Εκδήλωση του Πολιτισμικού Μελάθρου Ρόδου

Εκδήλωση του Πολιτισμικού Μελάθρου Ρόδου

Εκδήλωση του Πολιτισμικού Μελάθρου Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 220 ΦΟΡΕΣ

Το Πολιτισμικό Μέλαθρο Ρόδου (Π.Μ.Ρ.) πραγματοποίησε την 3η κατά σειράν εκδήλωση του έτους για τα 200 χρόνια από την ηρωική Επανάσταση του 1821, προς αποτίναξη του δυναστικού Οθωμανικού (Τουρκικού) ζυγού.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αυλή του περικαλλούς και βραβευμένου διεθνώς ιδιωτικού μουσειου της Ρόδου, την Κυριακή 30 Μαΐου 2021, τηρηθέντων των μέτρων και αποστάσεων, λόγω ιού. Το Π.Μ.Ρ. ήταν στολισμένο με τις 6 κατά τόπους σημαίες της Επανάστασης του ‘21 (μία σε κάθε κίονα των προπυλαίων) και με τις ελληνικές σημαίες στην είσοδο της αυλής, αλλά και λαμπρώς φωταγωγημένο με προβολείς.

Ο δε πλούσιος μπουφές με τα εκλεκτά εδέσματα ικανοποίησαν και το γαστρονομικό στοιχείο των επισκεπτών, μεταξύ των οποίων διακρίναμε: τον Στρατηγό ε.α. Κων. Καλημερίδη μετά της συζύγου του Γιούλης, τον πρ. πρόεδρο Ποντίων Παν. Κικιδόπουλο, τον χειρουργό γυναικολόγο Σαβ. Παπαγεωργίου, τον κτηματομεσίτη Μιχ. Ευσταθίου, την καθηγ. Μ.Ε. και συγγραφέα Γεωργία Χαϊδεμενοπούλου, τη Μαρ. Αραπάκη, τον χημικό Ιωάν. Αυγενικό, τον Βορ. Ηπειρώτη Έλληνα Ελ. Κόκα, τη Νεκτ. Μυλωνίδου, την Ευαγ. Σαμουράκη μετά του υιού της Κων/νου, και πολλούς άλλους φίλους, γείτονες και συγγενείς του κτήτορος, ακόμα και παιδιά του Δημ. Σχολείου.

Η εκδήλωση περιελάμβανε 3 μέρη: την Εισήγηση και κύρια Ομιλία του κτήτορος και δ/ντού, τις Απαγγελίες Ποιημάτων και την Ξενάγηση στους χώρους και τα εκθέματα του μουσείου.

1) Εισήγηση και Κεντρική Ομιλία. Εδώ ο κτήτωρ και δ/ντής κ. Σπύρος Κατσούρης αφού καλωσόρισε τους επισκέπτες, τόνισε πως δεν φείσθηκε χρημάτων τόσο για το Μέλαθρον, όσο και για την εκδήλωση, διότι είναι Έλλην και Ελεύθερος (!) χάρη στη θυσία των ηρώων του ‘21. Διαφορετικά θα ήταν ένας ακόμα δούλος των Τούρκων. Με αφορμή δε την πρόσφατη αποφράδα Επέτειο της Αλώσεως της Κων/πολεως, επεξήγησε την κατακτητική μανία των Τούρκων, που βρίσκεται αιώνες ακόμα στο γονίδιό τους και εκφράζεται τώρα με τον Ερντογάν και τους νεότουρκους. Και για να μη χάσουμε κι άλλες πατρίδες (όπως Πόντο, Αν. Θράκη, Κων/πολη, Μικρασία, Κύπρο) πρέπει να επαγρυπνούμε!!

Στη συνέχεια έκανε ονομαστική αναφορά στους ήρωες του ‘21 που δυστυχώς είχαν άδοξο τέλος, όπως: ο Νικηταράς (Νικήτας Σταματελλόπουλος), ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Δημήτρης Πλαπούτας, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, η Μαντώ Μαυρογένους, ο Πάνος Κολοκοτρώνης (γιος του Γέρου), ο Παπαφλέσσας, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Ματρώζος κι ο Στρατηγός Μακρυγιάννης. Κατόπιν έκανε κατάθεση πνευματικού Στεφάνου στα Ολοκαυτώματα και στις Σφαγές των Ελλήνων από τους αιμοσταγείς Τούρκους.

Συγκεκριμένα: 1) Σφαγή της Σαμοθράκης (1-9-1821) με 700 νεκρούς και 8.000 γυναικόπαιδα σκλάβους, από τον Καρά Αλή. 2) Σφαγή Χίου (30 Μαρτίου-2 Απριλίου 1822) με 52.000 νεκρούς και 45.000 σκλάβους, από τον Καρά Αλή. 3) Καταστροφή της Νάουσας (Απρ.1822) με 5.000 νεκρούς από τον Μεχμέτ Εμίν πασά, που έκαψε και 120 χωριά!! 4) Καταστροφή της Κάσου και των 100 πλοίων της (7-8 Ιουνίου 1824) με 2.500 νεκρούς και 2.000 γυναικόπαιδα σκλάβους, από τον Μεχμετ Αλή της Αιγύπτου.

5) Καταστροφή των Ψαρών και 300 πλοίων των (21-6-1824) με 18.000 Ψαριανούς νεκρούς και 17.000 πρόσφυγες, από τον Χουσείν. 6) η Έξοδος του Μεσολογγίου (11 Απρ.1826) με 6.000 νεκρούς, από Ιμπραήμ και Κιουταχή, που έστειλαν «πεσκέσι» στον Σουλτάνο τις 6.000 κεφαλές των Ελλήνων. Σημειωτέον ότι ο Κιουταχής ήτο γεννίτσαρος. Δηλαδή εξισλαμισμένος Έλληνας και μάλιστα γιος...ιερέα!!!

7) το Σούλι, με τον χορό του Ζαλόγγου, από τον Αλή πασά και τους ΤουρκΑλβανούς, 8) το Κούγκι με τον καλόγερο Σαμουήλ και το Αρκάδι Κρήτης με τον Γαβριήλ (3-5-1866) κ.α. Τηρήθηκε 1 λεπτού σιγή στη μνήμη χιλιάδων θυμάτων της Επανάστασης και απηγγέλθη το ποίημα «Ο Ματρώζος» του Γεωργίου Στρατήγη από την καθηγήτρια Μ.Ε. Γεωργία Χαϊδεμενοπούλου.

Ακολούθησε η Κύρια Ομιλία του κ. Σπ. Κατσούρη με δηκτικές αναφορές τόσο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (που δεν έκανε ως τώρα καμία Τιμητική Εκδήλωση για το 1821 και έλαμψε διά της απουσίας της και στις 3 εκδηλώσεις του ΠΜΡ) αλλά και στην Κεντρική Διοίκηση (που δεν εμφυτεύει, ούτε καλλιεργεί την εθνική συνείδηση, την Ιστορία, τον Πολιτισμό, την παράδοση, την Ελληνική Γλώσσα, την οικογένεια, τη θρησκεία και όλα τα στοιχεία που μας κράτησαν ως τώρα ενωμένους σε ένα κράτος, έθνος, λαό, και κοινωνία).

Αναφέρθηκε δε αναλυτικά στους σημερινούς εχθρούς που μας πνίγουν γύρω και μέσα μας: 1) τους Τούρκους 2) τους Λαθροεισβολείς ισλαμιστές Ασίας και Αφρικής 3) τους Ευρωπαίους και δη Γερμανούς 4) το ΝΑΤΟ με τον φιλότουρκο ΓΓ Στολντενμπεργκ. 5) τον Αριστερισμό και «Προοδευτισμό» Ν.Τ. 6) τον Κορωνοϊό και 7) την Πολιτικο-Θρησκευτική Ηγεσία του τόπου. Και δεν έκανε εκτενή αναφορά μόνο στον κάθε σημερινό εχθρό, αλλά πρότεινε και ριζικές λύσεις!!! Στη συνέχεια απηγγέλθη το μακροσκελλές ποίημα «ΣΤΟΝ ΣΟΥΛΤΑΝΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ» (160 στίχοι 15σύλλαβοι, ομοιοκατάληκτοι σε είδος «ζευγαρωτής») από τον ίδιο τον ποιητή καθώς και το δηκτικό ποίημα ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΔΩΔ/ΣΟΥ και η Π.τ.Δ. (36 στίχοι 15σύλλαβοι, σε είδος «πλεκτής»).

Σημειωτέον ότι ο κ. Κατσούρης κατήγγειλε πέρυσι τον Ερντογάν στην Ουνέσκο, για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί! Και έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για το αγκάλιασμα των λαθροεισβολέων και την ανεξέλεγκτη δράση των ανθελληνικών ΜΚΟ. Ακολούθησαν κεράσματα και ξενάγηση στους χώρους και τα εκθέματα του μουσείου. Και τέλος, το κόψιμο της τούρτας του κτήτορος και δ/ντού του ΠΜΡ για τα 70ά γεννέθλιά του.

Κατ’ ιδίαν στους λίγους εναπομείναντες απηγγέλθησαν και τα ποιήματα: Κάλεσμα των Προγόνων, η Πατρίς Βυθιζομένη, στην Ευρωπαία Επίτροπο Ι.Γ. του ιδίου και τα ποιήματα: Δεινά της απεμπόλισης, Δυναστείες, Κατόπιν Διαβούλευσης, Συμψηφισμοί και Λυγμός και Χειροκρότημα της ποιήτριας Ράγιας Θωμαή. Εντός του θέρους ή αρχές φθινοπώρου θα γίνει η τελευταία εκδήλωση του ΠΜΡ για το ηρωικό 21 με Αποκαλυπτήρια μαρμάρινων αγαλμάτων, εθνικούς χορούς, μουσική, λαϊκά τραγούδια και την ολοκληρωτική σύσταση του Πολιτισμικού Συλλόγου.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας