Προς θετική κατεύθυνση βρίσκονται οι αποφάσεις για τους δασικούς χάρτες

Προς θετική κατεύθυνση βρίσκονται οι αποφάσεις για τους δασικούς χάρτες

Προς θετική κατεύθυνση βρίσκονται οι αποφάσεις για τους δασικούς χάρτες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 347 ΦΟΡΕΣ

Προς τη θετική κατεύθυνση εκτιμάται ότι κινείται η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τους δασικούς χάρτες, μετά την εξάμηνη παράταση που δόθηκε στην κατάθεση ενστάσεων από όσους κρίνουν ότι θίγονται, ενώ και το γεγονός ότι μειώθηκε σε ποσοστό 50% το κόστος του παραβόλου, είναι μία ικανοποιητική εξέλιξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχουν κύματα αντιδράσεων σε κάθε άκρη της Ελλάδας από τα όσα περιλαμβάνουν και προβλέπουν οι δασικοί χάρτες, κάτι που ανάγκασε το κυβερνητικό επιτελείο να ανοίξει «βαλβίδες εκτόνωσης» δίνοντας οριζόντια παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων.

Μάλιστα μιλώντας για την εξέλιξη αυτή, ο πρόεδρος του συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Δωδεκανήσου Παναγιώτης Τσιράκος, τόνισε ότι μας δίνεται μία χρονική παράταση πολύ χρήσιμη ειδικά για τη Ρόδο, καθώς παραμένει κλειστό το Κτηματολόγιο που είναι απαραίτητο για να προχωρήσει η κατάθεση ένστασης.
«Δόθηκε μια οριζόντια παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες ως προς το περιεχόμενο των δασικών χαρτών και επίσης έγινε μία μείωση κατά 50% του τέλους αντίρρησης, δηλαδή του παραβόλου που πληρώνει ο πολίτης για να καταθέσει την αντίρρηση.

Η συγκεκριμένη παράταση των έξι μηνών δόθηκε αφενός μεν λόγω των ειδικών συνθηκών που ισχύουν αλλά μας ευνοεί και εμάς γιατί με κλειστό Κτηματολόγιο έχουμε την άνεση χρόνου να κινηθούμε και να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος εσωτερικά στις υπηρεσίες για να προβούν από μόνες τους στη διόρθωση των σφαλμάτων που διαπίστωσαν. Επίσης πληροφορήθηκα ότι η κυβέρνηση εξετάζει δέσμη επτά σημείων νομοθετικών ρυθμίσεων για να μπορέσουν να διορθωθούν πολλά από τα σφάλματα αυτά.

Τα συγκεκριμένα αφορούν τα πρόδηλα σφάλματα, την κυριότητα του Δημοσίου, τους εκχερσωμένους αγρούς και άλλα» δήλωσε τονίζοντας ότι τόσο το ΤΕΕ όσο και ο σύλλογος Τοπογράφων από νωρίς είχαν επισημάνει το συγκεκριμένο πρόβλημα, και συγκεκριμένα από το 2017 όταν είχαν ξεκινήσει την ενημέρωση των φορέων. Πάντως όπως δήλωσε ο κ. Τσιράκος, ο σύλλογος έχει καταθέσει μία δέσμη προτάσεων για τη διόρθωση των σφαλμάτων και η διαδικασία βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά, όπως είπε, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση.
Μάλιστα έκανε γνωστό ότι δεν έχουν κατατεθεί πάρα πολλές ενστάσεις επειδή οι πολίτες είναι επιφυλακτικοί και γιατί η εποχή είναι δύσκολη και τα οικονομικά στριμωγμένα.

Στην ερώτηση σε ποιες περιοχές εντοπίζεται το πρόβλημα απάντησε: «Το πρόβλημα εντοπίζεται στο Καστελλόριζο και συνεχίζουμε στη Ρόδο με τα χορτολιβαδικά και στα υπόλοιπα νησιά που έχουν πρόβλημα ως προς το ότι τα χορτολιβαδικά θεωρούνται κατά τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου. Αυτό δεσμεύτηκαν να το αλλάξουν. Έτσι το Δημόσιο θα πρέπει να αποδείξει ότι κατέχει την κυριότητα. Οι διορθώσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ήδη έχουν ξεκινήσει κάποιες διορθώσεις από το Δασαρχείο όσον αφορά τις αναδασωτέες εκτάσεις».
Παράλληλα συνέστησε στους πολίτες να κάνουν λίγο υπομονή και να τηρήσουν στάση αναμονής λίγων ημερών καθώς σύντομα εκτιμάται ότι θα έχουμε νεότερα στοιχεία.

«Εμείς είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τον νομικό σύμβουλο της περιφέρειας Μιχάλη Παπαγεωργίου, έχουμε ανταλλάξει απόψεις, του έχουμε μεταφέρει τα προβλήματα που έχουμε εντοπίσει σε τεχνικό επίπεδο και εκείνος μας έχει καλύψει σε νομικό επίπεδο.

Οπότε κινούμαστε παράλληλα με την περιφέρεια η οποία έχει καταθέσει τις προτάσεις της μέσω του κ. Παπαγεωργίου. Ένα σημαντικό πρόβλημα ήταν και το πρόβλημα των ασπαλάθων που ενώ αρχικά τα φρυγανικά είχαν εξαιρεθεί οι ασπάλαθοι δεν είχαν εξαιρεθεί, οπότε μία από τις ρυθμίσεις που θα περάσουν θα είναι και αυτή ώστε να μην συγκαταλέγονται στα χορτολιβαδικά και στη δασική νομοθεσία» κατέληξε ο κ. Τσιράκος.

Διαβάστε ακόμη

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου την Τετάρτη 1η Μαΐου

Γιάννης Φλεβάρης: Η εμμονή είναι κακό πράγμα κύριε Πρόεδρε!

Παναγιώτης Εγγλέζος για την εκμετάλλευση ασφαλισμένων από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα