Από τους πλέον αδικημένους κλάδους είναι αυτός των ξεναγών

Από τους πλέον αδικημένους κλάδους είναι αυτός των ξεναγών

Από τους πλέον αδικημένους κλάδους είναι αυτός των ξεναγών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 662 ΦΟΡΕΣ

Πραγματοποίησαν χθες διαμαρτυρία στο κέντρο της πόλης

Από τους πλέον αδικημένους κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι οι ξεναγοί, οι οποίοι χθες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, ζητώντας περισσότερη στήριξη από την κυβέρνηση και έχοντας στο πλευρό τους και άλλους κλάδους που έχουν πληγεί επίσης, με τους εργαζομένους να βλέπουν άλλοι με αβεβαιότητα και άλλοι με συγκρατημένη αισιοδοξία το ξεκίνημα της φετινής σεζόν.

Λίγο μετά τις 11:00 χθες το πρωί, αρκετοί ξεναγοί, μέλη του Σωματείου της Ρόδου, συγκεντρώθηκαν (σ.σ. τηρώντας τις αποστάσεις και τα μέτρα) στην πλατεία Δημαρχείου, όπου κρατώντας πλακάτ που περιέγραφαν εύγλωττα την κατάστασή και τα αιτήματά τους, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία. Στο πλευρό τους, βρέθηκαν, καταρχάς, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Ρόδου (ΕΚΡ), κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, όπως και ο Πρόεδρος των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων κ. Σωτήρης Δρακιού.

Αναλύοντας τους λόγους της κινητοποίησής τους, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών, κ. Νίκος Ξυλουράς, είπε ότι αυτή έγινε στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους επειδή δεν ενισχύθηκαν όπως έπρεπε από την πολιτεία μέσα στο 2020 και έτσι διεκδικούν αναδρομικά, ενίσχυση, αποζημίωση ειδικού σκοπού, έξι μηνών για το 2020, για τους μήνες αυτούς που έμειναν κενοί.

Θύμισε, στη συνέχεια, ότι κατά…έναν ανεξήγητο τρόπο, η αποζημίωση που έλαβαν ήταν για τον μισό Μάρτιο και τον Απρίλιο ενώ δεν πήραν τίποτα για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, τον Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Όπως είπε, έδωσαν μία αποζημίωση ειδικού σκοπού αλλά μετά…τους ξέχασαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Επίσης, Ιανουάριος-Φεβρουάριος του 2021 πληρώθηκε και τώρα επικοινώνησε ο ίδιος με το Υπουργείο Εργασίας και του είπαν ότι θα γινόταν ανακοινώσεις αυτές τις ημέρες, ωστόσο δεν έγιναν. Βρίσκονται, λοιπόν, σε αναμονή για ν’ ανοίξει η πλατφόρμα για τους ίδιους και επειδή και ο Μάιος έχει σχεδόν χαθεί, με ελάχιστη εργασία-εδώ είχαμε ένα κρουαζιερόπλοιο την περασμένη Κυριακή-ζητούν η αποζημίωση ειδικού σκοπού για το 2021 να επεκταθεί μέχρι και τον Μάιο. Δηλαδή, Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο του 2021.

Ο Νίκος Ξυλουράς (δεξιά) με τον πρόεδρο του ΕΚΡ
Ο Νίκος Ξυλουράς (δεξιά) με τον πρόεδρο του ΕΚΡ

Στο σημείο αυτό, θύμισε ότι από τις χώρες της Ε.Ε. η Ελλάδα είναι εκείνη που κατά το 2020 οι ξεναγοί ενισχύθηκαν λιγότερο απ’ όλους τους άλλους. Δηλαδή, υπήρξαν χώρες που είχανε 7.000 ευρώ το μίνιμουμ ενίσχυση, μέχρι 19.000 ευρώ μία χώρα ενώ εδώ πήραν μόνο 1868 ευρώ και δεν μπήκαν και σε καμία άλλη διευκόλυνση, για τα δάνεια, τα ενοίκια κτλ. Ο λόγος είναι ότι έχουν την ιδιαιτερότητα να έχουν πολλούς εργοδότες. Τόνισε, λοιπόν, για ακόμα μία φορά, ότι οι ξεναγοί είναι μισθωτοί και όχι ελεύθεροι επαγγελματίες, απλώς έχουν την ατυχία να έχουν πολλούς εργοδότες. Εκείνο που ζητάνε, ακόμη, είναι τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους.

Μάλιστα, ενημέρωσε ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, στον Υπουργό Υγείας, στον Υπουργό Τουρισμού και στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά, με την οποία ζητάει να εναρμονιστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στον τουρισμό. Όπως εξήγησε ο κ. Ξυλουράς, αυτή τη στιγμή, διαμαρτύρονται και οι εργοδότες τους οι πράκτορες, καθώς σε ένα πούλμαν με κάλυψη 85% μπαίνουν 40-42 άτομα ενώ στον αρχαιολογικό χώρο μπορούν να μπουν μόνο 15 άτομα και στο Μουσείο 8. Αυτό σημαίνει ότι είναι οικονομικά ασύμφορη η διοργάνωση εκδρομών, γιατί δεν θα έχουν κέρδος, θα έχουν ζημία οι πράκτορες, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να καταδικάζονται στην ανεργία μ’ αυτό το πράγμα.

Όπως είπε, δεν μπορεί να μπαίνουν σε ένα κλειστό πούλμαν, σε ένα κλειστό χώρο 42 άτομα και στην Κάμειρο, τη Λίνδο, που υπάρχουν δεκάδες στρέμματα, είναι ανοιχτός ο χώρος, φορούν όλοι μάσκες, χρησιμοποιούν συστήματα ασύρματης ξενάγησης με όλες αυτές τις αυστηρές προϋποθέσεις, να επιτρέπονται μόνο δεκαπέντε άτομα. «Δεν υπάρχει καμία λογική σ’ αυτό το πράγμα και θα πρέπει επιτέλους να συντονιστούν μεταξύ τους!», είπε. Αυτά τα είχαν θέσει και στον Υπουργό Τουρισμού σε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν.

Για τη σεζόν
Όσο για το πώς βλέπουν να εξελίσσεται η σεζόν, σύμφωνα με τον κ. Ξυλουρά, εκείνο που τους βλάπτει είναι αυτό που έγινε με τα πρωτόκολλα.
Δηλαδή, έγιναν οι εκδρομές ως ένα πείραμα ώστε να δει η Εταιρία εάν όλα πάνε καλά και τότε θα αυξηθούν οι κρουαζιέρες. Όμως, η Εταιρεία δεν μπορεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα να επιδοτεί ουσιαστικά τις εκδρομές, γι’ αυτό και θα πρέπει να αλλάξουν τα πρωτόκολλα.

Σημειώνεται ότι, τα παρόντα, είναι σε ισχύ μέχρι και τις 24 Μαΐου και ευελπιστούν με τις παρεμβάσεις που έγιναν να λογικευθούν όλοι οι υπεύθυνοι έτσι ώστε να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Τώρα, όσο έχει να κάνει με το λεγόμενο σύστημα «φούσκα» που εφαρμόζουν οι Εταιρείες κρουαζιεροπλοίων ελπίζουν ότι αυτό είναι προσωρινό και ότι όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί τα πρωτόκολλα των Εταιριών θα αναπροσαρμόζονται και έτσι ελπίζουν ότι θα υπάρξει όφελος στην τοπική κοινωνία.

Απλώς, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή έτσι ώστε γίνουν τα πράγματα καλύτερα.
Σ’ αυτό θα βοηθήσουν βέβαια πάρα πολύ και οι εμβολιασμοί και μ’ αυτό που προωθεί η κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Ιουνίου να έχουν εμβολιαστεί όλοι άνω των 18 ετών στα νησιά, τότε δεν θα έχει και καμία δικαιολογία η Εταιρεία να συνεχίζει αυτό το σύστημα-«φούσκα» το οποίο βέβαια τους βρίσκει αντίθετους.

Οι ίδιοι υπολογίζουν ότι ουσιαστική κίνηση θα υπάρξει από τις 15 Ιουνίου και μετά, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τότε στην καλύτερη περίπτωση θα δουλεύουν μία φορά την εβδομάδα ο καθένας τους, σε κάποιες γλώσσες, γιατί οι Βρετανοί…αγνοούνται. Πάντως, αν γίνει αυτό θα είναι και ικανοποιημένοι.

Σημειώνεται ότι το Σωματείο των Ξεναγών στη Ρόδο αριθμεί γύρω στα 80 μέλη συν κάποιοι συνταξιούχοι.
Στις 30 Μαΐου, στις 6:00 το απόγευμα στο ΕΚΡ, θα πραγματοποιηθεί η γενική του συνέλευση, ενόψει και των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στις 6 Ιουνίου.

«Αβεβαιότητα»
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΚΡ είπε ότι στηρίζουν τις προσπάθειες του Σωματείου από την πρώτη στιγμή καθώς πρόκειται για έναν κλάδο ο οποίος ήταν στην αφάνεια και δυστυχώς με 1.800 ευρώ δεν μπορεί να ζήσει καμία οικογένεια για ένα χρόνο ολόκληρο.
Όπως είπε ο κ. Εγγλέζος, από την πρώτη στιγμή το ΕΚΡ, σε συνεννόηση με το Σωματείο, ξεκίνησε τις προσπάθειες ένταξης του κλάδου στα επιδόματα.

Ο ίδιος πιστεύει ότι και με τις ενέργειες του Σωματείου αλλά και της Ομοσπονδίας, κατάφεραν-αν είναι επίτευγμα αυτό-να πάρουν οι ξεναγοί τα 1.800 ευρώ. Στη συνέχεια, όμως, ο ίδιος χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση στον κλάδο των ξεναγών αφού υπάρχει αβεβαιότητα, κάτι που φάνηκε και από το κρουαιζερόπλοιο που έκανε ποδαρικό στη Ρόδο, και με τα μέτρα που λαμβάνονται, οι ξεναγήσεις είναι περιορισμένες. «Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια του Σωματείου, είμαστε εδώ γι’ αυτό τον λόγο γιατί τα αιτήματα είναι δίκαια και, πέρα απ’ όλα, πρέπει επιτέλους η πολιτεία να σκύψει και να δει τα προβλήματα των κλάδων.

Δεν μπορεί όλες οι επιδοτήσεις να πηγαίνουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες και στους εργοδότες, τη στιγμή που κατηγορίες εργαζομένων μένουν ακάλυπτες. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και τον αγώνα», είπε ο Πρόεδρος του ΕΚΡ και συνεχάρη το Σωματείο για την προσπάθεια αυτή και για την κινητοποίηση ενώ δεσμεύτηκε ότι, μέσα στο επόμενο διάστημα, θα προωθήσουν και εκείνοι τις επιστολές και τα αιτήματα του Σωματείου ξανά, ώστε να πετύχουν την παράταση του επιδόματος μέχρι να ξεκινήσει η σεζόν αφού μέχρι τις 15 Ιουνίου δεν προβλέπεται να αυξηθεί η κίνηση στο νησί μας, άρα ούτε να πιάσουν δουλειά όλοι οι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι αγωνιούν εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο εάν θα έχουν μεροκάματο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι αμειβόμενοι οδηγοί ταξί οι οποίοι δεν έχουν πάρει την παραμικρή οικονομική ενίσχυση από το Κράτος, όπως και κατηγορίες εργαζομένων στα ΚΑΕ και τα αεροδρόμια οι οποίοι απορρίφθηκαν επειδή είχαν συμπληρώσει περισσότερες από 80 ημέρες επιδότησης ανεργίας. Και είπε ο κ. Εγγλέζος:
«Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όλες οι προσπάθειες που έχουμε κάνει από την πρώτη ημέρα, μπορεί να έφεραν αποτέλεσμα αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετοί συνάδελφοι οι οποίοι αδικούνται και οι ξεναγοί είναι οι πρώτοι που πρέπει να είναι οι καλοπληρωμένοι γιατί αυτοί υποδέχονται τους επισκέπτες, αυτούς στην ουσία που θα μας δώσουν ζωή και χρήματα για να ζήσουμε».

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: πάνω από 300 απολύσεις!
Όσον αφορά τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, όπως είπε ο κ. Εγγλέζος δεν προχωράνε οι επαναπροσλήψεις, αφού δυστυχώς τα ξενοδοχεία ανοίγουν με τρία και τέσσερα άτομα και είναι κατανοητό ότι δεν μπορεί ένα ξενοδοχείο να πάρει το σύνολο των ξενοδοχοϋπαλλήλων εάν ανοίγει με λίγες κρατήσεις.

Όπως είπε, μάλιστα, έχουν αρκετές απολύσεις και ο αριθμός τους ήδη ξεπερνάει τα 300 άτομα που ειδοποιούνται ότι δεν θα πάνε στη δουλειά! Μάλιστα, ο Πρόεδρος δεν παρέλειψε να πει ότι υπάρχουν αρκετά παιχνίδια που παίζονται σε βάρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων, όπως να τους βάζουν σε αναστολή, τους φωνάζουν να δουλέψουν στο ξενοδοχείο, πληρωμένοι από την αναστολή και τους δίνουν ένα συμπλήρωμα για να φθάσουν το εισόδημα και τους λένε ότι αυτά είναι τα λεφτά και τελείωσε.
«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα», είπε, όπως ότι υπάρχει πρόβλημα και με τις αναστολές αφού ανακοίνωσε η κυβέρνηση την παράτασή τους για ένα μήνα, κάτι όμως που γίνεται μόνο από τον εργοδότη αφού οι μονομερείς δηλώσεις δεν είναι ανοιχτές. Έτσι, για να μπει ένας ξενοδοχοϋπάλληλος στην αναστολή, πρέπει να γίνει πρόσληψη και να τον βάλει ο εργοδότης, πράγμα που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Άρα, το μέτρο αυτό, στην ουσία, αφορά ορισμένους και μόνο εργαζομένους.

Σχετικά με το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για τα εργασιακά, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ισοπεδώνει τα πάντα», και ανέφερε ότι προς το παρόν είναι σε ισχύ η τοπική Συλλογική Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων αλλά από τη στιγμή που το νομοσχέδιο-εάν περάσει αυτούσιο-δίνει τη δυνατότητα στον κάθε εργαζόμενο να συνάπτει σχέση εργασίας με τον εργοδότη δεν θα έχει κανένα νόημα καμία συλλογική σύμβαση.

Αυτό, λοιπόν, λένε στους εργαζόμενους, ότι δηλαδή πρέπει από κοινού όλοι να αποτρέψουν αυτό το νομοσχέδιο, γιατί στην ουσία δεν θα καταργήσει μόνο τα εργασιακά δικαιώματα, καταργεί και κάθε έννοια αντίστασης και συνδικαλισμού.

Τα τουριστικά λεωφορεία
Στη χθεσινή κινητοποίηση, το «παρών» έδωσε και ο Πρόεδρος των ιδιοκτητών τουρισιτκών λεωφορείων, κ. Σωτήρης Δρακιού, ο οποίος είπε ότι βρέθηκαν εκεί για να στηρίξουν έμπρακτα τους ξεναγούς στον δίκαιο αγώνα τους.
Όσον αφορά τη σεζόν, όπως είπε, έχει ξεκινήσει δειλά-δειλά, υπάρχει μία γενικευμένη αισιοδοξία και πιστεύουν ότι, αν δεν υπάρξουν έκτακτα φαινόμενα και δυσμενείς καταστάσεις στη Ρόδο σχετικά με την πανδημία, θα πάμε καλά.
Όπως είπε, και μόνο ότι ξεκινούν σχεδόν δύο μήνες νωρίτερα από πέρυσι, είναι αισιόδοξο και πιστεύουν ότι θα έρθει κόσμος και εμείς πρέπει να προσφέρουμε τη φιλοξενία μας, το χαμόγελό μας και φυσικά να τηρούμε αυστηρά το πρωτόκολλο για τον κορωνοϊό.

Όσον αφορά τον κλάδο τους, υπάρχουν προβλήματα ειδικά στη Ρόδο αφού έχει βγει μία επιδότηση πληρότητας από το Υπουργείο Τουρισμού που όμως θέλει κάποια κριτήρια, όπως το ηλεκτρονικό σήμα και περίπου 50 οχήματα στη Ρόδο δεν το διαθέτουν και δεν μπορούν να τύχουν της επιδότησης.

Έκαναν διαβήματα όμως παρ’ όλο που τώρα το έχουν εκδώσει όλοι το Υπουργείο είχε θέσει ως καταληκτική ημερομηνία την 29η Δεκεμβρίου του 2020. Θεωρούν, λοιπόν, ότι ένα τουριστικό λεωφορείο που πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις δεν μπορεί να απορρίπτεται από την επιδότηση για ένα μη ουσιώδες δικαιολογητικό όπως είναι το ηλεκτρονικό σήμα. Τα μέλη του Συλλόγου τους δουλεύουν σε συνεργασία με τους τουριστικούς πράκτορες και αναμένεται να ξεκινήσουν τη δουλειά εάν και εφόσον έχει τόση πολλή κίνηση στο νησί που δεν μπορεί να καλυφθεί από τα τουριστικά λεωφορεία των πρακτόρων.

Διαβάστε ακόμη

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων