Το κουτί και η πειθώ

Το κουτί και η πειθώ

Το κουτί και η πειθώ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 149 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Ηλίας Καραβόλιας

Κάθε κοινωνία έχει την τηλεόραση που της αξίζει. Σχεδόν καθημερινά το γαλλικό ειδησεογραφικό κανάλι LCI έχει βραδινή εκπομπή με συζητήσεις μεταξύ ειδικών επιστημόνων (σημ: όχι «ειδικών» της τηλεόρασης) σχετικά με τους εμβολιασμούς στη Γαλλία.

Συζητάνε για την υποχρεωτικότητα ή μη και σε ποιους κλάδους, συζητούν τα νομικά δεδομένα γύρω από το θέμα ενω συνεχώς στην οθόνη «παίζει» σκοπίμως ο αριθμός των εμβολιασμένων, των κρουσμάτων, των θανάτων και οι συσχετίσεις αυτών.

Οι πολίτες ακούν καταρτισμένους ανθρώπους των επιστημών (ιατρική, νομική, κοινωνιολογία) να τεκμηριώνουν απόψεις και χωρίς φανατισμό προσπαθούν να εξηγήσουν τα υπερ και τα κατά της συνθήκης των εμβολιασμών (σημ: Οποιαδήποτε σύγκριση με την ελληνική ειδησεογραφική πραγματικότητα προφανώς απαγορεύεται από την κοινή λογική).

Για να μην διχαστεί μια κοινωνία μεταξύ του κλασικού διλήμματος περί υποχρέωσης και δικαιωμάτων πρέπει η «πολιτική» πειθώ να μην μετατρέπεται σε κυνική βιοπολιτική. Ο σκεπτόμενος πολίτης θέλει να ακούσει σοβαρά επιχειρήματα, δηλαδή να δει σοβαρά μηνύματα στα ΜΜΕ. Δεν εκπέμπει πολιτισμό η ελληνική τηλεόραση και αυτό σημαίνει ότι δεν εκπέμπεται δημοκρατία.

Ένας άγονος δικαιωματισμός διαμορφώνεται και δεν μπορεί να διαβάσει το συλλογικό ασυνείδητο με την έκτακτη συνθήκη (που εύκολα μετασχηματίζεται σε καθεστώς εξαίρεσης).

Η κατάσταση τελικά μετακυλίεται στα social media όπου φυσικά υπερχειλίζει η ημιμάθεια και περισσεύουν οι νευρώσεις.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες