Μόνιμα στο παλιό νοσοκομείο θα μεταφερθεί το Κτηματολόγιο

Μόνιμα στο παλιό νοσοκομείο θα μεταφερθεί το Κτηματολόγιο

Μόνιμα στο παλιό νοσοκομείο θα μεταφερθεί το Κτηματολόγιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1680 ΦΟΡΕΣ

Η πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης θα έρθει για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο

Τη μεταστέγαση του Κτηματολογίου στη νέα πτέρυγα του παλαιού νοσοκομείου, οριστικά και όχι προσωρινά, είναι η λύση που προκρίνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, κατά την επίσκεψή του στη Ρόδο και την αυτοψία που πραγματοποίησε, ενώ μετά τη σύσκεψη της οποίας προήδρευσε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο, ανοίγει ξανά τη συζήτηση και για τη μεταφορά του Πρωτοδικείου στον ίδιο χώρο.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, κατά τις δηλώσεις που ακολούθησαν τη σύσκεψη στο Δημαρχείο, η οποία διήρκεσε περί τις δυόμισι ώρες και ήταν ευρεία, η λύση που προκρίνεται είναι η οριστική μεταστέγαση του Κτηματολογίου στη νέα πτέρυγα του παλαιού νοσοκομείου, με τον Δήμαρχο Ρόδου, κ. Αντώνη Καμπουράκη, να κάνει γνωστό ότι η πρόταση αυτή θα έρθει για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να είναι επικαιροποιημένη. Ειπώθηκε, ακόμη, ότι το αισιόδοξο σενάριο είναι, αν όλες οι διαδικασίες προχωρήσουν απρόσκοπτα, το Κτηματολόγιο να επανέλθει στην πλήρη λειτουργία ακόμα και σε διάστημα τριών μηνών.

Στην ίδια σύσκεψη, τέθηκε και το θέμα των κτηρίων λειτουργίας της Δικαιοσύνης στη Ρόδο αφού, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός, είναι ένα θέμα που σαφώς του τέθηκε από τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων και, σύμφωνα με όσα είπε, επανέρχεται στην επικαιρότητα η πρόταση για τη μεταφορά του Πρωτοδικείο επίσης στο κτηριακό συγκρότημα του παλαιού νοσοκομείου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Γ.Γ. του ίδιου Υπουργείου κ. Πάνο Αλεξανδρή, οι βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ. Μάνος Κόνσολας, Μίκα Ιατρίδη και Ιωάννης Παππάς, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Τηλέμαχος Καμπούρης, Στέφανος Δράκος και Στράτος Καρίκης, ο πρόεδρος Εφετών κ. Πέτρος Πρέκας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Βασίλης Περίδης, ο διευθυντής του Κτηματολογίου κ. Νίκος Καμπούρης, ο προϊστάμενος της ΚΥΔ κ. Παναγιώτης Τριανταφύλλας, υπηρεσιακοί παράγοντες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης κ.α.

Νωρίς το πρωί ο κ. Τσιάρας συνοδεία των τριών βουλευτών του νομού μας και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου του, επισκέφθηκε αρχικά το Κτηματολόγιο Ρόδου όπου έκανε αυτοψία στον χώρο και ενημερώθηκε από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας κ. Νίκο Ματσάκη και εν συνεχεία το Δικαστικό Μέγαρο Ρόδου.

Στα δικαστήρια ο Υπουργός Δικαιοσύνης επισκέφθηκε το Πρωτοδικείο Ρόδου όπου συνομίλησε με την πρόεδρο Πρωτοδικών κα Μαρία Κορυφίδου παρουσία και δικηγόρων της Ρόδου, αλλά και το Εφετείο Δωδεκανήσου καθώς και ορισμένα από τα ακροατήρια και τους λοιπούς χώρους του κτηρίου.

Ο κ. Τσιάρας πραγματοποίησε στη συνέχεια αυτοψία στον χώρο του παλιού νοσοκομείου όπου πρόκειται να γίνει η μεταφορά του Κτηματολογίου προκειμένου να έχει ιδίαν άποψη και αμέσως μετά μετέβη στο Δημαρχιακό Μέγαρο όπου τον υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Καμπουράκης και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκος.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, έγιναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους οι οποίες αναλυτικά έχουν ως εξής:

Ο υπουργός
Καταρχάς, δήλωσε ο κ. Τσιάρας: «Βρεθήκαμε σήμερα (σ.σ. χθες) στη Ρόδο για ν’ αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί την τοπική κοινωνία εδώ και μήνες και που, βεβαίως, όλοι γνωρίζουμε ότι αφορά τη μη λειτουργία του Κτηματολογίου.

Μετά από την ευκαιρία που είχα και εγώ προσωπικά να επισκεφθώ το ήδη υφιστάμενο Κτηματολόγιο αλλά βεβαίως και τους προτεινόμενους χώρους, σε συνεργασία και σε εκτενή θα έλεγα συζήτηση με όλους τους φορείς του νησιού, τον κ. Περιφερειάρχη, τον κ. Δήμαρχο, τους βουλευτές, τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, τον Διευθυντή του Κτηματολογίου και όλους τους αρμοδίους αποφασίσαμε να υπάρξει η δυνατότητα της μετεγκατάστασης στο νέο κτήριο του παλαιού νοσοκομείου».

»Είναι μία λύση η οποία νομίζω ότι σηματοδοτεί και τη νέα εποχή. Το Κτηματολόγιο, πολύ σύντομα, μπαίνει στη νέα ψηφιακή εποχή. Όπως γνωρίζετε, ολοκληρώνεται η νομοθετική πρωτοβουλία με βάση το έργο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για να υπάρχει εναρμονισμός του Κτηματολογίου της Ρόδου με το εθνικό Κτηματολόγιο. Και αυτή είναι μία εξέλιξη η οποία, στην πραγματικότητα, θα μας δώσει την ευκαιρία να σηματοδοτήσουμε όλοι μαζί, μ’ αυτή την επιλογή, μ’ αυτή τη μετεγκατάσταση, σε ένα νέο κτήριο που πληροί και τους όρους και τις προδιαγραφές μιας σύγχρονης κρατικής υπηρεσίας, την έναρξη της νέας εποχής».

Στη συνέχεια, ο Υπουργός, θέλησε να ευχαριστήσει τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο διότι, όπως είπε, «η συμβολή τους, όχι μόνο στη μέχρι σήμερα συζήτηση, αλλά και στην ολοκλήρωση ουσιαστικά της μετεγκατάστασης, ήταν και θα είναι πραγματικά σημαντική. Δείχνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να συνεργάζεται και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κρίσιμα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και να δίνει λύσεις προς όφελος και των πολιτών αλλά και της ίδιας της τοπικής κοινωνίας», τόνισε.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να ευχαριστήσει, για ακόμα μία φορά όλους όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη και τόνισε ότι η προσπάθειά του να βρεθεί στη Ρόδο με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης που, από την πρώτη στιγμή παρακολουθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, θεωρεί ότι ολοκληρώνεται «με την ομόφωνη επιλογή μιας λύσης η οποία θα σηματοδοτήσει τη νέα εποχή, την ψηφιακή εποχή και για το Κτηματολόγιο αλλά και για την Ελλάδα».

Ειδικότερα, ερωτηθείς για τη διασφάλιση της μεταφοράς του ιστορικού αρχείου του Κτηματολογίου, ο Υπουργός δήλωσε:
«Ήταν, όντως, το πλέον σημαντικό σημείο του προβληματισμού της συζήτησης που διεξήχθη για πολλές ώρες στο προηγούμενο διάστημα.

Νομίζω ότι με διεξοδική συζήτηση και με την ουσιαστική συμβολή του κ. Ματσάκη, με την εμπειρία την οποία ο ίδιος έχει αλλά και, βεβαίως, με τη συμβολή και την κατάθεση απόψεων από πολλούς εκ των παρισταμένων σ’ αυτή τη συζήτηση, νομίζω ότι βρίσκεται ο τρόπος ούτως ώστε να διασφαλιστεί και η ακεραιότητα του πραγματικά ιστορικού αρχείου του Κτηματολογίου της Ρόδου αλλά κυρίως το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα να μπορούσαμε να ικανοποιήσουμε την απόλυτη-θα σας έλεγα-ανάγκη του βασικού αιτήματος των πολιτών της Ρόδου που είναι να επαναλειτουργήσει το Κτηματολόγιο της Ρόδου».

Κληθείς, πάντως, στη συνέχεια, ο Υπουργός να διευκρινίσει εάν ο σχεδιασμός που ανέλυσε είναι για προσωρινή ή για οριστική μετεγκατάσταση, είπε: «Δεν σας το κρύβω ότι η δική μου πρόταση είναι για οριστική μετεγκατάσταση και όχι για προσωρινή. Διότι-επαναλαμβάνω-είναι πολύ σημαντικό για τη Ρόδο να βρεθεί το Κτηματολόγιο σε ένα σύγχρονο-που και αυτό είναι ένα εμβληματικό κτήριο-και να απαντήσει στις ανάγκες μίας σύγχρονης πραγματικότητας που φέρνει η ψηφιακή εποχή».

Όσο για το αν συμφωνεί ο Δήμος, είπε:
«Ο κ. Δήμαρχος έχει πραγματικά τη διάθεση της συνεισφοράς σε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια η οποία, πρωτίστως, βεβαίως, αφορά την τοπική κοινωνία της Ρόδου αλλά βεβαίως υποστηρίζει μία πολύ βασική λειτουργία και της ίδιας αν θέλετε της Ελληνικής πολιτείας αλλά και της ίδιας της Δημοκρατίας».

Για το κτηριακό
Η επίσκεψή του κ. Τσιάρα στη Ρόδο, όμως, ήταν, όπως είπε, η ευκαιρία να συνδιαλαγεί με πολλούς δικηγόρους της Ρόδου. Και είπε: «Ουσιαστικά, έχει καταγραφεί η ανάγκη προκειμένου να εξευρεθεί μία λύση για το κτηριακό που αφορά το Δικαστικό Μέγαρο της Ρόδου, ένα πραγματικά καταπληκτικό κτήριο το οποίο όμως μάλλον δεν επαρκεί για τις πραγματικές ανάγκες των λειτουργιών της Δικαιοσύνης εδώ στο νησί. Υπάρχουν διάφορες προτάσεις και συζήτησεις…

Θα σας έλεγα ότι η ανολοκλήρωτη προσπάθεια η οποία δεν οδήγησε τελικά εκεί που πολλοί επεδίωκαν στο παρελθόν, να αξιοποιηθεί ο χώρος του παλαιού νοσοκομείου για να καλύψει τις ανάγκες του Πρωτοδικείου της Ρόδου, είναι μία συζήτηση η οποία ξαναβρίσκεται στην επικαιρότητα. Και βεβαίως εξετάζουμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν, προκειμένου να μην υπάρξουν οποιαδήποτε εμπόδια, ώστε να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση και σ’ αυτή τη λογική».

»Θέλουμε, πραγματικά-και το έχουμε αποδείξει το προηγούμενο χρονικό διάστημα-πέραν της ψηφιακής επανάστασης η οποία συντελείται στον χώρο της Δικαιοσύνης, πέρα των εναλλακτικών τρόπων απονομής της Δικαιοσύνης που νομοθετούνται και υιοθετούνται στην πρακτική και στην καθημερινότητα, να υποστηρίξουμε και το συγκεκριμένο ζήτημα που προκύπτει από τα προβλήματα των κτηριακών υποδομών και νομίζω ότι το έχουμε αποδείξει και με την ένταξη μεγάλων έργων ΣΔΙΤ κατασκευής νέων Δικαστικών Μεγάρων σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της χώρας αλλά κυρίως από μία συστηματική προσπάθεια που γίνεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να υποστηρίξουμε, κυρίως με την απαραίτητη οικονομική ενίσχυση, όλα τα αιτήματα των Διοικήσεων των Δικαστικών Μεγάρων, προκειμένου και να συντηρηθούν και να ανακαινιστούν, όπως το χρειάζονται».

Ο περιφερειάρχης
Από την πλευρά του, δήλωσε ο Περιφερειάρχης: «Εγώ θέλω να πω ότι η πιο σύντομη οδός για να γίνονται όλα τα πράγματα είναι η εμπιστοσύνη. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον Υπουργό Δικαιοσύνης ο οποίος βρέθηκε στη Ρόδο με τους συνεργάτες του και βοήθησε πάρα πολύ στο να αποκατασταθεί αυτό στον τόπο μας.

Τώρα, το γιατί χρειάστηκε η παρουσία του για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να το συζητήσουμε εμείς όταν πια θα έχει αποχωρήσει ο κ. Υπουργός. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο μένει, το οποίο είναι και η παρακαταθήκη για τον τόπο, είναι ότι βρίσκονται οι λύσεις, συμφωνούνται και σήμερα συμφωνήθηκαν οι λύσεις όλες, από όλους όσους συμμετείχαν και χαίρομαι πάρα-πάρα πολύ γι’ αυτό.

Για να δοθεί επιτέλους ένα τέλος σε μία υπόθεση η οποία μας έχει βασανίσει, καλώς ή κακώς-τώρα δεν κάνουμε ιστορία, τώρα πρέπει να πάμε τα πράγματα μπροστά. Και από σήμερα τα πράγματα ξεκινάνε σε μία άλλη ταχύτητα και πιστεύω σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον. Και αυτό είναι το αποτέλεσμα της επίσκεψης του κ. Υπουργού εδώ», είπε και τον ευχαρίστησε.

Ο δήμαρχος
Ο «οικοδεσπότης» Δήμαρχος Ρόδου, δήλωσε: «Είναι υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω την ελληνική πολιτεία και το Υπουργείο, με την ηγεσία του Υπουργού πάντα εξέπεμψε ένα μήνυμα: ο κ. Υπουργός ήταν πάντα, από το πρώτο λεπτό, η φωνή της λογικής. Η λογική για μένα είναι η εξής: ο Ροδίτης, η Ροδίτισσα, ο πολίτης της Ρόδου έχει δικαίωμα να ζητά εύκολη πρόσβαση στα αρχεία του Κτηματολογίου και αυτό θα επιτελεστεί βεβαίως με τη συνεργασία του κ. Ματσάκη από το Κτηματολόγιο, του Δικηγορικού Συλλόγου και όλων εμάς οι οποίοι είμαστε μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος.

Θεωρώ ότι η εμβληματική απόφαση όλου του δημοτικού συμβουλίου, ομόφωνη, να παραχωρήσει αμέσως, για χρονικό διάστημα, και τώρα όπως συζητείται να ξαναρωτηθεί εάν συμφωνεί στη μόνιμη εγκατάσταση του Κτηματολογίου στους χώρους της νέας πτέρυγας του παλαιού νοσοκομείου, νομίζω ότι εκφράζει την πεποίθησή μας ότι ο Ροδίτης έχει δικαίωμα στη νέα εποχή, αυτήν που έρχεται μπροστά».

»Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος για τη σημερινή ημέρα και θέλω να εκφράσω ότι με κοινή βοήθεια και με πίστη στον στόχο μας θα προχωρήσουμε σίγουρα μπροστά. Ας μην χάσουμε άλλο χρόνο. Σήμερα βάλαμε τους όρους και τις προδιαγραφές αλλά πιστεύω μπορούμε ν’ ανακοινώσουμε ότι εάν τα πράγματα προχωρήσουν όσο σύντομα μας επιτρέπει η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, με την αύξηση των ορίων του νόμου και με όλες αυτές τις διαδικασίες που έχει θεσπίσει ακριβώς για να μην ψάχνουμε ή για να μη βρίσκουμε εμπόδια στη γρήγορη επίτευξη του σκοπού, θα μπορούσε το Κτηματολόγιο να επανέλθει σε μία κανονικότητα της λειτουργίας του 30%-40% σε έναν μήνα και να επανέλθει σε ολοκληρωτική κανονικότητα σε ένα διάστημα μάξιμουμ τριών μηνών.

Όμως, όλοι θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ένα πράγμα: δεν είναι συμβιβασμός αυτό το οποίο γίνεται, είναι ένα βήμα μπροστά και μάλιστα ένα βήμα όπως ειπώθηκε πάρα πολλές φορές από τους ανθρώπους, τουλάχιστον τους δικούς μου, τους Αντιδημάρχους μας, τους ανθρώπους που είναι στο δ.σ., όπως ειπώθηκε δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε για τρεις-πέντε-δέκα-δεκαπέντε μήνες μπροστά αλλά για τα υπόλοιπα χρόνια τα οποία θα πρέπει τα παιδιά μας να θυμούνται ότι φτιάξαμε και εμείς πράγματα για τη δική τους διευκόλυνση και για τη δική τους απρόσκοπτη πρόσβαση στα αρχεία αυτά του Κτηματολογίου». Κλείνοντας, ο Δήμαρχος ευχαρίστησε όλους για αυτά που θα κάνουν από εδώ και μπρος, όπως είπε, «ούτως ώστε όσος χρόνος χάθηκε να αποκατασταθεί με ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα».

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών