Υπέρ της ανακύκλωσης οικοδομικών υλικών αλλά με λογικές τιμές

Υπέρ της ανακύκλωσης οικοδομικών υλικών αλλά με λογικές τιμές

Υπέρ της ανακύκλωσης οικοδομικών υλικών αλλά με λογικές τιμές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 562 ΦΟΡΕΣ

Αυτό υποστηρίζουν τα σωματεία Ιδιοκτητών Φορτηγών και Ιδιοκτητών Χωματουργικών Μηχανημάτων

Υπέρ της ανακύκλωσης των μπαζών και των άλλων απορριμμάτων από εκσκαφές και κατεδαφίσεις τάσσονται τα σωματεία Ιδιοκτητών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης και Ιδιοκτητών Χωματουργικών Μηχανημάτων στο νησί της Ρόδου, αρκεί οι τιμές να κινούνται σε λογικά πλαίσια και να μην λειτουργούν αποτρεπτικά για τους πολίτες και σε βάρος άλλων επαγγελματιών με κίνδυνο την επιβάρυνση και μόλυνση του περιβάλλοντος.

Όπως τόνισαν χθες οι πρόεδροί τους Κώστας Στυλιανού και Κώστας Καρεκλάς αντίστοιχα σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν, εκ της σύστασής τους τα σωματεία τους, ζητούσαν να υπάρχει μία χωματερή για να μπορούν να εναποθέτουν με ασφάλεια τα μπάζα και όχι να πετιούνται αυτά ανεξέλεγκτα στο νησί. Όπως είπαν, η αγωνία και ο σκοπός όλων των διοικήσεων καθημερινά, ήταν η νόμιμη εναπόθεση των μπαζών.

«Δεν υπήρχαν εταιρείες τότε ανακύκλωσης στο νησί και τα κάστανα από τη φωτιά τα έβγαζαν τα σωματεία μας. Εμείς ψάχναμε μαζί με τον πρώτο και το δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης χώρο είτε παράνομο ή νόμιμο αλλά πάντα με τη συγκατάθεση των αρχών. Επιτηρούσαμε τους χώρους αυτούς και προσπαθούσαμε ώστε το νησί μας να μην είναι μία απέραντη χωματερή με ανεξέλεγκτη εναπόθεση μπαζών.

Γινόμασταν εμείς οι ίδιοι αστυνομικοί και σήμερα έρχονται κάποιοι να δηλώσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σωτήρες του νησιού που θέλουν στο νησί να υπάρχει ανακύκλωση» δήλωσε ο κ. Στυλιανού με αφορμή την επίθεση που δέχονται οι δύο κλάδοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες πάνω στο θέμα, προσθέτοντας:

«Ουδέποτε θέλαμε να αναμειχθούμε στο κομμάτι του εμπορίου και να κάνουμε δικές μας χωματερές, όπως κάποιοι θεώρησαν. Πού ήταν οι κύριοι αυτοί όταν εμείς αγωνιούσαμε τόσα χρόνια για το νησί μας; Και όταν εμείς καλούμασταν από τον πρώτο και τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης και τα σώματα ασφαλείας να συμβάλλουμε με τα μηχανήματά μας στο καλό του νησιού και πολλές φορές βάζοντας το χέρι στη τσέπη να βοηθήσουμε το νησί».

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Καρεκλάς είπε με τη σειρά του: «Πού ήταν όλοι αυτοί τόσα χρόνια; Όταν εμείς μαζεύαμε τα μπάζα πού ήταν όλοι αυτοί; Και κάθονται πίσω από ένα πληκτρολόγιο και γράφουν αυτά που γράφουν; Να γνωρίζουν όλοι αυτοί οι κύριοι ότι εμείς μπορεί να μην έχουμε κομματικούς μηχανισμούς από πίσω ούτε πολιτικούς αλλά η δράση φέρνει αντίδραση σε όλα τα επίπεδα.

Εμείς για να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε όλο τον όγκο που είχε το νησί έχουμε δουλέψει ατελείωτες ώρες και ξενύχτια και τι έχουμε προσφέρει εμείς ως σωματεία στο νησί ας ρωτήσουν τους αρμοδίους. Αυτή η ιστορία με τα… πληκτρολόγια πρέπει να σταματήσει. Υπάρχουν εισαγγελείς, υπάρχουν και τα τηλέφωνά μας που μπορούμε να μιλήσουμε».

Μάλιστα ο κ. Στυλιανού συνεχίζοντας τόνισε ότι οι κλάδοι τους ήταν οι μοναδικοί που πίεζαν τόσα χρόνια να υπάρχει ένας χώρος εναπόθεσης μπαζών για όλους τους κλάδους που ασχολούνται με το αντικείμενο καθώς και τους ιδιώτες.

«Άρα ας αναλογιστούν αυτοί οι κύριοι που κουνούν σήμερα το δάχτυλο οι χιλιάδες τόνοι μπαζών από το 1973 που δημιουργήθηκαν τα σωματεία μας αν δεν υπήρχαμε εμείς να πιέζουμε καταστάσεις σε δήμο και νομαρχία τότε, πού θα ήταν όλα αυτά σήμερα; Σε ποιο σημείο; Εμείς δεν είπαμε ότι δεν θέλουμε την ανακύκλωση. Έχουμε πει μπράβο και συγχαρητήρια σε όσες εταιρείες έρθουν και δραστηριοποιηθούν πάνω στο νησί μας. αλλά να έρθουν όχι είς βάρος των καταναλωτών και της τσέπης τους και εις βάρος των επιχειρηματιών» πρόσθεσε.

Υπέρογκα ποσά
Παράλληλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις τιμές για την ανακύκλωση των υλικών αυτών λέγοντας ότι πρόκειται για υπερβολικά ποσά τα οποία καλούνται να προπληρώσουν οι πολίτες, οι οποίοι όπως αποδεικνύεται αδυνατούν να ανταπεξέλθουν με αποτέλεσμα να υπάρχουν κίνδυνοι για δημιουργία ανεξέλεγκτων χωματερών.

«Βλέπουμε ότι οι τιμές είναι 200% πάνω από ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν σε αυτή την εποχή να έρχονται και να ανεβάζουν τις τιμές στα ύψη. Όταν μιλήσαμε με τις εταιρείες το μόνο πράγμα που ζητήσαμε ήταν οι τιμές να είναι προσιτές προς τον καταναλωτή γιατί εμείς δεν παίρνουμε χρήματα από τον πολίτη. Εμείς είμαστε οι ενδιάμεσοι. Αλλά ο ενδιάμεσος κρίκος αυτός μέρα με τη μέρα χάνεται.

Όταν κάποιος θέλει να κάνει ανακαίνιση ακόμα και σε ένα μικρό μπάνιο και ακούσει τις τιμές προτιμά να τα βάλει σε σακουλάκια και να τα αφήσει δίπλα στον κάδο ή να κάνουν όπως γινόταν παλιά» δήλωσε ο κ. Στυλιανού και πρόσθεσε: «Οι τιμές είναι απαγορευτικές για το νησί. Εκεί εστιάζουμε και εκεί φωνάζουμε εμείς. Ας έρθουν και δέκα εταιρείες. Αν θέλαμε εμείς να επενδύσουμε στα μπάζα, θα το είχαμε κάνει εδώ και χρόνια. Εμείς είμαστε υπηρέτες του νησιού και προστάτες του νησιού και συνάδελφο ακόμα να δούμε να πετά μπάζα οπουδήποτε είμαστε οι πρώτοι που τον καταγγέλλουμε».

Μάλιστα τόνισε ότι έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας για τις επιθέσεις που δέχονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα δύο σωματεία, τα οποία, όπως είπε, έχουν κοινό δικηγόρο που ασχολείται με το θέμα. «Δεν μπορεί μια μικρή μερίδα ανθρώπων να αμαυρώνει δύο κλάδους που αριθμούν πάνω από 200 μέλη και πάνω από 300 φορτηγά» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο κ. Καρεκλάς εξέφρασε φόβους ότι θα δημιουργηθούν χωματερές πάνω στο νησί λέγοντας και τα εξής: «εμείς πλέον δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα και δεν θα κάνουμε τον αστυνόμο κανενός. Αν πέσει στην αντίληψή μας συνάδελφος που θα αδειάζει σε ποτάμια ή όπου αλλού μπάζα θα είμαστε οι πρώτοι που θα τον καταγγείλουμε. Μέχρι εκεί όμως τίποτα παραπάνω.

Θα ήθελα επίσης να κάνω και μία επισήμανση ότι επειδή εμπλέκονται πλέον και οι πολιτικοί μηχανικοί στο θέμα πρέπει από την αρχή να ενημερώνουν τους πελάτες τους για τις τιμές. Όχι μόνο να τους λένε ότι υπάρχει ανακύκλωση. Να δείτε πόσες άδειες θα ακυρωθούν.

Ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν στους δρόμους κάδοι, κοντέινερ φορτωμένα που δεν δέχεται ο πελάτης να τα πετάξει γιατί δεν μπορεί να πληρώσει αυτά τα ποσά; Και αυτό το αστείο περί εταιρείας χωρίς κέρδος να σταματήσει. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Αν ήταν έτσι οι τιμές, θα έπρεπε να είναι έως και 300% κάτω. Αυτή τη στιγμή το 80% των τιμών του καταλόγου είναι από τις πιο υψηλές στην Ελλάδα, και επικαλούνται το ότι είμαστε σε νησί».

«Πολύ σύντομα το νησί θα γίνει χωματερή»
Παίρνοντας τον λόγο και πάλι ο κ. Στυλιανού δήλωσε ότι θα πρέπει να παρέμβει η τοπική αυτοδιοίκηση καθώς τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και ότι αν συνεχίσει αυτό τότε σε ένα μήνα το νησί θα αρχίσει να βρομίζει ξανά. «Οι κόποι μας τόσα χρόνια και η προσπάθεια από περιφέρεια και δήμο θα πάει στράφι. Μέχρι τον χειμώνα θα έχουν ξαναγεμίσει όλα.

Οι τιμές στους περισσότερους κωδικούς ξεκινούν από 100% και φτάνουν έως 400% ακόμα και 500% αύξηση. Το αποτέλεσμα θα είναι τραγικό. Η οικοδομή έχει πέσει, πολλές δουλειές έχουν ξεκινήσει και έχουν σταματήσει γι’ αυτό τον λόγο.
Μέχρι πρότινος υπήρχαν κάποιες άτυπες χωματερές που καλώς έκλεισαν. Λειτουργούσαν σε συνεννόηση με τις δημοτικές αρχές εδώ και 30 χρόνια. Από τη στιγμή που ξεκίνησε μια αδειοδοτημένη μονάδα ανακύκλωσης σταμάτησαν οι χωματερές. Είμαστε υποχρεωμένοι να τα πηγαίνουμε εκεί.

Με τις τιμές αυτές όμως δεν θέλει κανένας ιδιώτης να τα πηγαίνει εκεί. Κάποιοι τα πηγαίνουν γιατί είναι υποχρεωμένοι αλλά άλλοι σταματούν. Ζητάμε να κατέβουν οι τιμές, είναι τεράστιες οι διαφορές και τεράστια ποσά. Αν ήταν μικρή η διαφορά, δεν θα το συζητούσαμε» είπε επίσης και πρόσθεσε:

«Κάποιοι επιτίθενται εναντίον μας στο facebookμας απειλούν ότι θα μας πάνε στον εισαγγελέα ήταν αυτοί που τόσα χρόνια δούλευαν εις βάρος των σωματέιων των συναδέλφων μας χωρίς παραστατικά και χωρίς νόμιμα έγγραφα είτε στα αυτοκίνητά τους είτε στα μηχανήματά τους. ποτέ όμως δεν είπαμε οτιδήποτε. Εμείς καμία εταιρεία δεν βλάπτουμε. Εμείς θέλουμε το νησί να έχει μονάδες ανακύκλωσης να πετάγονται νόμιμα τα μπάζα αλλά χωρίς να βλάπτονται οι τσέπες κανενός.

Κακώς δεν μπήκαν στο παιχνίδι και οι άλλοι φορείς. Ήδη ξεκίνησε η κατηφόρα από συναδέλφους που δραστηριοποιούνται πάνω σε αυτό το κομμάτι. Ποιος από όλους αυτούς τους κυρίους που φωνάζουν θα αποζημιώσει τους συναδέλφους;» αναρωτήθηκε.

Στη συνέντευξη παρευρέθηκε και ο Γιώργος Αυγενικός πρόεδρος του ΙΝΚΑ Δωδεκανήσου ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι όντως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις τιμές τονίζοντας ότι η ανακύκλωση είναι ακριβή.
Αφού υπογράμμισε ότι πρέπει να δουλέψουμε όλοι από κοινού για να λύσομε το θέμα χωρίς προσωπικές αντιπαραθέσεις πρόσθεσε ότι ο καταναλωτής δεν είναι ενημερωμένος και ότι οι τιμές είναι υψηλές γενικά σε όλη την Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο