Μια μεγαλειώδης ιδέα επανέρχεται: Θα γίνει στη Ρόδο ο περίφημος Κολοσσός;

Μια μεγαλειώδης ιδέα επανέρχεται: Θα γίνει στη Ρόδο ο περίφημος Κολοσσός;

Μια μεγαλειώδης ιδέα επανέρχεται: Θα γίνει στη Ρόδο ο περίφημος Κολοσσός;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 288 ΦΟΡΕΣ

ΦΛΑΣ στο παρελθόν - Εν Ρόδω Κυριακή 16 Απριλίου 1961 Αριθ. Φύλλου 3003

Μια μεγαλειώδης ιδέα επανέρχεται

ΘΑ ΞΑΝΑΓΙΝΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΡΟΔΟΝ Ο ΠΕΡΙΦΗΜΟΣ «ΚΟΛΟΣΣΟΣ»;

Ελληνοαμερικανός θα διενεργήση έρανον μεταξύ των οργανώσεων της Αμερικής

Μετά πολυήμερον παραμονήν εις Ρόδον ανεχώρησεν ο ελληνοαμερικανός Πώλ Μίτσελ, ο οποίος ενδιαφέρθη διά την επανακατασκευήν του περιφήμου αγάλματος του Κολοσσού της Ρόδου.
Ο κ. Μίτσελ εδήλωσεν ότι εμελέτησε το θέμα, προέβη εις προκαταρκτικάς ενεργείας και διεπίστωσεν ότι είναι δυνατή η φιλοτέχνησις του αγάλματος αυτού.

Ως γνωστόν ο Κολοσσός είχε κατασκευασθή υπό του Ροδίου γλύπτου Χάρη, από τα χάλκινα μέρη των πολιορκητικών μηχανών, τας οποίας εδώρησεν ο Δημήτριος ο Πολιορκητής εις τους Ροδίους μετά άκαρπον πολύμηνον προσπάθειαν να εισδύση εντός αυτής.

Ο Κολοσσός ήτο ένα εκ των 7 θαυμάτων της αρχαιότητος.
Ο κ. Μίτσελ εδήλωσεν ότι θα απευθύνη έκκλησιν εις οργανώσεις της Αμερικής, διά την συλλογήν των 10 και πλέον εκατομμυρίων δραχμών που θα απαιτηθούν, διά την κατασκευήν ομοίου Κολοσσού, ύψους ως ο προηγούμενος (33 μέτρων) και εντός του οποίου θα υπάρχει κλίμαξ και αίθουσα διά τους επισκέπτας.
Διά την απόδοσιν του νέου Κολοσσού ο οποίος πρέπει να είναι όμοιος με τον πρώτον, θα γίνουν έρευναι υπό ειδικής επιτροπής.

Παλαιότερον ο Δωδεκανήσιος γλύπτης κ. Κώστας Βαλσάμης, ο οποίος διαμένει εις Παρισίους, είχε δηλώσει ότι δεν είναι αδύνατος η κατασκευή αυτή και ότι ο Κολοσσός θα ητοιμάζετο εις τεμάχια τα οποία θα συνηρμολογούντο ενταύθα.

Διά την ιστορίαν τέλος σημειούται ότι ο πρώτος Κολοσσός είχε πέσει εκ σεισμού και τεμαχισθείς υπό εμπόρων μετεφέρθη διά 1000 καμήλων εις την Ανατολήν, υπάρχει δε προφητεία ότι όταν ξαναστηθή ο Κολοσσός θα συμβή κάτι σημαντικόν εις Ρόδον.

ΕΞΕΒΡΑΣΘΗ ΕΙΣ ΚΑΡΠΑΘΟΝ ΦΑΛΑΙΝΑ ΜΗΚΟΥΣ 5 ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΒΑΡΟΥΣ 3 ΤΟΝΝΩΝ

Ως πληροφορούμεθα εκ της νήσου Καρπάθου, χθές και περί την 10ην πρωϊνήν εξεβράσθη εις τον Όρμον Φύσες - Ολύμπου θαλάσσιον κήτος μήκους 5 μέτρων και βάρους 3 τόννων. Πρόκειται περί φαλαίνης, ήτις δεν έχει αποσυντεθή εισέτι.
Εν τω μεταξύ, το Υδροβιολογικόν Ινστιτούτον Ρόδου διά σήματός του προς την αστυνομικήν αρχήν της Καρπάθου ζητεί όπως ει δυνατόν φωτογραφηθή και ακολούθως ταφή παρά την ακτήν προς διατήρησιν ακεραίου του σκελετού.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΘΑ ΣΥΛΛΕΓΟΥΝ ΤΟΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΓΑΛΑ ΔΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ

Ως ανεκοινώθη εκ της Ενώσεως Γεωργικών Συνεταιρισμών, με γοργόν ρυθμόν συνεχίζονται αι προετοιμασίαι διά την εγκατάστασιν του υπό ίδρυσιν Κονσερβοποιείου εις την ΣΑΓΦΕ και του οποίου τα πρώτα μηχανήματα αναμένονται κατά τας πρώτας ημέρας του προσεχούς μηνός Μαΐου.

Ως εγνώσθη η αξία των πρώτων μηχανών προσεγγίζει τας 1.110.000 δρχ. μη υπολογιζομένης της αξίας των ατμολεβήτων και του συγκροτήματος του Γαλακτοκομείου.

Επίσης εγνώσθη ότι το Κονσερβοποιείον θα έχη εις την διάθεσίν του και 2 ανατρεπόμενα φορτηγά αυτοκίνητα διά την μεταφοράν της τομάτας εκ των διαφόρων κοινοτήτων, ενώ έτερα αυτοκίνητα θα συλλέγουν το γάλα διά το εργοστάσιον Γάλακτος.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΥΜΗΣ ΕΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗΝ ΓΕΩΛΟΓΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΝΗΣΟΝ

Διά τηλεγραφήματός του προς την Νομαρχίαν ο Δήμαρχος Σύμης κ. Νικητιάδης, ζητεί την αποστολήν γεωολόγου εις την νήσον, διά την διενέργειαν ερεύνης. Εις το τηλεγράφημα αναφέρεται ότι ζητείται η αποστολή γεωολόγου μετά την επάνοδον αυτού εκ Καρπάθου, όπου, ως γνωστόν, εξετάζεται το θέμα της υπάρξεως πετρελαίων.

Διαβάστε ακόμη

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1963: Νέαι καθυστερήσεις, άγονος ο διαγωνισμός δια τον λιμάνι λόγω ασαφειών του κειμένου

Φλας στο παρελθόν, 1964: Σήμερον τα ανεπίσημα εγκαίνια της πινακοθήκης

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Ενώ αναμένεται ο δήμαρχος κρίσιμος θα είναι η νέα εβδομάς δια τον δήμον

Φλας στο παρελθόν, 1964: Επιτυχίαν εσημείωσεν ο χθεσινός έρανος

Φλας στο παρελθόν 1964, Υπερπαραγωγή βερύκοκων στ' Αφάντου!

Φλας στο παρελθόν 1964, Το "Ελάκι" προσάραξε...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Αγωγή κατά του κ. Δημάρχου...

Φλας στο παρελθόν 1964, 1.000 και πλέον άτομα μετανάστευσαν σ' ένα τετράμηνο...