμπεριλάβει αυτές τις ρυθμίσεις.

Επιπλέον περιλαμβάνει ζητήματα όπως οι μεταφορές, τα μεταφορικά ισοδύναμα, και πολλά άλλα αναπτυξιακά θέματα που αφορούν την περιφέρεια. Κατηγοριοποιεί τα νησιά σε τρεις κατηγορίες: στα μικρότερα νησιά και δίνει τους άξονες ανάπτυξης που είναι στραμμένοι στην ήπια διαχείριση, στα μεσαία νησιά μεταξύ ανάπτυξης και ήπιας διαχείρισης και στα μεγάλα νησιά, δίνει τους άξονες ανάπτυξης με κατεύθυνση την προσαρμογή στις καινούριες συνθήκες πλέον που επιβάλλει η σωστή διαχείριση των υπαρχόντων».

Επίσης, όπως τόνισε ο κ. Βενέρης, προσφέρει αναπτυξιακές προοπτικές δίνοντας έμφαση στον τουρισμό, όπως είναι φυσικό, κατατάσσοντας σε κατηγορίες περιοχές που είναι αναπτυγμένες και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν εκεί, αυτές που είναι υπό ανάπτυξη και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν εκεί και τις περιοχές που πρέπει να διαφυλαχτούν.

Παράλληλα τόνισε ότι είναι ένα σχέδιο δεσμευτικό ως προς τα υποκείμενα επίπεδα σχεδιασμού, και ως προς τις δράσεις και πολύ σοβαρό σχέδιο για την περιοχή μας, καθώς έχει αρκετά ισχυρές κατευθύνσεις ώστε να καλύψει την επόμενη δεκαετία, κάτι που θα φανεί στην πράξη.

Αν και, όπως είπε, το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή τη φορά θα παρθεί πολύ σοβαρά υπόψη όπως δεν είχε γίνει την προηγούμενη φορά.
Πάντως στάθηκε στο ότι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν συμμετείχε στην επίβλεψη και αυτό επισημάνθηκε νωρίς ενώ τόνισε ότι το θέμα θα ξαναέρθει στο περιφερειακό συμβούλιο αφού γίνει και αντίστοιχη συνεδρίαση στην ΠΕΔ, ενώ αρκετοί από τους δήμους έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους, ώστε στο περιφερειακό συμβούλιο να υπάρχει πλήρης εικόνα από όλους.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με όσα υπογράμμισε ο κ. Βενέρης, οι επισημάνσεις για τις βελτιώσεις θα κωδικοποιηθούν και θα κατατεθεί ενιαία πρόταση στο υπουργείο ώστε να ληφθεί υπόψη προκειμένου να γίνει η επόμενη φάση της μελέτης η οποία θα είναι η οριστική. Αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο. «Ελπίζω ότι στο τέλος θα είναι ένα σχέδιο που θα ικανοποιεί πραγματικά τις ανάγκες της περιφέρειας και των δήμων. Θεωρούμε ότι και με τη συμβολή όλων θα κατατεθεί μία πρόταση που θα ικανοποιεί τις ανάγκες όλων» κατέληξε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει συσχετισμός με τους δασικούς χάρτες ο γενικός διευθυντής ανάπτυξης απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Πάντως, όπως είπε, υπάρχει σοβαρό ζήτημα με τους δασικούς χάρτες σε όλη την Ελλάδα. Η σύνταξη του δασολογίου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά με τον τρόπο εφαρμογής υπάρχει θέμα καθώς δεν γίνονται μελέτες πεδίου. Κατά την άποψή του, ένα τόσο απλό το θέμα το κάνουμε τόσο δύσκολο στη χώρας μας.

«Πρέπει να αποκτήσουμε ένα εργαλείο το οποίο να μην έχει αμφισβήτηση και να είναι προϊόν μίας πολύ σοβαρής μελέτης επικαιροποιημένης και όχι επειδή κάποιος το προστάζει. Το θέμα έχει να κάνει και με τις περιουσίες των πολιτών δεν αφορά μόνο έναν σχεδιασμό. Οι χάρτες μπορούν να βελτιωθούν γιατί έχουν πολλά σημεία προχειρότητας. Αν επικυρωθούν ως έχουν, θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα» κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος