Απτόητο το υπουργείο Πολιτισμού μεταφέρει τα έργα από το Μουσείο της Ρόδου!

Απτόητο το υπουργείο Πολιτισμού μεταφέρει  τα έργα από το Μουσείο της Ρόδου!

Απτόητο το υπουργείο Πολιτισμού μεταφέρει τα έργα από το Μουσείο της Ρόδου!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1862 ΦΟΡΕΣ

Παρά τις έντονες αντιδράσεις που σημειώθηκαν σε τοπικό επίπεδο όλο το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Πολιτισμού δεν κάνει πίσω και προχωρά στις διαδικασίες για τον δανεισμό εμβληματικών έργων από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου, προκειμένου να παρουσιαστούν σε έκθεση στην Αθήνα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα μεταφερθούν από εδική εταιρεία στην πρωτεύουσα τα έργα που προορίζονται για την έκθεση «ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά», η οποία θα φιλοξενηθεί στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Τα έργα αυτά, μεταξύ των οποίων η μαρμάρινη κεφαλή του Απόλλωνα-Ήλιου και το μαρμάρινο άγαλμα της λουόμενης Αφροδίτης προγραμματίζεται να δανειστούν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, δηλαδή έως τον Ιανουάριο του 2022.

Η πρόθεση δανεισμού έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο, με πιο χαρακτηριστική των αρχαιολόγων, που προ καιρού είχαν μιλήσει για «απογύμνωση» του μουσείου, καθώς πρόκειται να δανειστούν δεκαπέντε από τα σημαντικότερα εκθέματά του.

Μάλιστα το θέμα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός και Σία Αναγνωστοπούλου, στους οποίους η υπουργός Λίνα Μενδώνη απάντησε μεταξύ άλλων ότι και στο παρελθόν είχε γίνει κάτι αντίστοιχο για την Κω στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Ίασις» (19/11/2014 έως 31/5/2015).

Τότε είχε γίνει ο δανεισμός του εμβληματικού γλυπτού της Υγείας από τη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, αλλά ουδέποτε τέθηκε θέμα αποδυνάμωσης του μουσείου Κω και επιστροφής του γλυπτού, όπως στην περίπτωση των έργων του μουσείου της Ρόδου, όπως υποστήριξε η ίδια.

Σύμφωνα πάντως με την υπουργό, «η προσωρινή -και ουσιαστικά εκτός τουριστικής περιόδου- βραχεία απουσία των έργων από τη μόνιμη έκθεση θα αντισταθμιστεί με την εις το «ες αεί» παρουσία τους στον Κατάλογο της έκθεσης «ΚΑΛΛΟΣ», όπου, μαζί με τα υπόλοιπα δανειζόμενα εκθέματα από τη Ρόδο και όλη την επικράτεια (πέραν των εκθεμάτων από σημαντικά εμβληματικά Μουσεία του εξωτερικού), θα βρουν μία επάξια και μόνιμη θέση ως επιστημονικό και αισθητικό απόκτημα ειδικών και μη.

Ως αντιστάθμισμα για τους επισκέπτες των τεσσάρων μηνών του δανεισμού των ως άνω γλυπτών, η Εφορεία σχεδιάζει την οργάνωση περιοδικής έκθεσης με σειρά μικρών γλυπτών ή άλλων έργων τέχνης που φυλάσσονται στις αποθήκες της υπηρεσίας, άγνωστων στο ευρύ κοινό, τα οποία, 3 πλαισιωμένα με την κατάλληλη πληροφόρηση, αναμένεται να κινήσουν το εύλογο ενδιαφέρον στους επισκέπτες του Μουσείου».

Ανακοίνωση μουσείου
Το μουσείο σε ανακοίνωσή του αναφέρει για την έκθεση τα εξής: «Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο πλαίσιο της σειράς των πρωτοποριακών, αρχαιολογικών εκθέσεών του με επίκεντρο τον Άνθρωπο και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρουσιάζει την αρχαιολογική έκθεση «ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά».

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 29 Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 16 Ιανουαρίου 2022. Η έκθεση περιλαμβάνει 300 αρχαιότητες από Μουσεία και Συλλογές της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βατικανού και διαρθρώνεται σε δύο μεγάλες ενότητες, τον Καλλωπισμό και το Κάλλος.

Μέσα από μια σειρά 300 εμβληματικών αρχαιοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσιάζονται οι διάφορες πτυχές της έννοιας του «Κάλλους» στην καθημερινή ζωή και τη φιλοσοφική σκέψη της αρχαίας Ελλάδας. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική και μεγάλη σε έκταση έκθεση που θα καταλάβει όλους τους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου.

Η αρχαία ελληνική λέξη «Κάλλος» σημαίνει «ομορφιά» και συσχετίζεται τόσο με το γυναικείο όσο και με το ανδρικό φύλο. Ωστόσο, η έννοια του «Κάλλους» στην υπέρτατη διάστασή της, δεν είναι απλώς μια λέξη που σημαίνει μόνο «ομορφιά».

Είναι ένα ιδεώδες που αναπτύχθηκε στην αρχαία ελληνική σκέψη, εκφράστηκε μέσα από τα ποιήματα των επικών (8ος αι. π.Χ.) και λυρικών (7ος – 6ος αι. π.Χ.) ποιητών και αποκρυσταλλώθηκε σταδιακά στα κείμενα των φιλοσόφων του 5ου/4ου αι. π.Χ. και εξής, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε αυτό ως συνδυασμό της φυσικής εμφάνισης και των αρετών της ψυχής.

Σε αυτή τη διάσταση του «Κάλλους» επικεντρώνεται και η έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, αναδεικνύοντας τη συμβολή της αρχαίας Ελλάδας στον καθορισμό της έννοιας της «ομορφιάς» μέχρι και σήμερα».

Διαβάστε ακόμη

Πως γιορτάζεται το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα - Τα έθιμα της Δωδεκανήσου

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια

Το έθιμο επιστροφής της εικόνας της Παναγιάς Σκιαδενής στο μοναστήρι

Συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Ρόδου για την απώλεια υπαλλήλου του δήμου

Σε κατανυκτικό κλίμα η περιφορά επιταφίων - Στον Αρχάγγελο της Ρόδου ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης

Πασχαλινό μήνυμα της βουλευτού Μίκας Ιατρίδη

Ευχετήριο μήνυμα του Αντ. Καμπουράκη

Ευχές του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη για το Πάσχα