Ποια είναι τα πιο “πράσινα” προϊόντα του supermarket;

Ποια είναι τα πιο “πράσινα” προϊόντα του supermarket;

Ποια είναι τα πιο “πράσινα” προϊόντα του supermarket;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1266 ΦΟΡΕΣ

Μπορεί να εκπλαγείτε με το πόσο αποτελεσματικά μπορείτε να βοηθήσετε τον πλανήτη κάνοντας μερικές απλές αλλαγές στη λίστα του σούπερ μάρκετ και επιλέγοντας να αγοράσετε περισσότερα από τα φιλικά προς το περιβάλλον είδη.

Πριν φτάσετε στο σούπερ μάρκετ, πάρτε την επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα σας

Εάν δεν έχετε ακόμα μια επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα, τα περισσότερα σούπερ μάρκετ τα πωλούν κοντά στα ταμεία. Σύμφωνα με το Κέντρο Βιολογικής Ποικιλομορφίας, χρειάζονται σχεδόν 500 χρόνια για να υποβαθμιστεί μια πλαστική σακούλα σε χώρο υγειονομικής ταφής. Και αντί να διασπώνται εντελώς, οι σακούλες φωτο-αποικοδομούνται και γίνονται μικροπλαστικά που απορροφούν τοξίνες και συμβάλλουν στην περιβαλλοντική ρύπανση.

Αφήστε τις πλαστικές σακούλες στο παρελθόν και χρησιμοποιήστε μια επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα για ψώνια. Εάν μάθετε να συσκευάζετε πολλά πράγματα αποτελεσματικά, πιθανότατα δεν θα χρειαστείτε περισσότερες από μία αφού το μικρό καλάθι του σούπερ μάρκετ χωράει ακριβώς όσα και μια τέτοια τσάντα ή ένα καρότσι για ψώνια.

Φιλικό προς το περιβάλλον σαπούνι πιάτων

Η περίπτωση χρήσης φιλικού προς το περιβάλλον και πιο φυσικού σαπουνιού πιάτων είναι αρκετά σαφής: οι σκληρές χημικές ουσίες δεν είναι καλές ούτε για εμάς ούτε για τη Γη. Όταν το σαπούνι περνάει την αποχέτευση καταλήγει στις υδάτινες οδούς μας. Ένας αντιβακτηριακός και αντιμυκητιασικός παράγοντας που ονομάζεται triclosan, και χρησιμοποιείται σε ορισμένα σαπούνια και απορρυπαντικά, έχει συχνά εντοπιστεί σε λίμνες, ποτάμια και στο θαλασσινό νερό και έχει επιπτώσεις τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα.

Την επόμενη φορά που θα εξαντληθεί το σαπούνι πιάτων, προσέξτε με τι θα το αντικαταστήσετε. Πλέον σε όλα τα σούπερ μάρκετ βρίσκουμε οικολογικά απορρυπαντικά πιάτων. Στο φυλλάδιο προσφορών My Market μάλιστα μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε τρεις διαφορετικές ετικέτες: το Planet, το Ecos και το Zeo.

Σκεύη μπαμπού

Τα σκεύη καθώς και τα καλαμάκια από μπαμπού έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και είναι επίσης αρκετά προσιτά. Αντί για πλαστικά σκεύη που πρέπει να πετιούνται μετά από κάθε χρήση, τα σκεύη από μπαμπού μπορούν να πλυθούν και να ξαναχρησιμοποιηθούν. Ως φυτό, το μπαμπού είναι πραγματικά χρήσιμο για το περιβάλλον. Παράγει 40% περισσότερο οξυγόνο από τα δέντρα και δεν πεθαίνει όταν κόβεται, οπότε δεν χρειάζεται να ξαναζήσει. Το μπαμπού κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ Guinness για ταχύτερα αναπτυσσόμενο φυτό.

Πετσέτες μικροϊνών

Αν προσπαθείτε να βρείτε πιο βιώσιμες επιλογές χαρτοπετσέτας, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε πανάκια καθαρισμού μικροϊνών. Αντί για ρολό κουζίνας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα πλενόμενα, επαναχρησιμοποιήσιμα υφάσματα για να σκουπίσετε νερό, βρωμιά και να καθαρίσετε τους πάγκους σας σε καθημερινή βάση. Μπορείτε επίσης να τα χρησιμοποιήσετε ως ξεσκονόπανο αντί για τα γνωστά μιας χρήσης που κυκλοφορούν στο εμπόριο αφού προσαρμόζονται εξίσου εύκολα στο σκουπόξυλο ή στο ραβδάκι ξεσκονίσματος.

Είδη Fair Trade

Η αγορά προϊόντων με πιστοποίηση δίκαιου εμπορίου, όπως οι κόκκοι καφέ, το τσάι, η σοκολάτα και τα δημητριακά είναι ένας ιδανικός τρόπος για να είστε πιο βιώσιμοι στην καθημερινή σας ζωή. Το Fair Trade ενθαρρύνει τις φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους παραγωγής και τις ηθικές συνθήκες εργασίας για τους εργάτες και τους αγρότες. Αναζητήστε την ετικέτα "Fair Trade Certified ™" σε προϊόντα που αγοράζετε τακτικά, επειδή όταν απολαμβάνετε ένα φλιτζάνι καφέ, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να προωθήσετε ταυτόχρονα καλύτερες περιβαλλοντικές πρακτικές.

Βιολογικά και εποχιακά προϊόντα

Όποτε είναι δυνατόν, τρώτε με βιώσιμο τρόπο επιλέγοντας βιολογικά - ακόμα κι αν αλλάξετε μερικά από τα κανονικά είδη για τα βιολογικά αντίστοιχα. Το βιολογικά τρόφιμα καλλιεργούνται και υποβάλλονται σε επεξεργασία σύμφωνα με συγκεκριμένες οδηγίες που απαιτούν αυστηρή παρακολούθηση πραγμάτων όπως η ποιότητα του εδάφους, ο έλεγχος των παρασίτων και των ζιζανίων, οι πρακτικές εκτροφής ζώων και η χρήση προσθέτων.

Ένας επίσης πολύ καλός τρόπος για ψώνια με πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο είναι να επιλέξετε όσο το δυνατόν περισσότερα τοπικά και εποχιακά είδη. Η υποστήριξη των τοπικών αγροτών και παραγωγών όχι μόνο επηρεάζει την οικονομία της κοινότητάς σας, αλλά αγοράζοντας και τρώγοντας πιο τοπικά, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι το φαγητό σας δεν έχει ταξιδέψει εκατοντάδες και χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσει σε εσάς.

Για παράδειγμα, οι φράουλες εκτός εποχής μπορεί να έχουν ταξιδέψει από την άλλη άκρη του κόσμου μέσα σε καράβια και φορτηγά, ενώ τα τοπικά μήλα μπορεί να έχουν αγοραστεί από ένα αγρόκτημα λίγα χιλιόμετρα μακριά. Η επιλογή φρούτων και λαχανικών εποχής (εκτός του ότι είναι πιο φρέσκα) μειώνει πολλές σπατάλες στις εκπομπές μεταφοράς, οι οποίες οδηγούν σε διεύρυνση του αποτυπώματος άνθρακα.

Ένας πιο περιβαλλοντικά συνειδητός τρόπος ζωής ξεκινά με τα προϊόντα που μπαίνουν στο καλάθι μας, είτε στο διαδίκτυο είτε στα πραγματικά κατάστημα. Σκεφτείτε το αυτό την επόμενη φορά που θα πάτε σούπερ μάρκετ!

Διαβάστε ακόμη

Συμπόσιο για την πλαστική ρύπανση τον Οκτώβριο στη Ρόδο

Επιστήμονες χαρτογραφούν τις αποικίες των μυρμηγκιών στα Δωδεκάνησα

Τα μυρμήγκια Camponotus και Cremmatogaster θα μελετηθούν στην Κάρπαθο

Ιάκωβος Κολαϊνής: «Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί» – Οικολογική ισορροπία σε αναζήτηση

Φυτεύοντας το δάσος της θάλασσας στους Λειψούς

Κλιματική αλλαγή: Ξηρασία, κυκλώνες και έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν τη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια, λένε οι κλιματολόγοι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός του βυθού στο Μανδράκι

Ο Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR 2023)