Δρ. Αναστάσιος Πλατής: «Πράσινο φως» σε νέο φάρμακο για τη νόσο Alzheimer

Δρ. Αναστάσιος Πλατής: «Πράσινο φως» σε νέο φάρμακο  για τη νόσο Alzheimer

Δρ. Αναστάσιος Πλατής: «Πράσινο φως» σε νέο φάρμακο για τη νόσο Alzheimer

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 398 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο δρ. Αναστάσιος Πλατής*

Προ ημερών ο Αμερικανικός Οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων (FDA) ενέκρινε ένα υποσχόμενο σκεύασμα για την θεραπεία της νόσου Alzheimer. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε δοκιμές 4 φάρμακα, το Αducanumab, Gantenerumab, το BAN2401 και το ALZ-801.

Tο νέο φάρμακο λοιπόν που κυκλοφορεί με την ονομασία Aduhelm, αποτελεί πλέον τη νέα μεγάλη υπόσχεση κατά της νόσου Alzheimer. Ειδικά για τους ασθενείς που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και εμφανίζουν ήπια συμπτώματα.

Πρόκειται για ένα σκεύασμα, το οποίο σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία, έχει την δυνατότητα να στοχεύει στην αμυλοειδή πρωτεΐνη , η οποία συσσωρεύεται σε στρώματα στον εγκέφαλο όσων πάσχουν από νόσο Alzheimer.

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια η σφοδρή αντιπαράθεση στους επιστημονικούς κύκλους, οι οποίοι προειδοποιούν ότι ενδεχόμενη έγκριση θα είναι επικίνδυνη καθώς θα μειωθούν τα επίπεδα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που απαιτούνται για το συγκεκριμένο φάρμακο .

«Δεν πρέπει να εγκριθεί, επειδή δεν έχουν παρουσιαστεί επαρκείς αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά του». Αυτή είναι και η άποψη του Κέντρου ημέρας Αρσινόη και του Ιατρείου Μνήμης μετά από αυτά τα χρόνια εμπειρίας μας στο χώρο της άνοιας όχι μόνο στη Ρόδο, αλλά και στα Δωδεκάνησα.

Μην ξεχνάμε όμως ότι η ταχεία γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού καθιστά την αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer προτεραιότητα για την ιατρική επιστήμη. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να αυξηθούν και τα τεστ διαλογής στο θέμα της πρόληψης. Το Ιατρείο Μνήμης είναι κοντά σας. Μία νέα εποχή αισιοδοξίας στην ιατρική επιστήμη ξεκινά.*Ψυχίατρος και επιστημονικά υπεύθυνος της «Πανάκεια»

* Ο Αναστάσιος Πλατής είναι ψυχίατρος και επιστημονικά υπεύθυνος της «Πανάκεια».

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους