Η Κάρπαθος κέρδισε τον πρόεδρο UNESCO Πειραιώς και νήσων, Ιωάννη Μαρωνίτη

Η Κάρπαθος κέρδισε τον πρόεδρο UNESCO Πειραιώς και νήσων, Ιωάννη Μαρωνίτη

Η Κάρπαθος κέρδισε τον πρόεδρο UNESCO Πειραιώς και νήσων, Ιωάννη Μαρωνίτη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 364 ΦΟΡΕΣ


Του Μανώλη Δημελλά, στα «Καρπαθιακά Νέα»

Με τις καλύτερες εντυπώσεις αναχώρησε το απόγευμα της Τρίτης, 17 Αυγούστου 2021, για την Αθήνα, ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA) & CEO INTERNATIONAL ACTION ART.

Ο κ. Μαρωνίτης επισκέφθηκε στο νησί έπειτα από επίσημη πρόσκληση του δήμου Καρπάθου και το ταξίδι του, που εγκρίθηκε από τον δήμο, κόστισε 2.500 ευρώ.

Τη δεύτερη ημέρα της Παναγίας, 16 Αυγούστου, βρέθηκε με τον δήμαρχο, κ. Ιωάννη Νισύριο. Η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε σε πολύ ζεστό κλίμα. Αφού κουβέντιασαν για τις ομορφιές της Καρπάθου, μιας και ο κ. Μαρωνίτης περπάτησε σχεδόν όλο το νησί. Το πρόγραμμα του επιμελήθηκαν οι κ.κ. Γ. Χατζηκουτσός, Α. Τσαγκάρης, αλλά και ο Χρυσόστομος Σταύρου, διευθυντής τουρισμού της INTERNATIONAL ACTION ART και συνδετικός κρίκος του Προέδρου της κοινότητας Καρπάθου με τον κ. Μαρωνίτη.

Δύο προτάσεις του κ. Μαρωνίτη βρήκαν γόνιμο έδαφος! Πρώτη είναι η σκέψη του για ένα μεγάλο τριήμερο event στον Πειραιά, με στόχο την προβολή της Καρπάθου. Στην εκδήλωση αυτή, που οι σκέψεις είναι να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη άνοιξη, ο πολιτισμός, η λαογραφία, ο χορός, το τραγούδι, η γευσιγνωσία, τα ξεχωριστά στοιχεία της Καρπάθου, ακόμη και καλλιτέχνες, ποιητές, ζωγράφοι και προσωπικότητες του νησιού, όλοι να βρεθούν και να συμμετέχουν στην τριήμερη εκδήλωση.

Η δεύτερη, εξίσου σημαντική πρόταση, έχει να προχωρήσει σε ένα μνημόνιο συνεργασίας Δήμου Καρπάθου και της INTERNATIONAL ACTION ART. Ο δήμαρχος Καρπάθου συμφώνησε και στις δύο προτάσεις.

Οι κ.κ. Μαρωνίτης και Νισύριος αντάλλαξαν δώρα. Ο κ. Μαρωνίτης τίμησε τον δήμαρχο Καρπάθου προσφέροντάς του με αναμνηστικό δίπλωμα της UNESCO Πειραιώς και νήσως και τον κ. Χατζηκουτσό, που πέρασε και όλο τετραήμερο μαζί του, κάνοντάς τον μάλιστα επίτιμο μέλος στην INTERNATIONAL ACTION ART, έτσι ώστε να αποτελέσει και τον σύνδεσμο της ΜΚΟ με τον δήμο Καρπάθου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι εντυπωσίασε το δώρο του δημάρχου Καρπάθου: ένα επίχρυσο κλαδί ελιάς στο σχήμα Καρπάθου τοποθετημένο πάνω σε μιά πέτρα, μάλιστα ο κ. Μαρωνίτης δεσμεύτηκε να βάλει στο γραφείο του, για να βλέπει καθημερινά την Κάρπαθο!

Στη συνέχεια και στο πλαίσιο της εθιμοτυπίας, ο κ. Μαρωνίτης επισκέφθηκε την Έπαρχο Καρπάθου και Ηρωικής Νήσου Κάσου κ. Νικολαΐδου στο γραφείο της.

Για το τέλος, που είναι και η αρχή της σχέσης του κ. Μαρωνίτη με την Κάρπαθο, κρατάμε τη φράση που είπε στον δήμαρχο Καρπάθου: «Εδώ έχουμε έναν κεραυνοβόλο έρωτα, ανάμεσα σε μένα και την Κάρπαθο».

To International Action Art είναι ένας μη κερδοσκοπικός διεθνής οργανισμός που ιδρύθηκε το 2010. Στόχος είναι η διατήρηση, διάσωση, διάδοση και προστασία του παραδοσιακού και σύγχρονου πολιτισμού, η ελεύθερη ανταλλαγή και η κυκλοφορία πολιτιστικών πληροφοριών και ιδεών. Διοργανώνει πρωτοβουλίες και προγράμματα που ενθαρρύνουν την πολιτιστική ανάπτυξη και την προώθηση της ειρήνης, της φιλίας και της αμοιβαίας συνεργασίας, την κοινωνική αλληλεγγύη, την ισότητα και την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων που υπηρετούν την πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας τους.

H ανάπτυξη του INTERNATIONAL ACTION ART είναι ραγδαία.
Έχοντας ως επίκεντρο την Ελλάδα έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο δίκτυο με 30 παραρτήματα σε χώρες όλου του κόσμου μέχρι στιγμής και συνεχίζει με όραμα και σκληρή δουλειά να επεκτείνεται με δράσεις που αφορούν την εκπαίδευση και τον άνθρωπο, τον Πολιτισμό και τις Τέχνες, το Περιβάλλον, την Προώθηση του Πολιτιστικού Τουρισμού και τον διάλογο των πολιτισμών των λαών μέσα από διεθνείς πολιτιστικές ανταλλαγές.

Ένα παράδειγμα καλής πρακτικής επίσης είναι το παράρτημα της Ουκρανίας, του Μεξικό και της Μόσχας που έγινε η επίσημη ανακοίνωση των παραρτημάτων και των διευθυντων ενώπιον 4.000 κόσμου στους οποίους παρουσιάσθηκε το πλάνο δράσης του οργανισμού και ο διορισμός διευθυντών σε αντίστοιχες διευθύνσεις (συγκρότηση των διευθύνσεων στην Ουκρανία έγινε στο State University στο Κίεβο).

Μια διεύθυνση είναι μέρος κάθε παραρτήματος που είναι υπεύθυνο για έναν συγκεκριμένο τομέα δράσης. Οι διευθύνσεις είναι ο εκτελεστικός βραχίονας κάθε παραρτήματος, μεταφράζουν σε δράση τις πολιτικές που πλαισιώνεται από τη δήλωση αποστολής. Κάθε διεύθυνση θα πρέπει να έχει διευθυντή και τουλάχιστον δέκα αναπληρωτές διευθυντές και στελέχη. Οι διευθυντές είναι διευθυντές υπουργείων (π.χ. του υπουργείου υγείας στην Ουκρανία), καθηγητές πανεπιστημίου, εικαστικοί, επιχειρηματίες και γνωστοί επαγγελματίες. (www.unescopireas.gρ)

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη