Αισθητό το οικονομικό αποτύπωμα των τουριστών στην τοπική αγορά της Ρόδου

Αισθητό το οικονομικό αποτύπωμα των τουριστών στην τοπική αγορά της Ρόδου

Αισθητό το οικονομικό αποτύπωμα των τουριστών στην τοπική αγορά της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1138 ΦΟΡΕΣ

Το ζητούμενο είναι να μην ανακοπεί η καλή πορεία του τουρισμού

Έμπρακτο είναι το οικονομικό αποτύπωμα στην αγορά της Ρόδου από την αύξηση του τουριστικού ρεύματος που παρατηρείται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στο νησί μας. Όμως το ζητούμενο είναι να διαρκέσει αυτό όσο γίνεται περισσότερο και να μην ανακοπεί η καλή πορεία της τουριστικής κίνησης από τυχόν μέτρα που θα αποφασίσουν οι ευρωπαϊκές χώρες λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.

Αυτό τον προβληματισμό μετέφερε ο οικονομολόγος και σύμβουλος επιχειρήσεων Χαράλαμπος Λουκαράς μιλώντας για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η αγορά σε συνάρτηση με το ρευστό περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει ο επιχειρηματικός κόσμος που φοβάται απρόβλεπτες εξελίξεις.

«Εδώ και 20 ημέρες η αγορά αρχίζει και εισπράττει τη θέληση και τη βούληση των τουριστών να επισκεφτούν την Ελλάδα και προορισμούς όπως η Ρόδος.

Το ζητούμενο είναι η διάρκεια αυτής της κατάστασης, πώς θα καταφέρουμε δηλαδή να διαρκέσει αυτή η συνεχόμενη διατήρηση των αφίξεων σε υψηλούς ρυθμούς, υπό την έννοια κάποιου κινδύνου λόγω των περιορισμών που μπορούν να τεθούν από τις χώρες προορισμού ακόμα και από τις αποφάσεις που μπορεί να παρθούν εσωτερικά από τη χώρα μας για το νησί μας που επιδημιολογικά φαίνεται ότι είναι σε ένα κακό σημείο με βάση τους δείκτες.

Ο κ. Χαράλαμπος Λουκαράς
Ο κ. Χαράλαμπος Λουκαράς

Ήδη δύο αγορές η Τσεχία και το Ισραήλ έχουν ανακοινώσει περιορισμούς ακόμα και για τους εμβολιασμένους κατά την επιστροφή στις χώρες τους. Τελευταία μάλιστα η τσεχική αγορά είχε συμβάλει πάρα πολύ για να διατηρηθούν κάποιες ροές στο νησί της Ρόδου» δήλωσε χαρακτηριστικά αλλά εξέφρασε φόβους για δυσάρεστες εξελίξεις αν αλλάξουν τα πράγματα από τη Γερμανία.

«Νομίζω ότι ο μεγάλος κίνδυνος θα προέλθει αν το γερμανικό κράτος αποφασίσει κάποιους περιορισμούς στους εμβολιασμένους. Αν συμβεί αυτό, η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Κανείς δεν μπορεί να γίνει προφήτης γι’ αυτό οι επιχειρηματικές αποφάσεις που παίρνονται είναι πολύ δύσκολες.

Τον κυρίαρχο ρόλο παίζει δυστυχώς το πώς καταγράφεται ο προορισμός στον ECDC. Μέχρι στιγμής οι μεγάλες αγορές δεν τραβάνε το σχοινί, αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν μπορούν να το κάνουν ανά πάσα στιγμή. Αυτό που διαισθάνομαι είναι ότι αν η κατάσταση αυτή εκτροχιαστεί, είναι δεδομένο ότι θα μπουν περιορισμοί με συνέπειες για όλους» κατέληξε ο κ. Λουκαράς.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις στη Ρόδο, υπογράμμισε ότι ειδικά οι τουριστικές υπέστησαν ένα σοκ το 2020 όταν το εισόδημα συρρικνώθηκε πάρα πολύ.

Ακόμα και επιχειρήσεις που καινοτομούσαν, εκσυγχρονίζονταν, δεν ήταν εκτεθειμένες πολύ σε δανεισμό ακόμα και αυτές κλονίστηκαν και δημιούργησαν προβλήματα, όπως είπε, προσθέτοντας και τα εξής:

«Οι πρώτες επιχειρήσεις που μπορούν όμως να σταθούν την επόμενη ημέρα είναι αυτές. Όλες οι άλλες που τις βρήκε αυτή η ιστορία με ένα status προβληματικό νομίζω ότι θα έχουν πρόβλημα και ότι θα τους αποτελειώσει αυτή η κατάσταση. Το 2018 και το 2019 ήταν δύο καλές χρονιές για την πλειονότητα των επιχειρήσεων.

Αν για κάποιους βελτιώθηκε επιφανειακά η θέση της επιχείρησής τους αλλά δεν ήταν αφορμή για να αναμορφωθεί δομικά στον τρόπο σκέψης και στον τρόπο που δραστηριοποιείται η κατάσταση του 2020 και του 2021, τους επηρέασε και θα τους φέρει σε πολύ δύσκολη θέση ο χειμώνας».

Σε ερώτηση για το οικονομικό αποτύπωμα που αφήνει στο νησί μας ο τουρισμός ο κ. Λουκαράς απάντησε ως εξής και με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της επιστημονικής ομάδας τουρισμού think tank: «Εκτιμούμε με βάση τις αφίξεις ότι περιμένουμε στο καλό σενάριο η αγορά ότι θα παράξει ένα εισόδημα γύρω στα 620 εκατ. ευρώ, ένα ΑΕΠ που θα παραχθεί άμεσα από τον τουρισμό. Το κακό σενάριο είναι ότι αυτό θα διαμορφωθεί γύρω στα 400 εκατ. ευρώ.

Το εισόδημα με βάση το 2019 και με βάση τις αφίξεις που είχαμε είναι γύρω στο 1,1 δισ. ευρώ, αυτός σημαίνει ότι φέτος θα κινηθούμε από το 40% και κάτι έως το 55%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μπορέσουν να ανταποκριθούν με ένα 55%του εισοδήματος του 2019 στην καλή περίπτωση. Αυτή η διαφορά που προκύπτει από το 2019 θα πρέπει να καλυφθεί με μείωση του λειτουργικού κόστους ή με τα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, ειδικά για την περιοχή μας».

Τέλος, ερωτηθείς τι θα συμβούλευε τις επιχειρήσεις απάντησε ότι τα πράγματα είναι ρευστά αλλά φαίνεται ότι ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες περιόδους οι επιχειρήσεις που δημιουργούν υπεραξία και αναβαθμίζονται, εκσυγχρονίζονται, προχωρούν μπροστά, δεν μένουν στάσιμες και τολμούν ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες εποχές είναι αυτές που θα έχουν όφελος . «Δεν μπορεί να είσαι στάσιμος και να περιμένεις το... χέρι του Θεού να λύσει τα προβλήματα.

Τα προβλήματα θα τα λύσουμε εμείς αντιλαμβανόμενοι ποιο είναι το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούμε και ανάλογα να προσαρμοστούμε. Δεν μπορείς να λειτουργείς χωρίς αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό» κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές

Γ. Ματσίγκος: Πολύ καλά εξελίχθηκε η τουριστική κίνηση τον Απρίλιο στη Ρόδο

Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά από την blogger Anne Maria De Graaf – Γαστρονομική περιήγηση του νησιού

40 κρουαζιερόπλοια θα καταπλεύσουν τον Μάιο στο λιμάνι της Ρόδου