Αρκετός κόσμος στα εστιατόρια και τις καφετέριες της Ρόδου

Αρκετός κόσμος στα εστιατόρια και τις καφετέριες της Ρόδου

Αρκετός κόσμος στα εστιατόρια και τις καφετέριες της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2335 ΦΟΡΕΣ

Δούλεψαν καλά όσα βρίσκονται σε παραλιακές περιοχές

Άνοιξε και στη Ρόδο η εστίαση μετά από διάστημα έξι μηνών με την υποχρέωση τήρησης αυστηρών μέτρων όπως ωράριο λειτουργίας έως τις 22:45, χωρίς μουσική και αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο.

Αν και η πλειονότητα των επιχειρήσεων στο νησί μας εξαρτάται από τον τουρισμό, εντούτοις όποιοι καταστηματάρχες είχαν επιχειρήσεις κοντά σε παραλίες αλλά και σε χωριά, πήραν την απόφαση, άνοιξαν και δέχτηκαν τους πρώτους πελάτες.

Ήταν ο ντόπιος πληθυσμός ο οποίος λόγω των αργιών και λόγω του καλού καιρού βγήκε από τα σπίτια του μετά από την πολύμηνη εφαρμογή του lockdown.

Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του σωματείου των Εστιατόρων της περιοχής μας Γιάννης Κλούβας, οι πελάτες της Ρόδου είναι οι τουρίστες και αυτοί λείπουν, όσοι όμως δουλεύουν με τους ντόπιους άνοιξαν και πήγαν αρκετά καλά.

«Οι υπόλοιποι που εργαζόμαστε με τον τουρισμό θα αργήσουμε να ανοίξουμε. Εκτιμούμε σε περίπου 15 μέρες γιατί χρειαζόμαστε και τη μουσική που λείπει τώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά και ευχήθηκε σε όλους καλή δύναμη και καλές δουλειές.

Παράλληλα τόνισε ότι όσες καφετέριες και εστιατόρια είχαν εξωτερικούς χώρους δούλεψαν. Και στα χωριά επίσης, καθώς ο κόσμος βγήκε έξω πήγε για φαγητό, αλλά τουριστικά μέρη όπως η Λίνδος οι Πεύκοι που περιμένουν τουρίστες, δεν δούλεψαν.

Σύμφωνα με τον κ. Κλούβα, άνοιξαν κυρίως όσοι ήταν σε παραλίες καθώς λόγω του καλού καιρού πολλοί ντόπιοι έκαναν και μπάνια. Αλλά τα περισσότερα καταστήματα της εστίασης δεν έχουν ανοίξει.

Πάντως, όπως τόνισε, το επόμενο διάστημα και μέχρι να έρθουν οι τουρίστες τα καταστήματα της εστίασης θα ανοίγουν και θα λειτουργούν μόνο τα Σαββατοκύριακα και μάλιστα αρκετά καλά. Τις καθημερινές θα είναι αδύνατον να γίνει αυτό.

Ο πρόεδρος των εστιατόρων αναφέρθηκε μάλιστα και στη μουσική η οποία οπωσδήποτε πρέπει να επιτραπεί, όπως είπε, γιατί εστίαση δεν είναι μόνο το φαγητό, είναι και τα μπαρ και οι καφετέριες και είναι δύσκολο να λειτουργήσουν χωρίς μουσική. Μάλιστα είπε ότι στις 13 του μήνα έρχονται οι Ισραηλινοί τουρίστες και χωρίς μουσική δεν θα διασκεδάσουν και δεν θα μείνουν ευχαριστημένοι.

Επίσης αναφέρθηκε και στη ρευστότητα των συναδέλφων του καθώς είναι περιορισμένη και σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν χρήματα για να μπορέσουν να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές ανακαινίσεις αλλά και προμήθειες.

«Υπάρχουν άνθρωποι που δεν πήραν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Εμείς στα νησιά από την 5η και 6η δεν πήραμε σχεδόν τίποτα και αν πήραν κάποιοι, πήραν σχεδόν από 1.000 ευρώ, με την 7η το ίδιο γιατί έπρεπε να έχεις τζίρο τον χειμώνα και όσοι δεν είχαμε τζίρο δεν πήραμε σχεδόν τίποτα. Περιμένουμε από το πρόγραμμα «ΝΗΣΙδΑ» να πάρουμε κάτι από εκεί. Όσοι έχουν να παίρνουν, αλλά δεν ξέρουμε πότε θα αρχίσουν οι πληρωμές» δήλωσε ο κ. Κλούβας.

Πάντως, όπως επεσήμανε, πολύ σύντομα θα ξέρουμε ποιοι ιδιοκτήτες κράτησαν ανοιχτά τα καταστήματά τους και ποιοι θα τα κλείσουν οριστικά. «Δεν ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί που βρίσκονται σε αναμονή για να ανοίξουν με τον τουρισμό. Μετά το άνοιγμα θα μετρηθούμε. Υπάρχουν όμως πινακίδες που λένε ότι πωλούνται επιχειρήσεις.

Η σεζόν θα είναι δύσκολη αλλά ας ευχηθούμε ότι κάτι θα γίνει και ότι θα είναι τουλάχιστον κατά 50% αυξημένη από πέρυσι», δήλωσε και πρόσθεσε: «ο μεγάλος μας προβληματισμός είναι ότι δεν ξέρουμε πόσους υπαλλήλους θα πάρουμε και πότε θα τους πάρουμε. Είναι δύσκολα τα πράγματα. Πόσο πίσω να τους πάμε; Μας ρωτούν με αγωνία. Από την άλλη δεν μπορούμε να τους πάρουμε όλους. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα».

Τα μέτρα
Τα μέτρα που αποφασίστηκε να ισχύσουν είναι τα εξής:

Aπό τη Δευτέρα, 3 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 – π.χ. εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering [πλην φοιτητικών εστιατορίων] προβλέπεται ότι είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) για τους εργαζομένους και τους αυτοαπασχολουμένους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.

Θα λειτουργήσουν μόνο οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο,

β) φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών,

γ) μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:
– Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια

– Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής

– Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι

– Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής

– Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό

– Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45

– Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

– Λειτουργία καταστημάτων με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).

Φωτογραφίες αρχείου

Διαβάστε ακόμη

Κυριάκος Κασάπης προς Αντώνη Καμπουράκη: Σταματήστε να εκτίθεστε

Στο δημοτικό συμβούλιο η διαχείριση του κυνοκομείου

Αυξημένη ανάγκη για αιμοδότες με ομάδα αίματος -0 στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής - Πρόεδρος ο Στέφανος Πορτσέλλη

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο

Γουρούνα "μπήκε" μέσα σε κατάστημα - Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός

Επιστολή Αντώνη Β. Καμπουράκη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Κυριάκο Κασάπη

Ε.Κ.Ρ.: Οι ασφαλισμένοι να μη δέχονται να πληρώνουν συμμετοχή μεγαλύτερη από την αναγραφόμενη στο παραπεμπτικό για εξετάσεις