Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή συνεπιμέλειας ανήλικων τέκνων

Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή συνεπιμέλειας ανήλικων τέκνων

Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή συνεπιμέλειας ανήλικων τέκνων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 6984 ΦΟΡΕΣ

Στο Μονομελές Πρωτοδικείου Ρόδου

Κατατέθηκε χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου η πρώτη αγωγή συνεπιμέλειας ανήλικων τέκνων, οι γονείς των οποίων είναι διαζευγμένοι.

Η αγωγή (ανάθεσης συνεπιμέλειας Ν. 4800/2021, καθορισμού ποσού συνεισφοράς στη διατροφή ανηλίκων τέκνων), κατατέθηκε από τον πατέρα των δύο ανήλικων παιδιών, διά της δικηγόρου του κας Χάρις Ματσίγκου και με αυτή ζητάει να αναλάβει από κοινού με την πρώην σύζυγο του όλες τις υποχρεώσεις αλλά και τη φροντίδα που απαιτείται για τη σωστή αναστροφή και διαβίωση των παιδιών τους.

Όπως αναφέρεται στην αγωγή, ο πρώην σύζυγος προέβη σε αυτή του την ενέργεια διότι παρά το γεγονός ότι το ίδιο δικαστήριο με παλαιότερη απόφασή του είχε ρυθμίσει τόσο το θέμα της επικοινωνίας του ιδίου με τα παιδιά όσο και τα χρήματα της διατροφής που όφειλε να καταβάλλει, η πρώην σύζυγός του δεν τηρούσε την απόφαση αυτή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχει σχεδόν διακοπεί η όποια επικοινωνία με τα δύο ανήλικα τέκνα του τα οποία διαμένουν με τη μητέρα τους, γεγονός που δημιουργεί ζητήματα στη ψυχοσύνθεσή τους σε ό,τι αφορά την ανάπτυξή τους και το πρότυπο «πατέρα» που πρέπει να έχουν, αλλά και στον ίδιο καθώς η κατάσταση αυτή τον θλίβει και τον στενοχωρεί.
Για αυτό και προσέφυγε στη δικαιοσύνη εκ νέου κάνοντας χρήση τον νέο νόμο που πρόσφατα έχει ψηφιστεί για συνεπιμέλεια των παιδιών του.

Ειδικότερα, ο πατέρας άσκησε αγωγή συνεπιμέλειας βάσει του Ν. 4800/2021 με την οποία ζητάει να ασκείται η επιμέλεια και από αυτόν με κατανομή του χρόνου της επιμέλειας και στους δύο γονείς. Ο ίδιος αναφέρει ότι επιθυμεί να μοιράζονται τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις των δύο παιδιών τους με τη μητέρα τους καθόλη τη διάρκεια του έτους, δηλαδή συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας να διαμένουν μαζί του και αναλαμβάνει εκείνος όλες τις δραστηριότητες σχολικές, εξωσχολικές κ.α. αλλά και σε κοινές κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γενέθλια κ.α. να υπάρχει η δυνατότητα να παρευρίσκονται και οι δύο γονείς. Επίσης εφόσον γίνει δεκτή η αγωγή ο πρώην σύζυγος ζητάει να καθοριστεί εκ νέου το ποσό της διατροφής που θα καταβάλλει για το καθένα από τα δύο τέκνα του, καθώς πλέον θα διαμένουν μαζί του μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, άρα θα καλύπτει και μεγαλύτερο μέρος των αναγκών τους όταν βρίσκονται μαζί.

Ο ίδιος επιπρόσθετα ζητάει από το Δικαστήριο το ποσό της συνεισφοράς στη διατροφή των ανήλικων τέκνων τόσο του ιδίου όσο και της εναγόμενης μητέρας να γίνεται κατάθεση και από τους δύο γονείς, σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό μέσω του οποίου θα γίνονται όλες οι πληρωμές των δαπανών των τέκνων.

Η αγωγή έχει προσδιοριστεί να εξεταστεί από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου στις 14 Δεκεμβρίου 2021 και δικηγόρος της πρώην συζύγου είναι ο κ. Μανώλης Βλάχος.

Ο νέος νόμος
Πρόκειται για μια υπόθεση από τις χιλιάδες που απασχολούν τα δικαστήρια εδώ και πολλά χρόνια, διότι ο νόμος μέχρι σήμερα λειτουργούσε συνήθως κατοχυρώνοντας το δικαίωμα της μητέρας για άσκηση από αυτήν της επιμέλειας των ανηλίκων, ιδιαίτερα κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία, επιδίκαζε διατροφή σε αυτήν για λογαριασμό των τέκνων, χορηγούσε δικαίωμα επικοινωνίας στον πατέρα ή τον όποιο γονέα είχε την επιμέλεια, το οποίο όμως τις περισσότερες φορές δεν μπορούσε να εκτελέσει. Κι αυτό είτε γιατί ο γονέας που είχε την επιμέλεια στερούσε την επικοινωνία από τον/την πρώην σύντροφο, αν δεν πλήρωνε τη διατροφή, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για δύο ανεξάρτητα θέματα (διατροφή - επικοινωνία) είτε γιατί μεσολαβούσε η «πλύση εγκεφάλου» των τέκνων από πλευράς του γονέα που είχε την επιμέλεια, από την οποία τελούν πάντα σε εξάρτηση λόγω της ηλικίας με σκοπό την δημιουργία του «συνδρόμου της αποξένωσης» από τον έταιρο γονέα, με όλα τα μακροπρόθεσμα καταστροφικά αποτελέσματα για την ψυχοσωματική υγεία των παιδιών.

Ο νόμος 4800/2021 αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη μεταρρύθμιση του οικογενειακού μας δικαίου, μετά από αυτή που συντελέστηκε με τον νόμο 1329/1983, ο οποίος εισήγαγε καινοτόμες για την εποχή ρυθμίσεις και εναρμόνισε τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα προς το ά. 4 παρ. 2 του Συντάγματος για την ισότητα των φύλων και προς το ά. 21 παρ. 1 του Συντάγματος για την προστασία της παιδικής ηλικίας. Υπό το πλαίσιο εκείνο, τότε η πατρική εξουσία αντικαταστάθηκε από τη γονική μέριμνα, η οποία ασκείται πλέον και από τους δύο γονείς και αποσκοπεί στην προστασία του συμφέροντος του ανήλικου τέκνου, το οποίο αναγορεύεται σε ύψιστο κριτήριο για τη λήψη κάθε απόφασης σχετικά με τη γονική μέριμνα.

Ο νέος νόμος 4800/2021 επιχειρεί σήμερα την εναρμόνιση του εσωτερικού μας οικογενειακού δικαίου προς τις διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα, όπως η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία κυρώθηκε με τον ν. 2101/1992, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, καθώς και η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση Κωνσταντινούπολης).

Με τον νέο νόμο καθιερώνεται η αρχή της ισότητας των γονέων στις ευθύνες και τα δικαιώματα έναντι του τέκνου, με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο το συμφέρον αυτού. Τα παραπάνω επιτυγχάνονται με την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, την υποχρέωση ενημέρωσης εκ μέρους του γονέα που διαμένει με το τέκνο προς τον άλλο γονέα σχετικά με την επίδοση εγγράφων που το αφορούν, την καθιέρωση του θεσμού της διαμεσολάβησης, την προηγούμενη συναίνεση του γονέα που δεν διαμένει με το τέκνο για σημαντικά ζητήματα που το αφορούν και την υποχρέωση του γονέα που διαμένει με το τέκνο να ενισχύει τη σχέση του με τον άλλον γονέα και τους συγγενείς αυτού, προκειμένου να αποφεύγεται το φαινόμενο της γονεϊκής αποξένωσης. Περαιτέρω, εισάγεται το άυλο συναινετικό διαζύγιο, με το οποίο απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης διαζυγίου και αποφεύγεται η ταλαιπωρία των συζύγων. Επίσης, καθιερώνεται ελάχιστο τεκμήριο χρόνου επικοινωνίας του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει.

Η καθιέρωση του ανωτέρω τεκμηρίου δημιουργεί μια υπαρκτή βάση διαλόγου μεταξύ των γονέων, ώστε να αποφεύγονται οι εντάσεις και οι διαφωνίες μεταξύ τους, ως προς το δικαίωμα επικοινωνίας του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει, οι οποίες αποβαίνουν εν τέλει σε βάρος του τέκνου. Επιπλέον, θεσπίζονται ενδεικτικά κριτήρια κακής άσκησης γονικής μέριμνας, ώστε το δικαστήριο να δύναται ευχερώς να προβεί στην αφαίρεση της γονικής μέριμνας από τον υπαίτιο γονέα.

Με τον νέο νόμο της συνεπιμέλειας, μπορεί το δικαστήριο να κατανέμει χρονικά την άσκηση της επιμέλειας των ανήλικων τέκνων στους δύο γονείς, οπότε τα παιδιά θα διαμένουν και στο μητρικό σπίτι και στο πατρικό (εναλλασσόμενη κατοικία), θα έχουν μεν δύο κατοικίες, αλλά θα δημιουργούν ουσιαστικούς δεσμούς και με τους δύο γονείς, αναπτύσσοντας ελεύθερα την προσωπικότητά τους, δημιουργώντας σωστή σχέση και αντιμετωπίζοντας ισότιμα και τους δύο γονείς.

Συνακόλουθα, θα μπορεί να ορίζεται πλέον από το δικαστήριο το ποσό της συνεισφοράς καθενός από τους δύο γονείς στη μηνιαία διατροφή ανηλίκων τέκνων τους, ήτοι το ποσό που αντιστοιχεί στο ποσοστό συμμετοχής έκαστου γονέα στη διατροφή των τέκνων και να υποχρεώνονται και οι δύο γονείς να καταθέτουν ο καθένας το ποσό που υποχρεούται σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό, μέσω του οποίου θα γίνονται όλες οι πληρωμές των δαπανών των τέκνων, πράγμα το οποίο εξασφαλίζει την ασφάλεια ότι τα χρήματα θα δαπανώνται αποκλειστικά για τις ανάγκες των τέκνων και θα υπάρχει διαφάνεια ως προς τη σωστή διαχείριση και τοποθέτηση των χρημάτων προς πραγματικό όφελος των τέκνων.

Διαβάστε ακόμη

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου