Κομισιόν: εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω κορωνοϊού

Κομισιόν: εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω κορωνοϊού

Κομισιόν: εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω κορωνοϊού

Φίλιππος Ζάχαρης

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 203 ΦΟΡΕΣ

Η Κομισιόν ενέκρινε ελληνικό καθεστώς ύψους 793 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από την έξαρση του κορωνοϊού.

Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις.

Η δημόσια στήριξη θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων που θα καλύπτουν μέρος των δόσεων υπαρχουσών οικονομικών οφειλών, με ανώτατο όριο μηνιαίας συνεισφοράς ανάλογα με την πιστοληπτική ικανότητα του δικαιούχου και το καθεστώς του δανείου.

Με την ενίσχυση αυτή επιτυγχάνεται μία περαιτέρω διευκόλυνση προς τις ΜΜΕ οι οποίες σήκωσαν το βάρος της κρίσης του κορωνοϊού μιας και ο τζίρος τους μηδενίστηκε και οι εργαζόμενοι σε αυτές είτε μπήκαν σε αναστολή με μικρά χορηγούμενα ποσά, είτε απολύθηκαν λόγω αδυναμίας της κάθε επιχείρησης να τους καλύψει ακόμη και με την λήξη του lockdown.

Συνεπώς, χιλιάδες εργαζόμενοι να μπαίνουν και πάλι στο ταμείο ανεργίας, αλλά και αυτοί που ξαναέπιασαν δουλειά να αγωνίζονται να διατηρήσουν την θέση εργασίας τους με χαμηλές αποδοχές επειδή η ζήτηση εργασίας είναι μία τουλάχιστον πονεμένη υπόθεση.

Η έγκριση λοιπόν από την Κομισιόν του παραπάνω ποσού για την Ελλάδα είναι μια κάποιας μορφής ανάσα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Το μέτρο θα απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς της οικονομίας πλην του χρηματοπιστωτικού και πληρούν πρόσθετους όρους, όπως ο κύκλος εργασιών ή το εισόδημα, η αξία ακίνητης περιουσίας, το ποσό των καταθέσεων στην Ελλάδα και το ποσό των χρηματοπιστωτικών προϊόντων στα οποία έχουν εγγραφεί. Η ενίσχυση θα παρέχει στήριξη ρευστότητας σε δικαιούχους που πληρούν τις προϋποθέσεις, για διάστημα οκτώ μηνών.

Σκοπός του μέτρου είναι να προστατεύσει τις επιχειρήσεις από τον κίνδυνο αδυναμίας πληρωμής, επιτρέποντάς τους να διατηρήσουν την οικονομική τους δραστηριότητα, βοηθώντας τις να ανακάμψουν μετά την έξαρση του κορωνοϊού και μετριάζοντας τις απότομες αρνητικές επιπτώσεις της λήξης της αναστολής των πληρωμών χρέους από τις τράπεζες στο πλαίσιο της έξαρσης της νόσου.

Για τα περισσότερα δάνεια, η αναστολή έληξε στα τέλη Μαρτίου 2021. Επιπλέον, η στήριξη που χορηγείται με το εν λόγω μέτρο μπορεί να ανακτηθεί εάν ο δικαιούχος αθετήσει τις υποχρεώσεις του κατά το διάστημα παρακολούθησης, διάρκειας έως και 18 μηνών από τη χορήγηση της ενίσχυσης.

Η ενίσχυση σε αριθμούς
Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι το καθεστώς συνάδει με τις προϋποθέσεις που θέτει το προσωρινό πλαίσιο.
Ειδικότερα, i) η ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει τα 225.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή γεωργική παραγωγή, τα 270.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της ιχθυοκαλλιέργειας και το 1,8 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε όλους τους άλλους τομείς, ii) δεν είναι επιλέξιμες επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους που αντιμετώπιζαν δυσκολίες ήδη στις 31 Δεκεμβρίου 2019, iii) η ενίσχυση θα χορηγηθεί σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία και iv) η ενίσχυση θα χορηγηθεί το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Αναγκαίο το μέτρο
Η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους - μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107, παράγραφος 3, στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Σε αυτή τη βάση, η Κομισιόν ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Οικονομική ενίσχυση λοιπόν και τόνωση του κλάδου των μικρών και πολύ μικρών ΜΜΕ που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα όλη αυτή τη χρονική περίοδο. Το μέτρο αποσκοπεί στην ελάφρυνση των βαρών λόγω της πανδημίας και στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αν μη τι άλλο βέβαια, το ποσό θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερο λόγω των συνθηκών, και με δεδομένο ότι η ανεργία στη χώρα μας καλπάζει και οι επιπτώσεις από την πανδημία θα φανούν από εδώ και στο εξής.

Η συνέχεια θα δείξει πάντως το κατά πόσο οι μικρές και πολύ μικρές ΜΜΕ στη χώρα μας θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να αντιμετωπίσουν τα συσσωρευμένα προβλήματα.

Και μιλάμε πάντα για την περίπτωση που γίνει σωστή και δίκαιη η κατανομή της εν λόγω ενίσχυσης, αλλά και η παρακολούθηση να είναι διαρκής.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου