Kέντρα επεξεργασίας λυμάτων και ανακύκλωση υδάτων

Kέντρα επεξεργασίας λυμάτων και ανακύκλωση υδάτων

Kέντρα επεξεργασίας λυμάτων και ανακύκλωση υδάτων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 194 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Δρ Δημήτρης Προκοπίου

Η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υδάτων, που έχουν υποστεί επεξεργασία σε μονάδες επεξεργασίας αστικών λυμάτων πολεοδομικών συγκροτημάτων και πόλεων ή και βιομηχανικών εγκαταστάσεων θεωρείται ότι θα χρησιμοποιηθούν όλο και περισσότερο στο μέλλον, κυρίως μέσω της κατασκευής διπλών δικτύων ύδρευσης παροχής νερού: ενός δικτύου με καθαρό, υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό κι ένα παράλληλο δίκτυο με χαμηλότερης ποιότητας νερό, που προέρχεται από την επεξεργασία λυμάτων και τη συλλογή νερού βροχοπτώσεων.

Το δεύτερο δίκτυο χρησιμοποιείται για την πλύση και καθαριότητα βεραντών, οχημάτων, άρδευσης πάρκων και κήπων, χρήσης στις τουαλέτες μέχρι φυσικά και στα πλυντήρια αυτοκινήτων.
Τα επεξεργασμένα λύματα μπορούν να ποτίσουν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργητών αλλά και αστικό πράσινο τη στιγμή που το 87% των υδάτων στην Ελλάδα χρησιμοποιείται στην άρδευση. Τα ύδατα που προέρχονται από την επεξεργασία είναι ασφαλή σύμφωνα με μετρήσεις.

Οι ποσότητες νερού καθαρού που βγαίνει από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων είναι μεγάλες. Στην Ψυττάλεια τα ύδατα διοχετεύονται στο πότισμα των δέντρων πάνω στο νησί. Φανταστείτε να αρδευόταν το Αιγάλεω, το Βουνό του περάματος και της Σαλαμίνας. Στη Ρόδο όπως και σε όλους του βιολογικούς της χώρας το νερό καταλήγει στη θάλασσα.

Στην Κύπρο, που εχει σοβαρότατο πρόβλημα λειψυδρίας, εφαρμόζονται τρεις πολιτικές: τιμολογιακή πολιτική, αδειοδότηση για αγροτική χρήση νερού και επιδοτήσεις για την εγκατάσταση αποτελεσματικών συστημάτων ύδρευσης και άρδευσης.

Η κυβέρνηση επιδοτεί τους αγρότες, ώστε να πληρώνουν πιο φτηνά το νερό. Το νερό από τα φράγματα τιμολογείται 0,73€, αλλά λόγω κρατικής επιδότησης οι αγρότες πληρώνουν μόνο 0,14€ το κυβικό. Για να γίνει ελκυστικότερη η χρήση νερού από εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων, οι αγρότες πληρώνουν φθηνό το αντίστοιχο ανακυκλωμένο νερό μόνο με περίπου 0,07€ το κυβικό.
Όμως οι αγρότες παραμένουν δύσπιστοι εξαιτίας προβλημάτων υγιεινής, που είχαν προκύψει στο παρελθόν και γι’ αυτό χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο νερό μόνο σε περιπτώσεις μεγάλης λειψυδρίας.

Από τα 12.000.000 κυβικά που παράγονται από την επεξεργασία λυμάτων ετησίως στην Κύπρο, χρησιμοποιούνται στη γεωργία 4.000.000 κυβικά. Δηλαδή το 33% που είναι αξιόλογο ποσοστό. Όμως αν και είναι σημαντική η βελτίωση τα τελευταία χρόνια της ποιότητας του προϊόντος από τους βιολογικούς, υπάρχουν ακόμη προβλήματα (όπως η φτωχή σύστασή του), που δυσχεραίνουν τη χρήση του σε συστήματα ποτίσματος αγροτικών καλλιεργειών.

Στη Γαλλία, από τις αρχές του 20ού αιώνα τα χρησιμοποιημένα νερά της ευρύτερης περιφέρειας του Παρισιού ανακυκλώνονται και χρησιμοποιούνται στην άρδευση των καλλιεργειών. Η διαχείριση των χρησιμοποιημένων υδάτων της περιοχής ως το 1940 στην άρδευση ήταν αποκλειστική. Στο μέλλον, η διαδικασία αυτή προβλέπεται να σταματήσει.
Όμως σε άλλες περιοχές της Γαλλίας, 3.000 εκτάρια ποτίζονται ήδη με ανακυκλωμένα νερά. Δημόσιες προδιαγραφές σχετικά με την ποιότητα του ανακυκλωμένου νερού υπάρχουν από το 1991 και συμπληρώθηκαν το 1996.
Η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες της νότιας Μεσογειακής Ευρώπης όπως η Ισπανία, η Ιταλία, και η Κύπρος, θα έρθουν αντιμέτωπες με αυξημένες ελλείψεις νερού. Η χρήση ανακυκλωμένου νερού από βιολογικούς καθαρισμούς είναι προκληση και πρέπει να γίνει πράξη και στην Έλλάδα.

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους