Άρχισε η προετοιμασία για την ίδρυση εργοστασίου γάλακτος στη Ρόδο

Άρχισε η προετοιμασία για την ίδρυση εργοστασίου γάλακτος στη Ρόδο

Άρχισε η προετοιμασία για την ίδρυση εργοστασίου γάλακτος στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 243 ΦΟΡΕΣ

ΦΛΑΣ στο παρελθόν - Εν Ρόδω Τρίτη 6 Ιουνίου 1961 Αριθ. Φύλλου 3043

ΗΡΧΙΣΕΝ Η ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΙΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΕΙΣ ΡΟΔΟΝ

Ως ανεκοινώθη εκ της Ενώσεως Γεωργικών Συνεταιρισμών, προχθές εκπρόσωποι αυτής επεσκέφθησαν διαφόρους κτηνοτροφικούς σταθμούς της υπαίθρου και εις συγκεντρώσεις των ενδιαφερομένων ανέπτυξαν τους όρους, οίτινες ετέθησαν δια την ίδρυσιν συνεταιρικού εργοστασίου Γάλακτος. Τέλος ούτοι εκάλεσαν τους κτηνοτρόφους να υπογράψουν δηλώσεις διαθέσεως ωρισμένης ποσότητος γάλακτος κατ’ έτος και επί μίαν πενταετίαν προς τον ως άνω σκοπόν.

Από τις εκδηλώσεις της Σύμης
ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕ Ο ΑΛΕΜΗΝΑΣ
Της δίδος ΕΙΡ. ΜΟΣΚΟΒΗ

Η Μαρία Μιχαλαριά, στο βιβλίο της «Καϋμοί της Σύμης» γράφει «Επέθανες Αλέμηνα μεγάλες...»; και όμως της Αγίας Τριάδος στη Σύμη ξαναζωντάνεψε ο Αλέμηνας. Από τις οχτώ το βράδυ, ίσαμε τις πρωινές ώρες ο Αλέμηνας ήτανε πάλιν στις δόξες του. Λιγερόκορμες κοπέλλες και λεβέντες θαλασσοδαρμένοι Συμιακοί σέρνανε το χορό. Όλο το νησί γλεντούσε. Η ορχήστρα με το μαέστρο και σπουδαίο τραγουδιστή Ηλία Στεφάνου ή Κουλλουρά, σκορπούσε αδιάκοπο κέφι. Μεγάλο μπρίο είχε ο αρχιχορευτής της σούστας και του Πούσσαι Αντώνογλου το Λουμπούνι ονομαζόμενο. Σαν αετός με ανοιχτές φτερούγες πέταγε στο Πούσσαι πάνω στη σούστα.

Κι άλλοι πολλοί χορευτές χορεύανε ακούραστα και με ρυθμό τους τοπικούς Συμιακούς χορούς. Εκτός των τοπικών χορών, σε αραιά διαστήματα εχορεύτησαν ευρωπαϊκοί χοροί και τσιφτεντέλια.
Επίσης ο χορευτής Σίμος Χατζηχριστόδουλος χόρεψε τη Γερακίνα που καθ’ όλο το διάστημα του χορού του κρατούσε με τα δόντια ένα τραπέζι φορτωμένο με φιάλες, ποτήρια και πιάτα.

Τα γελούμενα πρόσωπα των παρευρισκομένων σκορπούσαν στις ψυχές μας τη γαλήνη και μας έκαναν να ξεχάσουμε τις πίκρες που μας κερνά καθημερινά η ζωή.
Το γλέντι στον Αλέμηνα μας θύμισε τα παληά καλά χρόνια του νησιού. Κι αν άλλαξαν τα χρόνια-κι αν οι καιροί είναι δύσκολοι, οι Συμιακοί διατηρούν πιστά τα ήθη και έθιμα της Σύμης και σε κάθε ευκαιρία τα εκδηλώνουν.

Αρώτησα ένα σφουγγαρά αν θέλει να ταξιδέψει με βαπόρια και μου απήντησε:
- Μου λέουν να μπαρκάρω με παπόρι, αλλά δεν φεύγω.
Σαν φύουμεν γούλοι με τα παπόρια και στις ξενητιές θ’ αδιάσει το νησί και θα κράξουν κουκουβάδες. Κοτσά στραβά, το ψωμί της φαμίλιας μου βγάλλωτο. Πικρόν είναι το ψωμί της ξενητιάς. Εδώ εγεννήθην-εδώ εμεγάλωσε εδώ α πεθάνω. Ελάτε τώρα α χορέψουμε κι ας κλαίει που τα ‘χει φώναξε άλλος σφουγγαράς. Παίξτε πρε Κουλλουρά τον Μηχανικόν α χορέψουμε. Κι άρχισε να τραγουδά. «Και μηχανικός θα γίνω και στον άμμο θα πομείνω...» Ε, ρε ψεύτρα τζωή...

Τα ήθη και έθιμα του Συμιακού λαού δεν πέθαναν ζουν και θα ζήσουν, γιατί όλοι μικροί και μεγάλοι κρατούν γερά τη σημαία της παράδοσης και διατηρούν στις ψυχές τους άσβηση τη λαμπάδα για ότι καλό και ευγενικό βρήκαν από τους προγόνους των.
ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΣΚΟΒΗ

13 ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΝ
Η αυριανή σύσκεψις

Αύριον Τετάρτην πρόκειται να πραγματοποιηθή εις Ρόδον σύσκεψις, προς ρύθμισιν διαφόρων λεπτομερειών εν σχέσει προς την λειτουργίαν κέντρων διαλογής, επεξεργασία και συσκευασίας οπωρολαχανικών εις Δωδεκάνησον. Η εν λόγω σύσκεψις θα λάβη χώραν με συμμετοχήν δύο ειδικών του Υπουργείου Γεωργίας και της Αγροτικής Τραπέζης, καθώς και των ενταύθα υπευθύνων της Γεωργικής Υπηρεσίας και του υποκαταστήματος της Τραπέζης. Κατά σχετικάς πληροφορίας, τα προτεινόμενα προς ίδρυσιν Κέντρα ανέρχονται εις 13.

20 ΘΑΛΑΜΗΓΟΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΗΣΑΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟΝ ΘΑΛΑΜΗΓΩΝ ΡΟΔΟΥ
Ως ανεκοινώθη παρά της αρμοδίας υπηρεσίας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, 20 θαλαμηγοί και κόττερα εξυπηρετήθησαν κατά την διάρκειαν του λήξαντος μηνός Μαΐου υπό του Σταθμού Θαλαμηγών του λιμένος Μανδρακίου Ρόδου. Δια των εν λόγω θαλαμηγών αι οποίαι πρυμνοδετούνται εις τον Σταθμόν προ της Νέας. Αφίκοντο και επεσκέφθησαν την Ρόδον 400 περίπου ξένοι.

Διαβάστε ακόμη

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Ενώ αναμένεται ο δήμαρχος κρίσιμος θα είναι η νέα εβδομάς δια τον δήμον

Φλας στο παρελθόν, 1964: Επιτυχίαν εσημείωσεν ο χθεσινός έρανος

Φλας στο παρελθόν 1964, Υπερπαραγωγή βερύκοκων στ' Αφάντου!

Φλας στο παρελθόν 1964, Το "Ελάκι" προσάραξε...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Αγωγή κατά του κ. Δημάρχου...

Φλας στο παρελθόν 1964, 1.000 και πλέον άτομα μετανάστευσαν σ' ένα τετράμηνο...

Φλας στο παρελθόν 1964, Καρεκλιές και ξύλο για το κέρδος...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Τραυματισμός τριών παιδιών από χειροβομβίδα στην Κω!