Πίεση: Λίγο κρασί και συγκεκριμένες τροφές μπορούν να την κρατήσουν σε υγιή επίπεδα

Πίεση: Λίγο κρασί και συγκεκριμένες τροφές μπορούν να την κρατήσουν σε υγιή επίπεδα

Πίεση: Λίγο κρασί και συγκεκριμένες τροφές μπορούν να την κρατήσουν σε υγιή επίπεδα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 307 ΦΟΡΕΣ

Ένα μήλο κι ένα αχλάδι την ημέρα μπορεί να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την αρτηριακή πίεση υπό έλεγχο. Ένα όφελος που εξηγείται, εν μέρει, από τα βακτήρια του εντέρου (μικροβίωμα), σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες που κατανάλωναν τακτικά ορισμένα τρόφιμα (μήλα, αχλάδια, μούρα και κόκκινο κρασί) είχαν τάση για χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Τα οφέλη των φλαβονοειδών στη λειτουργία της καρδιάς
Κάτι κοινό που έχουν αυτά τα τρόφιμα είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε κάποιες αντιοξειδωτικές φυτικές ενώσεις, που ονομάζονται φλαβονοειδή. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή μπορούν να βοηθήσουν στην υγεία της καρδιάς, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη και βελτιώνοντας τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Τα νέα ευρήματα προσθέτουν μία ακόμα διάσταση: Τα πλούσια σε φλαβονοειδή τρόφιμα συνδέονταν με μεγαλύτερη ποικιλία στο μικροβίωμα του εντέρου. Ως μικροβίωμα περιγράφουμε την τεράστια συλλογή βακτηρίων που κατοικούν φυσικά στο πεπτικό σύστημα. Και είναι αυτή η ποικιλία μικροβίων που φαίνεται να εξηγεί εν μέρει τα οφέλη των φλαβονοειδών στην αρτηριακή πίεση.

Το μικροβίωμα του εντέρου παίζει σημαντικό ρόλο στην επεξεργασία φλαβονοειδών, ώστε να μπορούν αυτά να κάνουν τη δουλειά τους, εξήγησε ο ανώτερος ερευνητής δρ. Aedin Cassidy, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Queen’s στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας.

Είπε, επίσης, ότι ο κάθε άνθρωπος έχει μια ιδιαίτερη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου του. Είναι πιθανό ότι αυτή η μεταβλητότητα εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι φαίνεται να αποκτούν μεγαλύτερα οφέλη για την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία από τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή σε σχέση με άλλους.

«Κλειδί» το μικροβίωμα στην υγεία του καθενός
Οι ερευνητές μόλις τώρα αρχίζουν να κατανοούν τους πολύπλοκους τρόπους με τους οποίους το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία. Μελέτες των τελευταίων ετών διαπίστωσαν ότι τα μικρόβια παίζουν βασικό ρόλο σε μια σειρά φυσιολογικών διεργασιών του σώματος: από τον μεταβολισμό έως την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος και την λειτουργία του εγκεφάλου.

Το τι ακριβώς συνιστά ένα «υγιές» μικροβίωμα δεν είναι ακόμη σαφές. Αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι η μεγαλύτερη ποικιλία στα βακτήρια του εντέρου είναι γενικά καλύτερη.

Στη νέα μελέτη, η ομάδα του δρ. Cassidy διαπίστωσε, ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τις περισσότερες τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή είχαν, κατά μέσο όρο, μεγαλύτερη ποικιλία βακτηρίων του εντέρου.

Πόσο μειώνεται η «μεγάλη» πίεση, όταν καταναλώνετε αρκετές τροφές με φλαβονοειδή
Η μεγαλύτερη ποικιλομορφία σε ορισμένα βακτήρια, με την σειρά της, συνδέθηκε με χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση (σ.σ. η λεγόμενη «μεγάλη» πίεση).

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στις 23 Αυγούστου στο επιστημονικό περιοδικό Hypertension, βασίζονται σε έρευνα επί 904 Γερμανών ενηλίκων ηλικίας μεταξύ 25 και 82 ετών. Όλοι συμπλήρωσαν ένα λεπτομερές διατροφικό ερωτηματολόγιο και έδωσαν δείγματα κοπράνων, ώστε να μπορέσουν να αναλυθούν τα βακτήρια του εντέρου τους. Διαπιστώθηκε ότι το 33% των συμμετεχόντων με την υψηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών είχε -κατά μέσο όρο- 3 μονάδες χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση από το αντίστοιχο 33% των συμμετεχόντων με τη χαμηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ερεύνησαν σε ορισμένα τρόφιμα που ήταν δημοφιλείς πηγές φλαβονοειδών. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν 1-2 μερίδες μήλα, αχλάδια ή μούρα κάθε μέρα μείωσαν κατά 2-4 μονάδες τη «μεγάλη» τους πίεση, σε σύγκριση με όσους απέφευγαν αυτά τα τρόφιμα.

Παρόμοια οφέλη παρατηρήθηκαν στους ανθρώπους που έπιναν τρία ποτήρια κόκκινο κρασί την εβδομάδα.

Πώς η διατροφή επηρεάζει την υγεία της καρδιάς
Συνολικά, η μελέτη διαπίστωσε ότι η ποικιλία στα βακτήρια του εντέρου εξηγούσε έως και το 15% της σχέσης μεταξύ αυτών των πλούσιων σε φλαβονοειδή τροφών και της χαμηλότερης αρτηριακής πίεσης. Μελέτες όπως αυτή βοηθούν τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα το πώς η διατροφή επηρεάζει την υγεία, σύμφωνα με την δρ. Linda Van Horn από την Αμερικανική Ένωση Καρδιάς (AHA).

Για τον μέσο άνθρωπο, η εστίαση θα πρέπει να είναι στη συνολική ποιότητα της διατροφής, δήλωσε η δρ. Van Horn, η οποία είναι επίσης επικεφαλής διατροφής στο Northwestern University Feinberg School of Medicine, στο Σικάγο.

«Οι άνθρωποι τρώνε τρόφιμα και όχι μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά, οπότε υπάρχει συνέργεια μεταξύ των τροφίμων που κάνουν τα θρεπτικά συστατικά πιο βιοδιαθέσιμα», δήλωσε η δρ.Van Horn. Αυτό, πρόσθεσε, σημαίνει ότι τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται καλύτερα και χρησιμοποιούνται, όταν βρίσκονται παρουσία ορισμένων άλλων θρεπτικών συστατικών.

Ομοίως, το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να επηρεαστεί από μια σειρά διαιτητικών παραγόντων. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν πολλά λαχανικά και φρούτα, ψάρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες είχαν γενικά περισσότερα βακτήρια του εντέρου που καταπολεμούν τη φλεγμονή.

Αντίθετα, οι άνθρωποι που προτιμούσαν το κρέας, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και την ζάχαρη έτειναν να έχουν ομάδες μικροβίων του εντέρου που προάγουν τη φλεγμονή.

Πόσες μερίδες φρούτων και λαχανικών πρέπει να τρώμε για καλύτερη υγεία της καρδιάς
Όλα αυτά συνάδουν με τις συστάσεις διατροφής για την υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με την AHA, οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν εννέα μερίδες λαχανικών και φρούτων-όλων των ειδών- μαζί με έξι μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.

Αυτό δεν έχει σκοπό μόνο ένα διαφορετικό μικροβίωμα. Η κατανάλωση τροφίμων ολικής άλεσης, αντί για επεξεργασμένα τρόφιμα θα βοηθήσει τους ανθρώπους να μειώσουν την κατανάλωση αλατιού και ζάχαρης, δήλωσε η δρ. Van Horn.

Και ενώ οι μέτριες ποσότητες κόκκινου κρασιού συνδέονταν με οφέλη σε αυτήν την μελέτη, η AHA εφιστά προσοχή: Υπάρχουν και κίνδυνοι από το κρασί και οι άνθρωποι δεν πρέπει να ξεκινήσουν μια συνήθεια κατανάλωσης κόκκινου κρασιού με την ελπίδα να κερδίσουν κάποια καρδιακά οφέλη.

Άλλες τροφές που βοηθούν
Οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου, το ασβέστιο των γαλακτοκομικών, οι φυτικές ίνες και το μαγνήσιο των φρούτων και των ανάλατων ξηρών καρπών θεωρούνται πολύτιμα «αντιυπερτασικά».

​Επίσης οι έρευνες αναδεικνύουν και την ευεργετική δράση των ω-3 λιπαρών οξέων που περιέχονται στα ψάρια. Γι’ αυτό λοιπόν συνιστάται να καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση:
– 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
– ένα φλιτζάνι ημίπαχο γάλα, ένα κεσεδάκι γιαούρτι και 30γρ ανθότυρο (δηλαδή 3 μερίδες ημίπαχων γαλακτοκομικών).
– 2-3 φέτες ψωμί ολικής άλεσης και ένα μπολ άγριο ή καστανό ρύζι, δηλαδή 6-8 μερίδες δημητριακών (μια μερίδα αντιστοιχεί σε μια φέτα ψωμί (30γρ), σε μισό φλιτζάνι δημητριακά ή σε 1/3 του φλιτζανιού βραστά ζυμαρικά ή ρύζι).

Σε εβδομαδιαία βάση
– ψάρι (π.χ., γαύρο, τσιπούρα, σκουμπρί) τρεις φορές την εβδομάδα.
– ένα πιάτο όσπρια και δύο χούφτες ανάλατους ξηρούς καρπούς.
– άπαχα κρέατα (μοσχαρίσιο φιλέτο, χοιρινό ψαρονέφρι) μια φορά την εβδομάδα και πουλερικά χωρίς πέτσα 2-3 φορές την εβδομάδα. Όσο για τα αυγά «επιτρέπονται» 3-4 εβδομαδιαίως.
– μην ξεπερνάτε τα δύο γλυκά την εβδομάδα και προτιμήστε τα ψητά μήλα, το ζελέ με φρούτα ή το ρυζόγαλο.

Αλκοόλ και καφές με μέτρο
Η υπερκατανάλωσή του αλκοόλ οδηγεί σε αύξηση της πίεσης. Μην ξεπερνάτε λοιπόν τα δύο ποτήρια κρασί την ημέρα – οι άνδρες – και το ένα – οι γυναίκες. Ένα ποτηράκι κρασί είναι «ισοδύναμο» με ένα ποτήρι μπύρας ή μια δόση ουίσκι ή λικέρ. Όσο για τον καφέ, μην ξεπερνάτε λοιπόν τα δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα (200mg καφεΐνης) εάν έχετε υπέρταση. Σημειώστε επίσης ότι καφεΐνη περιέχεται και στο μαύρο τσάι (40mg /φλιτζάνι), τα αναψυκτικά τύπου κόλα (25mg /το ποτήρι) και τη σοκολάτα (μια γάλακτος των 85γρ. περιέχει 15mg καφεΐνης και μια υγείας την τριπλάσια ποσότητα).

(Πηγές: iatropedia.gr, pronews.gr)

Διαβάστε ακόμη

Πίτουρο ρυζιού: Η νέα υπερτροφή με τις αντικαρκινικές ιδιότητες

Πώς επηρεάζουν την όραση τα αντιβιοτικά

Πώς τα τυχερά παιχνίδια επηρεάζουν τον εγκέφαλο-Οι «παγίδες» του τζόγου στην υγεία

Θυμώνετε συχνά; «Καραδοκεί» το εγκεφαλικό

Ποια είναι τα οφέλη του λεμονιού στην υγεία

Σχετίζεται η μοναξιά με την ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη

Φυτικά υποκατάστατα: Πώς να τα επιλέξεις

Γιατί κάνουμε κακές πράξεις