Μόνο 300 εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί στα ξενοδοχεία του νησιού

Μόνο 300 εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί στα ξενοδοχεία του νησιού

Μόνο 300 εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί στα ξενοδοχεία του νησιού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2303 ΦΟΡΕΣ

Η ανεργία είναι στα ύψη και η αβεβαιότητα ακόμα μεγαλύτερη, δηλώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου

«Η ανεργία αυτή τη στιγμή είναι στα ύψη και η αβεβαιότητα ακόμα περισσότερο!», είναι η περιγραφή που κάνει, σε δραματικούς τόνους, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου (ΕΚΡ), κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις τάξεις των εργαζομένων της Ρόδου και δη των εποχικών.

Σε δηλώσεις του χθες, ο ίδιος αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που απασχολούν αυτή την περίοδο το ΕΚΡ, με πρώτιστο βέβαια την ανεργία στο νησί. Καταρχάς, δήλωσε:

«Δυστυχώς, παρά τις εξαγγελίες και τις αρχικές προβλέψεις ότι μετά τις 14 Μαΐου θα ξεκινούσε η τουριστική περίοδος και στην περιοχή μας, βλέπετε και γνωρίζετε όλοι, ότι υπάρχουν αρκετές ακυρώσεις. Ήδη, χθες (σ.σ. προχθές), ήρθε ένα γεγονός το οποίο είναι δυσάρεστο για την περιοχή μας, όσον αφορά στην Ολλανδική αγορά, όπου μας ενέταξε στην «πορτοκαλί» ζώνη, με ακυρώσεις αρκετές και με ξενοδοχεία τα οποία περίμεναν να ανοίξουν, έτσι πήγε πίσω η σεζόν».

«Αυτή τη στιγμή, στην περιοχή μας, λειτουργούν πολύ λίγα ξενοδοχεία, οι εργαζόμενοι που έχουν πάει στις δουλειές δεν ξεπερνούν τους 300 και είναι λογικό για το γεγονός ότι ανοίγουν τα ξενοδοχεία με κρατήσεις δέκα-είκοσι ατόμων. Δεν μπορούν να πάρουν το προσωπικό όλο για ν’ απασχοληθεί», είπε ο κ. Εγγλέζος και συμπλήρωσε: «Αλλά δυστυχώς, έχουμε σε έξαρση το φαινόμενο των απολύσεων. Ήδη, πάνω από 300 απολύσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων έχουν γνωστοποιηθεί στους εργαζομένους και είναι ένα γεγονός το οποίο μας απασχολεί. Το Σωματείο, καθημερινά, προσπαθεί να αποτρέψει αυτές τις απολύσεις, ήδη τα παιδιά που κάνουν επισκέψεις στα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει, έρχονται σε επικοινωνία με τους ξενοδόχους και την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου για να εφαρμοστεί η σύμβαση».

Όπως εξήγησε, η σύμβαση λέει ρητά ότι από τις 26 Μαΐου έπρεπε, εφόσον το ξενοδοχείο έχει ανοίξει, ο εργαζόμενος να είναι στη δουλειά του και ας τον βάλει σε αναστολή, βάσει του δικαιώματος που υπάρχει. Βέβαια, υπάρχει ακόμη η εκκρεμότητα ότι αν και από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν γίνει οι εξαγγελίες για τις μονομερείς δηλώσεις και την αναστολή που θα μπορούσαν να μπουν οι εργαζόμενοι για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, δυστυχώς το ΦΕΚ δεν έχει βγει ακόμα, δεν έχει ανοίξει καμία πλατφόρμα και βάσει αυτής της δικαιολογίας οι εργοδότες δεν προβαίνουν σε καμία ενέργεια.

Αυτό, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΚΡ, έχει ως συνέπεια να υπάρχει αβεβαιότητα και αγωνία στο χώρο της εποχικότητας, στα ξενοδοχεία κατά κύριο λόγο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση, οι εργαζόμενοι θα πάρουν λεφτά μετά από ένα μήνα, ενώ ήδη δύο μήνες πριν έχει τελειώσει και η παράταση του επιδόματος και μιλάμε μόνο για αυτούς στα ξενοδοχεία και αυτούς που είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης.

Για τους υπόλοιπους που δεν είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης, δυστυχώς η κατάσταση είναι ακόμα τραγικότερη, αφού είναι αβέβαιο πότε θα πάνε στις δουλειές τους, έχουν σταματήσει να παίρνουν από τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο κάποιο βοήθημα-όσοι πήρανε, γιατί όπως είναι γνωστό, υπάρχουν κατηγορίες στην περιοχή μας οι οποίες δεν έχουν πάρει κάτι από το 2019. Η μία κύρια κατηγορία είναι οι αμειβόμενοι οδηγοί ταξί, 150 περίπου οικογένειες στο νησί, επίσης είναι εργαζόμενοι, μια μικρή μερίδα ευτυχώς, στα αφορολόγητα, που δυστυχώς παρά τις προσπάθειες του ΕΚΡ ενέταξαν την πλειοψηφία τους αλλά κάποιοι δεν έχουν μπει γιατί…τιμωρούνται διότι είχαν εργαστεί το 2019 με περισσότερες ημέρες επιδότησης από τις 80.

Μάλιστα, το θέμα αυτό, θα προσπαθήσει να το λύσει ο Πρόεδρος μέσα στην εβδομάδα, καθώς Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη θα βρίσκεται στην Αθήνα διότι θα συμμετάσχει σε μία σύσκεψη της ΓΣΕΕ για τα εργασιακά και με την ευκαιρία αυτή έχει προγραμματίσει συναντήσεις στο Υπουργείο Εργασίας και στο Υπουργείο Οικονομικών για να δουν ακριβώς πού έχει σταματήσει αυτή η διαδικασία της επιδότησης και της παράτασης των επιδομάτων, ευελπιστώντας να βγει κάτι θετικό.

Και δήλωσε, στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΕΚΡ: «Πάντως, η κατάσταση στην αγορά της Ρόδου είναι τραγική. Ο κόσμος δεν ξέρει πότε θα πάει στη δουλειά, υπάρχει αβεβαιότητα. Τα ενθαρρυντικά μηνύματα είναι ότι, όντως, ξεκίνησε η σεζόν, έχουμε γύρω στις 19-20 χιλιάδες κόσμο, απ’ ό,τι λένε τα δημοσιεύματα, αλλά, όπως καταλαβαίνετε σε μία πόλη και μία Ρόδο η οποία έχει χιλιάδες κλίνες αυτοί δεν φαίνονται καν. Άρα, αντιλαμβάνεστε ότι η ανεργία αυτή τη στιγμή είναι στα ύψη και η αβεβαιότητα ακόμα περισσότερο»!

Επιτροπή ενστάσεων

Ένα ακόμη θέμα που θέλουν ν’ αναδείξουν είναι ότι η τοπική επιτροπή ενστάσεων του ΙΚΑ εδώ και δύο χρόνια είναι αδρανής στη Ρόδο. Όπως εξήγησε ο κ. Εγγλέζος, έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Διοικητή του ΙΚΑ, η οποία περιμένει να οριστικοποιηθεί, καθώς υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα στην περιοχή μας. Η επιτροπή αυτή είναι εκείνη που προστρέχει ο κάθε πολίτης και εργαζόμενος για να δικαιωθεί για μία σειρά από σοβαρά θέματα που τον αφορούν, όπως κάλυψη μετακινήσεων για ιατρικές ανάγκες, παροχής φαρμάκων, ενστάσεις που γίνονται για πρόστιμα ή ακόμα ενστάσεις που γίνονται σε ό,τι αφορά παροχές του ΙΚΑ σε εργαζομένους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για πολύ λίγα κριτήρια.

Αυτή η Επιτροπή, λοιπόν, έχει να συνεδριάσει δύο χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουν μαζευτεί πάνω από 5.000 αιτήσεις και ενστάσεις οι οποίες αφορούν σημαντικά θέματα! Δυστυχώς, παρά τις πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο και τις οχλήσεις που έχουν γίνει δεν έχει ενεργοποιηθεί η επιτροπή. Είχε σταματήσει η λειτουργία της πριν από δύο χρόνια με σκοπό να γίνει η αναβάθμισή της, ώστε να καλύπτει υποθέσεις απ’ όλα τα Δωδεκάνησα.

«Δυστυχώς, αντί να γίνει αναβάθμιση έγινε κλείσιμο της επιτροπής και σταμάτημα της λειτουργίας της. Σ’ αυτή την επιτροπή, συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων, του Εμπορικού Συλλόγου, είναι όλοι κοινωνικοί φορείς και προήδρευε το τελευταίο διάστημα ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης Εργασίας μαζί με έναν ακόμα υπάλληλο της Επιθεώρησης. Μάλιστα, είχε τόση μεγάλη ισχύ που οι αποφάσεις της αναιρούνταν μόνο από το Εφετείο.

«Είναι ένα σημαντικό γεγονός το οποίο εδώ και δύο χρόνια παρ’ όλες τις προσπάθειες του ΕΚΡ και τις οχλήσεις, αλλά και του Διευθυντή του ΙΚΑ, του κ. Κωνσταντινίδη, δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε λύση ή έχουμε γίνει μπαλάκι από το ένα Υπουργείο στο άλλο. Περιμένουμε το ΦΕΚ εδώ και ένα χρόνο και δεν έχει δημοσιευτεί», είπε ο κ. Εγγλέζος.

Σημειώνεται ότι, στις υπόλοιπες περιοχές λειτουργούν κανονικά οι επιτροπές αυτές οι οποίες εξετάζον ακόμη θέματα, όπως ένσημα εργαζομένων, πρόστιμα από οικοδομικές εργασίες, επιδόματα σε ανθρώπους που είχαν εργατικά ατυχήματα και δεν δικαιώθηκαν, ακόμα και επιδόματα λοχείας, φάρμακα που δεν πληρώθηκαν από το ΙΚΑ, χημειοθεραπείες που εξετάζονταν παλιά και δεν δικαιολογούνταν κτλ. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα μικρό Δικαστήριο με τη συμμετοχή νομικού. Η ευθύνη σύμφωνα με τον κ. Εγγλέζο προφανώς είναι μέσα από το ΙΚΑ διότι δεν μπορεί να γνωρίζει τη σημασία της, να του αποφέρει και έσοδα και να την αφήνει ανενεργή.

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος