Καταδίκες αλλοδαπών για μεταφορά μεταναστών στα νησιά μας

Καταδίκες αλλοδαπών για μεταφορά μεταναστών στα νησιά μας

Καταδίκες αλλοδαπών για μεταφορά μεταναστών στα νησιά μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 371 ΦΟΡΕΣ

Συνολικά επτά άτομα κάθισαν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου για τέσσερις υποθέσεις μεταφοράς αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια στα νησιά μας.

Στην πρώτη υπόθεση κατηγορούνταν δύο 27χρονοι Τούρκοι οι οποίοι στις 23 Δεκεμβρίου 2015 στις τρεις παρά είκοσι το μεσημέρι, μετέφεραν με ταχύπλοο σκάφος μήκους έξι μέτρων, συνολικά 13 άτομα Σύριους από τα τουρκικά παράλια στο Φαρμακονήσι.

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν από τους Λιμενικούς της Καλύμνου και παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη.
Πρωτόδικα είχε επιβληθεί συνολική ποινή κάθειρξης 44 ετών και τριών μηνών (εκτιτέα τα 25 έτη) καθώς και χρηματικό πρόστιμο 34.000 ευρώ στον καθένα, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Οι δύο Τούρκοι οδηγήθηκαν στη φυλακή και στις 8 Ιουλίου εξετάστηκε η έφεσή τους από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης κ.κ. Δημήτρη Δημητριάδη και Μαρίνας Βατανσεβερ αναγνώρισε ελαφρυντικά στους δύο κατηγορουμένους και τους επέβαλε ποινή φυλάκισης 8 ετών έκαστος.

Το ίδιο δικαστήριο επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 15 ετών (εκτιτέα τα 8 έτη) σε δύο Πακιστανούς ηλικίας 28 και 34 ετών αντίστοιχα που κατηγορούνται για παράνομη μεταφορά πολιτών τρίτων χωρών στο ελληνικό έδαφος, ενώ έκρινε αθώο τον 27χρονο συμπατριώτη και συγκατηγορούμενο τους.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στις 12 Ιουλίου 2016 τα ξημερώματα εντοπίστηκε φουσκωτή βάρκα με σημαντικό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων να βρίσκεται σε δυσχερή θέση καθώς παρουσίαζε εισροή υδάτων, στη θαλάσσια περιοχή «ΑΚΡΑΣ ΣΚΑΝΔΑΡΙΟΥ» της Κω.

Υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, άμεσα στο σημείο κατέπλευσαν δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. όπου προέβησαν στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση 32 αλλοδαπών. Από το Λιμεναρχείο Κω συνελήφθησαν δύο (02) αλλοδαποί διακινητές – χειριστές της βάρκας, ο 28χρονος και ο 34χρονος καθώς και ένας τότε 19χρονος για πρόκληση ναυαγίου και έκθεση σε κίνδυνο.

Πρωτόδικα στους τρεις Πακιστανούς είχαν επιβληθεί πολυετείς ποινές κάθειρξης στον καθένα, όμως κατά την εκδίκαση των εφέσεών τους, το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Χαρ. Μαρινάκη επέβαλε στους δύο πρώτους συνολική ποινή φυλάκισης 15 ετών από την οποία θα εκτίσουν μόνο τα οχτώ έτη. Επίσης το δικαστήριο αποδεχόμενο τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Αχιλλέα Δασκαλάκη απάλλαξε από την κατηγορία το 27χρονο Πακιστανό κατηγορούμενο, κρίνοντάς τον αθώο.
Ένοχος για τη μεταφορά 60 αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια στην Καλόλιμνο, κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου 30χρονος Σύριος.

Το δικαστήριο αφού έκανε δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Αχιλλέα Δασκαλάκη, τον έκρινε ένοχο χωρίς τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου (εκ κερδοσκοπίας) και επέβαλε στον 30χρονο Σύριο συνολική ποινή φυλάκισης 21 ετών και έξι μηνών.

Πρωτόδικα ο αλλοδαπός είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 189 ετών και τριών μηνών και χρηματικό πρόστιμο 325.500 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, όλα ξεκίνησαν πρωινές ώρες της Κυριακής 6 Δεκεμβρίου 2015 όταν εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της ν. Καλολίμνου, ιστιοφόρο σκάφος με σημαντικό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.

Το ιστιοφόρο προσέκρουσε σε βραχώδη σημείο της ν. Καλολίμνου, ενώ οι 60 αλλοδαποί πρόσφυγες που επέβαιναν σε αυτό αποβιβάστηκαν στην ακτή από όπου, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, περισυνελέγησαν και διεσώθησαν από ναυαγοσωστικό σκάφος δύναμης FRONTEX.
Οι εν λόγω διασωθέντες, αφού μεταφέρθηκαν στην Κάλυμνο συνελήφθησαν, ενώ όπως προέκυψε από την προανάκριση χειριστής του ιστιοφόρου σκάφους ήταν ο 30χρονος αλλοδαπός, ο οποίος συνελήφθη επίσης και παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη

Προανάκριση διενεργήθηκε από το Λιμεναρχείο Καλύμνου.
Τέλος, συνολική ποινή φυλάκισης 12 ετών επιβλήθηκε από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 33χρονο Τούρκο για τη μεταφορά πριν από έξι χρόνια, 19 αλλοδαπών στην Καλόλιμνο.
Ειδικότερα, πρωινές ώρες στις 16 Δεκεμβρίου 2015 περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της νήσου «Καλόλιμνος», ακυβέρνητο ταχύπλοο πολυεστερικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι 19 αλλοδαποί.

Υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των παράτυπα εισελθόντων αλλοδαπών, οι οποίοι αφού μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλύμνου, συνελήφθησαν, διότι στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων, ενώ όπως προέκυψε από την προανάκριση χειριστής του σκάφους ήταν ο 33χρονος αλλοδαπός, ο οποίος συνελήφθη επίσης.

Η προανάκριση διενεργήθηκε από το Λιμεναρχείο Καλύμνου. Σημειώνεται ότι πρωτόδικα ο 33χρονος Τούρκος είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 46 ετών και 3 μηνών ενώ του είχε επιβληθεί και χρηματικό πρόστιμο ύψους 48.500 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου