Πρέπει να εμβολιαστούν όλοι, τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου Ηλίας Τσέρκης

Πρέπει να εμβολιαστούν όλοι, τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου Ηλίας Τσέρκης

Πρέπει να εμβολιαστούν όλοι, τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου Ηλίας Τσέρκης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 954 ΦΟΡΕΣ

«Ακατέβατα» παραμένουν τα κρούσματα στη Ρόδο, γεγονός που προκαλεί εύλογες ανησυχίες και προβληματισμούς για τη συνέχεια.

Χθες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, συνολικά στα Δωδεκάνησα καταγράφηκαν 19 κρούσματα και συγκεκριμένα:
- 11 στην περιφερειακή ενότητα Ρόδου
- 7 στην περιφερειακή ενότητα Κω
- 1 στην περιφερειακή ενότητα Καλύμνου.

Η κατάσταση σε Ρόδο και Κω κρίνεται ως ανησυχητική και στην ουσία «δικαιώνεται» ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς ζήτησε να υπάρξει αυξημένη προσοχή σε 4 νησιά, μεταξύ των οποίων σε Ρόδο και Κω.
Συνολικά χθες, σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, είχαμε 395 κρούσματα, 21 θανάτους ενώ οι διασωληνωμένοι φθάνουν τους 239.

Ηλίας Τσέρκης: Δεν σηκώνει συζήτηση η αναγκαιότητα των εμβολιασμών
Συναγερμός όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και πανευρωπαϊκά και παγκόσμια έχει σημάνει η εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα». Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, μάλιστα, ανέφερε ότι αν χρειαστεί λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα», θα επιστρέψουμε σε lockdown, τοπικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τα οποία όμως είναι στο χέρι μας να αποτραπούν.

Στη μετάλλαξη «Δέλτα» που είναι η τέταρτη κατά σειρά και πλήττει κυρίως εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Ηλίας Τσέρκης υπογραμμίζοντας πως είναι ανάγκη να εμβολιαστούν άπαντες.
«Είναι η τέταρτη παραλλαγή του κορωνοϊού που έχει διαπιστωθεί παγκοσμίως. Μας προβληματίζει γιατί υπάρχει υψηλή μεταδοτικότητα. Πρέπει να αναφέρω ότι όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων έχουν υψηλά ποσοστά προστασίας έναντι της μετάλλαξης. Πρέπει οι πολίτες να εμβολιαστούν», δήλωσε ο κ. Τσέρκης

«Το γενετικό υλικό του ιού αντιγράφεται και για αυτό έχουμε τις μεταλλάξεις. Υπάρχουν αλληλουχίες που κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό. Με αυτό τον τρόπο έχουμε πρόκληση σοβαρότερων συμπτωμάτων. Μας προβληματίζει η υψηλή μεταδοτικότητα», είπε.

Ο κ. Τσέρκης αναφέρθηκε στην προστασία που παρέχουν τα εμβόλια έναντι της συγκεκριμένης μετάλλαξης.
«Σημαντικότερη ασπίδα προστασίας είναι τα εμβόλια της AstraZeneca, της Pfizer και της Moderna, όπως δείχνουν σχετικές μελέτες που έχουν γίνει. Ο εμβολιασμένος πληθυσμός είναι προστατευμένος σε μεγάλο βαθμό. Επειδή το φθινόπωρο ενδέχεται να υπάρχει νέα φάση της πανδημίας οι πολίτες έχουν στη διάθεσή τους 60 με 90 ημέρες για να εμβολιαστούν», τόνισε.

Ο κ. Τσέρκης τόνισε πως τώρα γίνεται μόνο το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer.
Σε ερώτηση αν υπολείπονται προστασίας από τη μετάλλαξη «Δέλτα» όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της εταιρείας Johnson and Johnson o κ. Τσέρκης απάντησε:
«Δεν μπορούμε να αποφανθούμε για αυτό γιατί έχουμε τα επιστημονικά δεδομένα. Παρέχει ένα βαθμό προστασίας αλλά δεν γνωρίζουμε το ποσοστό. Είμαστε εν μέσω θέρους και υποχωρεί η νόσος κάπως. Πρέπει όμως να θυμόμαστε πως στην Κω και στη Ρόδο υπάρχουν άνθρωποι που νοσούν. Αν δεν είμαστε προσεκτικοί, θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων».

Για τα ποσοστά των εμβολιασμένων πολιτών στη Ρόδο ο κ. Τσέρκης είπε:
«Στη Ρόδο έχουν γίνει 81.000 δόσεις εμβολίων. Με την πρώτη δόση έχουν εμβολιαστεί 56.800 και με τη δεύτερη 41.000. Ως εκ τούτου το 38% του πληθυσμού έχει λάβει και τις δύο δόσεις. Το μονοδοσικό εμβόλιο έχουν κάνει 46.000 άνθρωποι. Είμαστε σε καλό δρόμο. Πριν ξεκινήσει να λειτουργεί το μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο η κατάσταση ήταν χειρότερη. Είναι λάθος τα διλήmματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες και είναι η αιτία που αρνούνται να εμβολιαστούν». Όσο για τα ποσοστά θρομβώσεων είπε πως είναι πολύ χαμηλά.
H αναγκαιότητα των εμβολιασμών δεν σηκώνει συζήτηση είπε κλείνοντας τη συνέντευξη ο κ. Τσέρκης.

Διαβάστε ακόμη

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων