Καστελλόριζο και ελληνοτουρκικά σύνορα

Καστελλόριζο και ελληνοτουρκικά σύνορα

Καστελλόριζο και ελληνοτουρκικά σύνορα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 489 ΦΟΡΕΣ

Να αξιοποιηθούν πορίσματα σε διεθνή κλίμακα

Γράφει ο Κυριάκος Μ. Χονδρός
chondros.kyr@gmail.com

Αύριο είναι παραμονή ύψωσης του Τιμίου Σταυρού και επέτειος απελευθέρωσης του Καστελλορίζου, του πρώτου ελληνικού εδάφους μετά από μια τριπλή κατοχή.

Μεγάλη μέρα η 13η Σεπτεμβρίου, σπουδαία επέτειος και ιερή μνήμη για όσους πολέμησαν τους εχθρούς μας, για να ’ρθει η λευτεριά.
Γι’ αυτό καλό θα ήταν αυτοί που καθορίζουν τις τύχες και το μέλλον του ελληνικού λαού να σκύψουν με προσοχή και διορατικότητα στο μέγα θέμα του Καστελλορίζου απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής κυβέρνησης.
Αύριο αντί για φιέστες, φαμφάρες μεγάλα λόγια για τους ακρίτες και ακριβά φαγοπότια, να ανακοινωθεί πώς κατοχυρώσαμε τα σύνορα, την οικονομική ζώνη και την κυριαρχία μας.

Γιατί αν χαθεί το Καστελλοριζο, τότε...
Να υπενθυμίσουμε ότι το ακριτικό νησί ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος (μαζί με τα νησίδια και τις νησίδες, τις παρακείμενες), μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα και ότι επεκτείνει τα ελληνικά σύνορα 72 ναυτικά μίλια.

Η Τουρκία στις διακοινώσεις της αναφέρει το νησί με την ελληνική του ονομασία Μέις, δηλαδή Μεγίστη και δεν αποτελεί λάθος, όπως δεν αποτελεί η λέξη Καστελλόριζο με ένα ή δύο λάμδα. Το ζήτημα που μας απασχολεί δεν είναι η ορθογραφία αλλά η καταχώριση και πως πρέπει να πούμε στη διεθνή κοινότητα και προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς πως το Καστελλόριζο είναι και θα παραμείνει ελληνικό και καμιά παραβίαση της Συνθήκης του Παρισιού του 1947 δεν έχει γίνει και πως η χώρα μας έχει κάθε δικαίωμα να εκτελεί ασκήσεις στα θαλάσσια ύδατα του νησιού αυτού.

Η Συνθήκη των Παρισίων δεν απαγορεύει στρατιωτικές ασκήσεις στα Δωδεκάνησα, άρα και στο Καστελλόριζο.
Δεν υπάρχει κανένα άρθρο, καμιά διάταξη καμιά σημείωση που να απαγορεύει τις ασκήσεις. Και θα πρέπει σε κάθε ελληνική Αγγελία να αναφέρεται αυτό και όχι να επικρατεί διεθνώς η θέση της Τουρκίας.

Η Τουρκία ανάλογα με τις επιδιώξεις της χρησιμοποιεί τη γεωγραφική θέση του Καστελλορίζου, πότε στο Αιγαίο και πότε στη Μεσόγειο.

Σε κάποια Αγγελία της που αναφέρει ότι δήθεν η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, υποστηρίζει ότι το Καστελλόριζο κείται στη Μεσόγειο για να έχει 12 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα. Στην προκειμένη περίπτωση εντάσσει το νησί και ολόκληρη την περιοχή στο Αιγαίο.

Σε χάρτη που παρουσιάζει τη διεθνή θάλασσα και εντός του FIR Αθηνών η Άγκυρα έχει καταστήσει παράνομα τουρκική κυριαρχία - επικράτεια, επειδή το νησί το εντάσσει στη Μεσόγειο (12 ναυτικά μίλια - τουρκικά χωρικά ύδατα).

Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση το Σεπτέμβριο του 2019 συμφώνησε με την Τουρκία ότι η περιοχή ανατολικά της Ρόδου (28ος μεσημβρινός) κείται στη Μεσόγειο; Αν ναι, τότε επιτρέπει την Τουρκία να έχει 12 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα στην περιοχή λογω Μεσογείου και όχι 6 ναυτικά μίλια Αιγαίου, όπως ίσχυε μέχρι τον Σεπτέμβριο 2019.
Με τα 12 ναυτικά μίλια - τουρκικά χωρικά ύδατα η Τουρκία ακρωτηριάζει την ΑΟΖ Ρόδου - Καστελλορίζου και μαζί όλα τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή.
Και κάτι ακόμα:

Ποια είναι η θέση και η γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των συνόρων;

Ποια είναι η θέση του ΝΑ ΤΟ στις τουρκικές επαναλαμβανόμενες προκλήσεις;
Με λίγα λόγια, να γίνει γνωστή η οριοθέτηση και χωροταξία της θαλάσσιας ζώνης, με νομικές, θεσμικές και πολιτικές θέσεις.
Κλείνοντας, χαιρετίζουμε το Συμπόσιο Διεθνούς Δικαίου που γίνεται σε Ρόδο και Καστελλόριζο από την Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων.

Αναμένουμε σημαντικά πορίσματα τα οποία πρέπει η χώρα μας να τα αξιοποιήσει σε διεθνή κλίμακα.

* O Kυριάκος Μ. Χονδρός έχει γράψει βιβλία με θέματα ιστορίας και λαογραφίας για τη Ρόδο και το Καστελλόριζο. Επί 35 χρόνια εξέδιδε την εφημερίδα «Η Φωνή του Καστελλορίζου» που απευθυνόταν στους -αποδήμους. Έχει ιδρύσει το Εργαστήριο Έρευνας Ιστορίας και Λαογραφίας Αιγαίου (Μικράς Ασίας και Καστελλορίζου). Επίσης, ίδρυσε τον Σύνδεσμο Καστελλοριζίων Ρόδου και διετέλεσε πρόεδρος αυτού.

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους