Κατάθλιψη: Η απλή συνήθεια που μειώνει τον κίνδυνο

Κατάθλιψη: Η απλή συνήθεια που μειώνει τον κίνδυνο

Κατάθλιψη: Η απλή συνήθεια που μειώνει τον κίνδυνο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 226 ΦΟΡΕΣ

Το να ξυπνήσετε μόλις μία ώρα νωρίτερα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής κατάθλιψης ενός ατόμου κατά 23%, προτείνει μια νέα γενετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “JAMA Psychiatry”.

Η μελέτη 840.000 ανθρώπων, από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Μπόλντερ και του Broad Institute του ΜΙΤ και του Χάρβαρντ, αντιπροσωπεύει μερικά από τα ισχυρότερα στοιχεία μέχρι σήμερα, ότι ο χρονοτύπος – η τάση ενός ατόμου να κοιμάται σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή – επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνιση της κατάθλιψης.

Πώς συνδέεται ο ύπνος με την κατάθλιψη
Είναι επίσης μεταξύ των πρώτων μελετών που ποσοτικοποιούν πόσο μικρή ή μεγάλη πρέπει να είναι η αλλαγή για να επηρεαστεί η ψυχική υγεία. «Γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του χρόνου ύπνου και της διάθεσης, αλλά μια ερώτηση που συχνά ακούμε από τους γιατρούς είναι: Πόσο νωρίτερα χρειαζόμαστε να μετατοπίσουμε τον ύπνο για να δούμε όφελος;» είπε ο ανώτερος συγγραφέας Celine Vetter, επίκουρος καθηγητής φυσιολογίας στο CU Boulder.

«Διαπιστώσαμε ότι εάν κοιμηθούμε ακόμη και μία ώρα νωρίτερα μπορούμε να μειώσουμε αισθητά τον κίνδυνο της κατάθλιψης».

Για να αποκτήσουν μια σαφέστερη αίσθηση για το εάν η αλλαγή στον χρόνο του ύπνου έχει πράγματι προστατευτική δράση, ο επικεφαλής επικεφαλής συγγραφέας Iyas Daghlas, στράφηκε σε δεδομένα γενετικών συσχετισμών. Περισσότερες από 340 κοινές γενετικές παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένων παραλλαγών στο λεγόμενο «γονίδιο ρολογιού» PER2, είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τον χρονοτύπο ενός ατόμου και η γενετική εξηγεί συλλογικά το 12-42% της
προτίμησης του χρόνου ύπνου.

Πηγή: imommy.gr

Διαβάστε ακόμη

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης 2024, «Μάιος Μήνας Μέτρησης»

Πίτουρο ρυζιού: Η νέα υπερτροφή με τις αντικαρκινικές ιδιότητες

Πώς επηρεάζουν την όραση τα αντιβιοτικά

Πώς τα τυχερά παιχνίδια επηρεάζουν τον εγκέφαλο-Οι «παγίδες» του τζόγου στην υγεία

Θυμώνετε συχνά; «Καραδοκεί» το εγκεφαλικό

Ποια είναι τα οφέλη του λεμονιού στην υγεία

Σχετίζεται η μοναξιά με την ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη

Φυτικά υποκατάστατα: Πώς να τα επιλέξεις