Ν. Βενιός: Χρειάζεται προσοχή για να αποφευχθούν οι φωτιές

Ν. Βενιός: Χρειάζεται προσοχή για να αποφευχθούν οι φωτιές

Ν. Βενιός: Χρειάζεται προσοχή για να αποφευχθούν οι φωτιές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 307 ΦΟΡΕΣ

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, στις 15 Απριλίου, ξεκίνησε φέτος η αντιπυρική περίοδος ενώ είχαμε ήδη συμβάντα με φωτιές στη Ρόδο, και ο Διοικητής της ΠΥΡ, Πύραρχος, κ. Νικήτας Βενιός, απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου στις εργασίες που κάνουν σε χωράφια και σπίτια και να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία και τις σχετικές ανακοινώσεις, μετά από συνάντηση εργασίας που είχε χθες με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστο Ευστρατίου.

Καταρχάς, σε δηλώσεις που έκαναν αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Αντιπεριφερειάρχης είπε ότι αυτή ήταν στο πλαίσιο της συχνής επικοινωνίας που έχουν και για τα καθημερινά συμβάντα αλλά και για την αντιπυρική περίοδο, όπως και για διάφορα άλλα θέματα, για εργασίες που κάνουν, πληρώσεις δεξαμενών, προβλήματα που μπορεί να προκύψουν και προσπαθούν να δώσουν λύσεις γιατί, όπως είπε, και ως Περιφέρεια θέλουν να βρίσκονται κοντά στην ΠΥΡ που έχει και το κύριο πρόσταγμα στις πυρκαγιές και ακολουθούν και τις οδηγίες τους.

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της ΠΥΡ είπε και εκείνος ότι βρίσκονται πολύ κοντά με την Περιφέρεια, χρόνια τώρα, σε ό,τι έχει να κάνει με τη δασοπυρόσβεση και γενικά η Περιφέρεια ήταν πάντα δίπλα τους.

Όσον αφορά τα θέματα αυτά καθ’ αυτά, καταρχάς είπε ότι υδατοδεξαμενές υπάρχουν αρκετές στο νησί, πάνω από είκοσι-εικοσιπέντε, και σε σημεία που δεν υπάρχει δυνατότητα να έχουν δίκτυο ύδρευσης. Ήδη, έχουν ξεκινήσει και συνεχίζουν την πλήρωση των δεξαμενών αυτών με νερό έτσι ώστε αν χρειαστεί να έχουν αποθήκες νερού σε κάθε περιοχή της Ρόδου.

Εκτός από αυτό, υπάρχουν και άλλα θέματα, τα οποία συζήτησαν με τον Αντιπεριφερειάρχη και βρίσκουν λύσεις. Και είπε ο Διοικητής: «Η Πυροσβεστική δεν μπορεί να δουλέψει μόνη της, χωρίς τη συνδρομή της Αυτοδιοίκησης, και του Α’ και του Β’ βαθμού, και γι’ αυτό τους ευχαριστούμε που είναι πάντα δίπλα μας».

Αντιπυρική περίοδος-προετοιμασία

Όσον αφορά την προετοιμασία που κάνουν για τη θερινή περίοδο, καταρχάς ο Αντιπεριφερειάρχης είπε ότι πάντα το καλοκαίρι βρίσκονται σε επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο, όπως και το χειμώνα βέβαια για τις πλημμύρες, γιατί ουδείς γνωρίζει πως μπορεί να εξελιχθεί η φωτιά ή από που θα ξεκινήσει. Υπάρχουν περιοχές και πολλά δάση στη Ρόδο, βέβαια υπάρχουν και τα φυλάκια της ΠΥΡ που είναι διάσπαρτα στο νησί για τον έλεγχο. Από τον Ιούνιο θα έχουμε στη Ρόδο και την επιπλέον ενίσχυση με τα ελικόπτερα που θα σταθμεύουν στο νησί και ευελπιστούν να είμαστε όλοι λίγο προσεκτικοί και με τα τσιγάρα, τις καύσεις κτλ.

Παράλληλα, από σήμερα, ξεκινάει εργολαβία για καθαρισμούς δεξιά και αριστερά στο οδικό δίκτυο, και στο επαρχιακό, με την οποία θα καθαριστούν ενάμιση μέτρο μέσα και πιστεύουν ότι αυτό θα λειτουργήσει προληπτικά. Δεν παρέλειψε, πάντως, να πει ότι το θέμα είναι σύνθετο αφού θα πρέπει να επιδεικνύεται ιδιαίτερη προσοχή και από όσους κάνουν γεωργικές εργασίες με τα μηχανήματα, τους μελισσοκόμους κτλ.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιός είπε ότι η ΠΥΡ έχει ενισχυθεί από την 1η Μαΐου στη Ρόδο με περίπου 27 άτομα και άλλα 10 άτομα στην Κάρπαθο εποχικό προσωπικό. Παράλληλα, έχουν βγάλει περιπολικά σχεδόν σε όλη την έκταση του νησιού, στο σύνολό τους οκτώ οχήματα αυτή τη στιγμή που είμαστε νορμάλ κατάσταση, δηλαδή σε περίοδο που δεν έχουμε υψηλό δείκτη προστασίας, τα οποία διπλασιάζονται όταν έχουμε μεγάλο δείκτη προστασίας. Όλα αυτά, σε καθημερινή βάση, ενώ τρία περιπολικά μείνουν και τη νύχτα έξω ώστε να υπάρχει επιφυλακή σε 24ωρη βάση.

Στο σημείο αυτό, ο Διοικητής θέλησε να ευχαριστήσει την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου διότι φέτος όπως και πέρυσι τους φιλοξενεί στην Παναγία την Τσαμπίκα, κάτι που είναι πολύ καλό για την ΠΥΡ διότι έχουν ένα περιπολικό στεγασμένο εκεί όλο το 24ωρο, σε μία δύσκολη περιοχή όπως είναι αυτή του Αρχαγγέλου. Ευχαρίστησε, ακόμη, και τον Πρόεδρο της ΔΕΡΜΑΕ, κ. Γιάννη Ιατρίδη, που τους βοήθησε να φτιάξουν ένα πυροφυλάκιο στην περιοχή των Πεταλούδων, που είναι και αυτό ένα πολύ δύσκολο σημείο.

Εκτός από τις παραπάνω περιοχές, πυροφυλάκια έχουν στον Άγιο Σουλά, στον Μονόλιθο, μεταξύ Σιαννών και Προφύλιας, σε περιοχή έξω από τον Έμπωνα, στην Πυλώνα, στο Φαληράκι στην Αγία Παρασκευή και στον Φιλέρημο.
Επίσης, υπάρχουν και οι εθελοντικές ομάδες, που στελεχώνουν φυλάκια στον Καλαμώνα, ένα φυλάκιο στη Σάλακο όπως και στον Έμπωνα με την εθελοντική ομάδα Αταβύρου.

«Προχωράμε πιστεύω καλά, με αρκετό προσωπικό, με τους ανθρώπους δίπλα μας», είπε ο κ. Βενιός και συμπλήρωσε ότι πέρυσι τα πήγαμε αρκετά καλά, παρά το γεγονός ότι είχαμε μεγάλο αριθμό πυρκαγιών, πολύ μεγαλύτερο από τις προηγούμενες χρονιές, και δεν το κατάλαβε κανένας. Ο λόγος, σύμφωνα με τον Διοικητή, είναι ότι κατάφεραν να είναι στο σημείο της πυρκαγιάς πολύ γρήγορα, κάτι που το οφείλουν όχι μόνο στο προσωπικό της ΠΥΡ αλλά και στους συνεργάτες της, όπως είναι η Περιφέρεια, ο Δήμος και οι εθελοντικές ομάδες, που τους βοηθάνε κάθε χρόνο και ελπίζουν και φέτος. Δεν παρέλειψε, ακόμη, να πει ότι πέρυσι τους βοήθησε και ο κόσμος που ήταν κοντά τους και είχαν πολύ γρήγορη πληροφόρηση, κάτι που ελπίζουν να έχουν και φέτος. Και είπε στη συνέχεια:

«Και αυτό που θα ήθελα να μας μείνει είναι ότι δεν πρέπει να παίζουμε με τη φωτιά. Ξεκινήσαμε πολύ άσχημα φέτος. Ξεκίνησαν οι πυρκαγιές πολύ νωρίς και αυτό ήταν κάτι πολύ ανησυχητικό. Δεν είχαμε ποτέ τόσες φωτιές τόσο νωρίς, απ’ όσα χρόνια θυμάμαι». Μάλιστα ανέφερε ότι δεν είχαμε φωτιά ανήμερα ή τη Δευτέρα του Πάσχα που είχαμε φέτος. Είπε, λοιπόν, ότι ο κόσμος θα πρέπει να είναι προσεκτικός, καταλαβαίνουν ότι έχει περάσει πολλά λέγω της πανδημίας αλλά να μην περάσουμε και άλλα.

Σχετικά με το φαινόμενο με τις καύσεις ξερών χόρτων, κλαδιών κτλ., και αν υπάρχει αύξηση την τελευταία χρονιά, ο Διοικητής είπε ότι ένας τέτοιος εμπρηστής είναι η καύση κλαδιών, η οποία γίνεται ανεξέλεγκτα, έχει ξεκινήσει ήδη και γι’ αυτό τον λόγο φέτος είχαμε και έναρξη της αντιπυρικής περιόδου από τα μέσα του Απρίλη, κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει, επειδή ακριβώς είχαμε πάρα πολύ μεγάλη συχνότητα, όπως και πέρυσι.

Φέτος, όπως είπε, έχουν ένα όπλο, που είχαν και πέρυσι και δεν είναι άλλο από το διοικητικό πρόστιμο το οποίο βεβαιώνεται επιτόπου στο συμβάν και ακολουθείται ο δρόμος της Δικαιοσύνης. Εκτός, όμως, από τις καύσεις, έχουμε και την αμέλεια, τα γεωργικά μηχανήματα, τις εργασίες στα χωράφια, τις εργασίες στους αύλειους χώρους όπως πριν από μερικές ημέρες με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε καφετέρια στην πόλη από εργασίες. Όλα αυτά, όπως είπε, θέλουν πάρα πολλή προσοχή, γιατί «η φωτιά δεν είναι παιχνίδι».

Τέλος, θύμισε ότι, κατά τη θερινή περίοδο, απαγορεύονται οι φωτιές, οι θερμές εργασίες στο περιβάλλον, στους εξωτερικούς χώρους, απαγορεύεται οτιδήποτε μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την προσωπική μας ασφάλεια και των γειτόνων μας. «Υπάρχουν πρόστιμα τα οποία δυστυχώς πέφτουν», διεμήνυσε. Επίσης, η κυκλοφορία σε δασικές περιοχές επιτρέπεται μόνο όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, δηλαδή όταν δεν έχουμε δυνατούς ανέμους και υψηλό δείκτη πυροπροστασίας, κάτι για το οποίο υπάρχουν ανακοινώσεις.

Ο κ. Βενιός (αριστερά) και ο κ. Ευστρατίου κατά τη χθεσινή συνάντησή τους...
Ο κ. Βενιός (αριστερά) και ο κ. Ευστρατίου κατά τη χθεσινή συνάντησή τους...

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών