Eνοικιαζόμενες κατοικίες και στατιστική

Eνοικιαζόμενες κατοικίες και στατιστική

Eνοικιαζόμενες κατοικίες και στατιστική

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 312 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Δημήτρης Προκοπίου

Ο υπολογισμός του δυναμικού των ενοικιαζόμενων κατοικιών χωρίς σήμα είναι αόριστος. Μέχρι πριν από δύο χρόνια δεν υπήρχε καν μητρώο κατοικιών. Κάποιοι απλώς δήλωναν ολιγοήμερες μισθώσεις. Οπωσδήποτε υπήρχαν και εταιρείες διαχείρισης από τότε οικημάτων.

Στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών δημιούργησε το μητρώο. Στην υπηρεσία αυτή της ΑΑΔΕ καταχωρούνται τα εκμισθούμενα ακίνητα στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής καθώς επίσης και υποβάλλονται οι ημερολογιακές δηλώσεις βραχυχρόνιας διαμονής και έσοδα.

Η κίνηση έγινε ως η αρχή της νομιμοποίησης της ενοικίασης κατοικιών. Δεν γνωρίζουμε την ακριβή όμως έκταση των ελέγχων, βέβαια το Airbnb πλέον συνεργάζεται με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Το 2021 έγινε στη Μύκονο και στη Νότια Αθήνα μεγάλη επιχείρηση της ΑΑΔΕ που λειτουργούν επιχειρήσεις ενοικίασης επαύλεων χωρίς να είναι δηλωμένα πουθενά. Οι επιχειρήσεις ήταν νόμιμες άλλου αντικειμένου αλλά τα καταλύματα αδήλωτα.

Παραμείνει άγνωστο πόσοι απασχολούνται σε αυτά τα καλύματα που είναι παράνομα.
Αντιθέτως με τις παρανομίες λειτουργούν σε όλη στη Ελλάδα και στη Ρόδο σοβαρές νόμιμες επιχειρήσεις οι οποίες διαχειρίζονται οικήματα προς ενοικίαση. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις ανεβάζουν την εικόνα των προορισμών αυξαίνοντας τη φήμη των προορισμών με υψηλή ποιότητα υπηρεσιών. Οι οργανωμένες αυτές επιχειρήσεις απασχολούν πληθώρα εργαζόμενων ασφαλισμένων με καλές απολαβές.

Στροφή στις παραδοσιακές μακροχρόνιες μισθώσεις κάνουν ακόμα και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Αθήνα, αφήνοντας την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ως αποτέλεσμα των αλλαγών που επήλθαν από την πανδημία του κορωνοϊού στην αγορά των κατοικιών λόγω της πτώσης της ζήτησης του ελληνικού τουρισμού. Σε πτώση από τον χάρτη των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι πλέον περιοχές της Αθήνας που δύο μόλις χρόνια πριν αποτελούσαν παράδεισο της Airbnb.

Χαρακτηριστικό της τάσης που θέλει τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που διατίθενται μέσω ιστοσελίδας ενοικιάσεων βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb, την τρέχουσα διετία.
Στους τουριστικούς προορισμούς δεν ισχύει αυτή η με μίσθωση μια και οι ενοικιαζόμενες κατοικίες συμπληρώνουν τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για κλίνες από το εξωτερικό κυρίως με ναυλωμένες πτήσεις και όχι μόνο μια και πολλοί προορισμού εξυπηρετούνται από αεροδρόμια και πλοία εσωτερικού.

Ο υπολογισμός των ενοικιαζόμενων κατοικιών με ακρίβεια είναι αδύνατος. Η μόνη υπηρεσία που διαθέτει στοιχεία είναι η ΑΑΔΕ, η οποία φυσικά δεν δίδει στοιχεία ακόμα και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Γεγονός ανεξήγητο. Έχουν γίνει στατιστικές προσπάθειες υπολογισμού από ιστοσελίδες αλλά και αυτό δεν είναι αξιόπιστο μια και πολλές επιχειρήσεις δεν είναι δηλωμένες στο διαδίκτυο ή αν είναι καλύπτουν λιγότερες κλίνες.

Συχνά στις Κυκλάδες η μεταφορά από το αεροδρόμιο προς το κατάλυμα γίνεται μέσω συγκεκριμένου στίγματος που ξέρει ο τουρίστας από τον ξενοδόχο του για να μην μάθει την τοποθεσία ούτε ο οδηγός…
Σχετικά με τους εργαζομένους σε αυτές τις επιχειρήσεις δεδομένου ότι δεν είναι τουριστικές, οι εργαζόμενοι ανήκουν στο φάσμα της παροχής υπηρεσιών και ανειδίκευτων εργαζομένων.

Βέβαια και εδώ υπάρχουν τρόποι στατιστικοί που προσεγγίζουν ανά κλίνες πόσοι εργαζόμενοι αντιστοιχούν. Όμως όταν οι εργαζόμενοι είναι οι ιδιοκτήτες τι υπολογίσιμους πρέπει να κάνουμε μια και δεν απαιτείται ασφάλιση για τις ενοικιαζόμενες κατοικίες για τους ιδιοκτήτες.
Δηλαδή δεν υπάρχουν στοιχεία διαθέσιμα στατιστικά ούτε δωματιών, ούτε επιχειρηματιών, ούτε εργαζόμενων. Η μόνη περίπτωση να γίνει προσέγγιση στατιστική.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες