Η μέθεξη του ολυμπίτικου γλεντιού

Η μέθεξη του ολυμπίτικου γλεντιού

Η μέθεξη του ολυμπίτικου γλεντιού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 364 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Μηνάς Βιντιάδης στο topontiki.gr

Έπειτα από 40 χρόνια παρουσιάσεων βιβλίων, γραπτώς ή προφορικώς, γύρω στις 400, μπορεί και 500 εκδηλώσεις με συγγραφείς, πρώτη φορά ένιωσα την περασμένη εβδομάδα στην Όλυμπο της Καρπάθου ότι κρατούσα στα χέρια μου ένα πλήρες πόνημα.

Μια τόσο σύνθετη προσέγγιση μουσικών εκδηλώσεων, με στοιχεία από την Παράδοση και τον Πολιτισμό και μια εγκάρσια παρουσίαση στην κοινωνική ζωή ενός ξεχωριστού τόπου.
Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησα με μια μαντινάδα κι εγώ:
Ωραίο το βιβλίο σου,
Γιώργο μου Ζωγραφίδη,
Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς,
για τ’ όμορφο ταξίδι.

Κοιτάξτε τη φωτογραφία του εξωφύλλου του βιβλίου. Αγωνία. Ένταση. Σεμνότητα. Πάθος. Ηδονή; Θα μπορούσαμε να βρούμε χίλιες λέξεις.
Παρουσιάσαμε στο κατάμεστο Κοινοτικό Μέγαρο Ολύμπου Καρπάθου το νέο βιβλίο του Γιώργου Ηλ. Ζωγραφίδη, που εκδόθηκε το 2020 στη Ρόδο με τον τίτλο «Τυπικό και δεοντολογία των παραδοσιακών διασκεδάσεων στην Όλυμπο Καρπάθου».
Κεντρικοί παρουσιαστές του βιβλίου ήταν ο καθηγητής Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Παύλος Κάβουρας και ο υπογράφων.

Η έκδοση. Πρόκειται για ένα σοβαρό μελέτημα 466 σελίδων – έργο ζωής του συγγραφέα – στο οποίο αποθησαυρίζεται με τρόπο μεθοδικό, ουσιαστικό και απόλυτα τεκμηριωμένο ο γλεντικός πλούτος και η σχετική δεοντολογία του τόπου της καταγωγής του. Ενός τόπου που αποτελεί διαχρονικά και διεθνώς σημείο αναφοράς της ελληνικής λαϊκής παράδοσης.

Είναι μια επιμελημένη έκδοση, που χρηματοδοτήθηκε από την Αδελφότητα Ολυμπιτών Ρόδου «Η Βρυκούς» και απευθύνεται τόσο στα μέλη της ολυμπίτικης κοινωνίας όσο και σε κάθε σοβαρό μελετητή της Ολύμπου και της Καρπάθου γενικότερα.

Μια χαρακτηριστική φράση του συγγραφέα.
«Έπειτα από 39 χρόνια έρευνας θέλω αυτό το έργο να γίνει αφορμή, ώστε τα νιάτα της πατρίδας μου Ολύμπου ν’ αρχίσουν να ερευνούν τον σπουδαίο λαϊκό πολιτισμό της.
Έτσι θα κατανοήσουν σε βάθος πώς και γιατί δημιουργήθηκε η μοναδική σε τάξη και ευπρέπεια ολυμπίτικη γλεντική και χορευτική διαδικασία».

Το ολυμπίτικο γλέντι. Κομβικό πολιτισμικό στοιχείο των χωριών Ολύμπου – Διαφανίου στη Βόρεια Κάρπαθο και των αποδήμων τους. Τελετουργική επιτέλεση του κοινοτικού γλεντιού με αφηγηματικά (της τάβλας, συρματικά) και αυτοσχέδια διαλογικά τραγούδια (μαντινάδες), χορό με τραγούδι ή μόνο με συνοδεία οργάνων (λυροτσάμπουνα). Κορυφαία, διαχρονική έκφραση της κοινοτικής ζωής των απανταχού Ολυμπιτών.
Εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2020.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες