Φυλλοξήρα εντοπίστηκε στο φυτώριο της Ρόδου

Φυλλοξήρα εντοπίστηκε στο φυτώριο της Ρόδου

Φυλλοξήρα εντοπίστηκε στο φυτώριο της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 135 ΦΟΡΕΣ

ΦΛΑΣ στο παρελθόν - Εν Ρόδω Τρίτη 4 Ιουλίου 1961 Αριθ. Φύλλου 3067

Ως ανεκοινώθη αρμοδίως

ΦΥΛΛΟΞΗΡΑ ΕΠΕΣΗΜΑΝΘΗ ΕΙΣ ΦΥΤΩΡΙΟΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Ποίαι αι συνέπειαι

Κατ’ ανακοίνωσιν αρμοδίου της Διευθύνσεως Γεωργίας, επεσημάνθη φυλλοξήρα επί Αμερικανικών αμπέλων του φυτωρίου Κοσκινού Ρόδου και διεπιστώθη η ύπαρξις της διά σχετικών μικροσκοπικών εξετάσεων. Κατόπιν αυτού ελήφθησαν προληπτικά μέτρα, διεξάγονται δε έρευναι και εις άλλας περιοχάς. Η φυλλοξήρα είχεν επεκταθή εις όλην την χώραν, πλην της Πελοποννήσου, Κρήτης και Ρόδου. Ήδη, δεν θα επιτρέπωνται εξαγωγαί προϊόντων προς Πελοπόννησον και Κρήτην, ενώ αντιθέτως θα επιτραπή η εισαγωγή προϊόντων εκ Παλαιάς Ελλάδος και Κω.
Εκ Κω ιδίως θα φθάνουν διάφορα φρούτα, ενώ και από την αγοράν των Αθηνών ενδέχεται να αρχίσουν εισαγωγαί.

Η ΦΥΛΛΟΞΗΡΑ
Η φυλλοξήρα είναι ένα μικρό έντομον το οποίον προσβάλλει τας αμπέλους, αλλ’ ευτυχώς δεν μεταδίδεται γρήγορα. Αύτη έφθασε το 1890 από την Αμερικήν και επεξετάθη εις όλην την Ευρώπην. Μέσα θεραπείας δεν υπάρχουν, αλλ’ είναι δυνατή η λήψις προληπτικών μέτρων. Η φυλλοξήρα ξηραίνει τας ρίζας και μετά τους κορμούς. Εν τούτοις η Διεύθυνσις Γεωργίας έχει εις την διάθεσίν της αμερικανικά φυτά, τα οποία εφ’ όσον χρειασθή θα διατεθούν εις τους παραγωγούς.

ΑΙ ΠΙΘΑΝΑΙ ΖΗΜΙΑΙ
Σημειωτέον ότι η Ρόδος δεν εξήγε προϊόντα εις Κρήτην και Πελοπόνησον και ούτω δεν θα υπάρξη πρόβλημα από αυτής της πλευράς. Η μόνη ζημία ίσως θα είναι η εισαγωγή προϊόντων εις τιμάς συναγωνισμού εκ Παλαιάς Ελλάδος.

ΝΕΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΑΙ ΑΙΜΟΔΟΤΑΙ
Μετά σχετικήν προεργασίαν του εκ των διδασκάλων της Κοινότητος Σιαννών κ. Ευσταθίου Διακογεωργίου βοηθουμένου υπό του Γραμματέως της Εκκλ. Επιτροπής κ. Εμμαν. Βρόντου, ενεγράφησαν 26 εθελονταί αιμοδόται του Ε.Ε.Σ. εις την κοινότητα. Εκ τούτων προχθές Κυριακήν έδωσαν αίμα, όταν η Υπηρεσία Αιμοδοσίας μετέβη επί τόπου, οι εξής 12:
Παπά Στυλιανός Θυρρής, Τριανταφύλλα Χατζηαναστάση, Μάρθα Χατζόγλου, Μάρθα Διμέλλη, Δέσποινα Καννουράκη, Δέσποινα Κυριακού, Τσαμπίκος Αποστολίδης, Δέσποινα Βρόντου, Μαρία Πρεσβίρη, Εμμανουήλ Αποστολίδης, Μιχαήλ Βρόντης, Τσαμπίκα Γιμούκη.

Ως εδήλωσεν αφιχθείς εις Αθήνας
ΙΤΑΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΔΙΑ ΤΗΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΝ

Κατά πληροφορίας εκ Πειραιώς ο αφιχθείς εκεί διά της θαλαμηγού του Ιταλοαμερικανός επιχειρηματίας κ. Βίτο Πίζα, εδήλωσεν ότι ήλθεν εις την Ελλάδα διά να μελετήση τας δυνατότητας δημιουργίας τουριστικών εγκαταστάσεων.
Ο κ. Πίζα, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης σημαντικών τουριστικών εγκαταστάσεων εις Ηνωμένας Πολιτείας και Ιταλίαν, ετόνισεν ότι καθώς πιστεύει, το Αιγαίον πέλαγος και αι νήσοι της Δωδεκανήσου θα προσελκύσουν μεγάλον αριθμόν περιηγητών κατά τα προσεχή έτη.

ΣΩΜΑΤΕΙΟΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΩΝ ΡΟΔΟΥ
ΔΗΛΩΣΙΣ

Το διοικητικόν συμβούλιον του Συλλόγου, διά της υπ’ αριθμόν 80 της 27-6-1961 πράξεως αυτού, διέγραψε των τάξεων του Σωματείου την παρασκευάστριαν του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου Βασιλικήν Μ. Καραφύλλη, με το αιτιολογικόν ότι διά του δημοσιεύματός της εις την ενταύθα εκδιδομένην εφημερίδα «Πρόοδος της Δωδεκανήσου» της 6-6-1961, έθιξε την αξιοπρέπειαν του Συλλόγου όλως αδικαιολογίτως και εξυπηρέτησε συμφέροντα και σκοπούς τρίτων εις βάρος του Συλλόγου.
Ο πρόεδρος
Γαβριήλ Μισιός

Διαβάστε ακόμη

Φλας στο παρελθόν, 1964: Σήμερον τα ανεπίσημα εγκαίνια της πινακοθήκης

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Ενώ αναμένεται ο δήμαρχος κρίσιμος θα είναι η νέα εβδομάς δια τον δήμον

Φλας στο παρελθόν, 1964: Επιτυχίαν εσημείωσεν ο χθεσινός έρανος

Φλας στο παρελθόν 1964, Υπερπαραγωγή βερύκοκων στ' Αφάντου!

Φλας στο παρελθόν 1964, Το "Ελάκι" προσάραξε...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Αγωγή κατά του κ. Δημάρχου...

Φλας στο παρελθόν 1964, 1.000 και πλέον άτομα μετανάστευσαν σ' ένα τετράμηνο...

Φλας στο παρελθόν 1964, Καρεκλιές και ξύλο για το κέρδος...