Xρήστος Μιχαλάκης: Aύγουστος και Ιούλιος πήγαν καλύτερα και από τις προβλέψεις

Xρήστος Μιχαλάκης: Aύγουστος και Ιούλιος πήγαν καλύτερα και από τις προβλέψεις

Xρήστος Μιχαλάκης: Aύγουστος και Ιούλιος πήγαν καλύτερα και από τις προβλέψεις

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 485 ΦΟΡΕΣ

Περίπου 380.000 τουρίστες εκτιμάται ότι επισκέφθηκαν τη Ρόδο το μήνα που πέρασε, αριθμός που πλησίασε τις αφίξεις του 2019, ενώ σε σχέση με πέρσι το νούμερο είναι φυσικά πολλαπλάσιο και αρκετά αυξημένο.

Μάλιστα, τόσο ο μήνας που έφυγε όσο και ο Ιούλιος πήγαν καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις που υπήρχαν, σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες ο πρόεδρος της ένωσης τουριστικών γραφείων Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ενώ τα ακριβή στοιχεία για το πώς διαμορφώθηκε η κίνηση του Αυγούστου θα ανακοινωθούν μετά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη από τη Fraport.

«Ο Αύγουστος κλείνει περίπου στις 380.000 αφίξεις σε σχέση με τις 480.000 αφίξεις το 2019, δηλαδή είναι περίπου το 80% και είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020.
Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος πήγαν πολύ καλύτερα σε σχέση με τις αρχικές μας προβλέψεις και αυτό αποτυπώθηκε και στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς της Ρόδου.

Ο κ. Χρήστος Μιχαλάκης
Ο κ. Χρήστος Μιχαλάκης

Για τον Σεπτέμβριο τα πράγματα θεωρούμε ότι θα πάνε καλύτερα από το 2020 αλλά δεν θα πάνε τόσο καλά όσο πήγε ο Ιούλιος και ο Αύγουστος» δήλωσε ο κ. Μιχαλάκης που αναφέρθηκε ειδικά στη γερμανική αγορά καθώς εδώ και δέκα μέρες οι μη εμβολιασμένοι κατά την επιστροφή τους από τη Ρόδο μπαίνουν σε δεκαήμερη καραντίνα.
Μάλιστα τόνισε ότι η Γερμανία είναι το βαρόμετρο στην αγορά του νησιού μας καθώς αντιστοιχεί στο 25% των συνολικών μας αφίξεων και όπως είπε κάθε τι που γίνεται σε μία πολύ μεγάλη αγορά μας επηρεάζει.
Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα το Ισραήλ το οποίο πριν να πάρει τα μέτρα βρισκόταν στην τρίτη θέση σε αφίξεις και όταν πάρθηκαν τα μέτρα κατρακύλησε στη δέκατη θέση.

Ερωτηθείς ειδικά για την αγορά της Γερμανίας επιβεβαίωσε ότι έχει πτωτική τάση ενώ όπως είπε βρισκόμαστε και στην περίοδο που αλλάζει το ηλικιακό target των αφίξεων, και από τους νεαρότερους πάμε σε πιο μεγάλη ηλικία και άσχετα αν είναι ή όχι εμβολιασμένοι, τους επηρεάζει.

Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο, το τελευταίο δεκαήμερο η πτώση της κίνησης είναι της τάξης του 20% αλλά πάντα το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου είχαμε μία μείωση των αφίξεων, όπως τόνισε, προσθέτοντας ότι το ποσοστό αυτών που ακύρωσαν ή αυτών που δεν έρχονται στη Ρόδο λόγω των μέτρων δεν μπορούμε να το υπολογίσουμε.

Στα μισά του 2019!
Ερωτηθείς για τη συνολική κίνηση μέχρι τώρα στο νησί από την έναρξη της φετινής σαιζόν δήλωσε ότι βρίσκεται στο 50% σε σχέση με το 2019 και στο 200% σε σχέση με το 2020.
Πάντως, όπως υπογράμμισε ο κ. Μιχαλάκης οποιαδήποτε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια δεν έχει νόημα να γίνεται, τονίζοντας ότι πηγαίνουμε μέρα με τη μέρα, εβδομάδα με εβδομάδα και προσπαθούμε να πάρουμε το μεγαλύτερο μερίδιο από την αγορά.
Μάλιστα τόνισε ότι φέτος η σεζόν ήταν της τελευταίας στιγμής με κρατήσεις last minute , κάτι που αποτυπώθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο το οποίο το είδαμε στην καθημερινότητα μας ενώ και ένα πολύ μεγάλο μέρος της αγοράς κινήθηκε πολύ καλά.

Επίσης, για την εξέλιξη της σαιζόν είπε ότι για τον Νοέμβριο δεν έχει νόημα να συζητάμε αυτή τη στιγμή, ότι ο Οκτώβριος είναι πολύ μακριά, και ότι αυτό που πρέπει να παλέψουμε είναι ο Σεπτέμβριος καθώς πρέπει να κρατήσουμε το νησί μας υγειονομικά σε καλά επίπεδα, κάτι που δεν κάναμε το προηγούμενο διάστημα και το πληρώσαμε με την απόφαση της Γερμανίας.

Πάντως, όπως τόνισε ο πρόεδρος των τουριστικών γραφείων Δωδεκανήσου, σε σχέση με το Ισραήλ το θετικό είναι ότι ανακοίνωσε πως στις 3 Σεπτεμβρίου θα μας αλλάξει κατηγορία και αυτό θα αφορά όσους πελάτες είναι στην τρίτη δόση εμβολίου ή έχουν εμβολιαστεί τους τελευταίους έξι μήνες. Όλοι οι άλλοι θα μπαίνουν σε καραντίνα. Μάλιστα όπως είπε, δεν περιμένουμε πολλά πράγματα από εκεί, αλλά έστω και αυτοί οι λίγοι πελάτες που θα έρθουν στη Ρόδο είναι πολύ σημαντικό.

Πως πήγαν οι αγορές
Η κίνηση από την Αγγλία από τις 19 Ιουλίου και μετά άρχισε να κινείται καλά, σύμφωνα με τον κ. Μιχαλάκη όμως δυστυχώς είναι η μόνη χώρα που σε σχέση με το 2020 θα κλείσει με μείωση τον Αύγουστο, καθώς δεν μπορεί να δώσει περισσότερα από ότι δίνει αυτή τη στιγμή. Επίσης οι σκανδιναβικές χώρες δεν πήγαν καθόλου καλά εκτός από τη Δανία που ξεκίνησε στις 25 Ιουνίου και πήγε ικανοποιητικά, ενώ η Φινλανδία και η Νορβηγία ήταν απούσες.
Μετά τη Γερμανία, η δεύτερη χώρα είναι η Πολωνία με ποσοστό περίπου 10%, η τρίτη χώρα είναι η Αγγλία και μετά ακολουθούν Βέλγιο, Ολλανδία, Τσεχία, Γαλλία, Ισραήλ με την κάθε μία από αυτές να καταλαμβάνει ποσοστό από 4,5% έως 5%.

Πάντως οι κρατήσεις σύμφωνα με τον κ. Μιχαλάκη θα συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό για το επόμενο διάστημα, δηλαδή θα είναι last minute και ανάλογα με το πώς είναι υγειονομικά η κάθε περιοχή θα αποφασίζει ο τουρίστας να ταξιδέψει. Όμως, παρά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα έχουμε θετικά νέα για την επόμενη χρονιά καθώς κρατήσεις αυτό το διάστημα έχουμε από την Αγγλία και πάνε μάλιστα πολύ καλά.

Τέλος ο κ. Μιχαλάκης τόνισε ότι όσα ξενοδοχεία είναι ήδη ανοιχτά θα λειτουργήσουν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και από αρχές Οκτωβρίου θα κινηθούν ανάλογα με το πώς θα πάνε οι κρατήσεις, ενώ σε ό,τι αφορά τον θαλάσσιο τουρισμό το 2021, αυτός, πήγε πολύ καλύτερα από το 2020 και μετά το άνοιγμα της Τουρκίας για το γιότινγκ πήγε εξαιρετικά ενώ έχει προοπτικές να πάει επίσης καλά μέχρι το τέλος Σεπτέμβρίου.

Διαβάστε ακόμη

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων