Η μη έγκαιρη αντιμετώπιση της ακμής οδηγεί το δέρμα σε πρόωρη γήρανση

Η μη έγκαιρη αντιμετώπιση της ακμής οδηγεί το δέρμα σε πρόωρη γήρανση

Η μη έγκαιρη αντιμετώπιση της ακμής οδηγεί το δέρμα σε πρόωρη γήρανση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 242 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η Κατερίνα Παπασάββα-Λαμπαδάκη*
Αισθητικός

Η ακμή είναι μιά φλεγμονή του τριχοσμηγματογόνου θύλακα και προσβάλλει το 70% των ατόμων, ηλικίας 13-19 ετών. Πολλές φορές όμως εμφανίζεται και σε μεγαλύτερες ηλικίες ακόμα και αν στην εφηβεία δεν είχαν ακμή!

Οι αιτίες εμφάνισής της είναι πολλές, αλλά κυρίως οφείλεται σε υπερρέκριση σμήγματος σε συνδυασμό με ορμονικές διαταραχές (ηυξημένα ανδρογόνα, πολυκυστικές ωοθήκες, κλιμακτήριος, επαφή με ερεθιστικούς παράγοντες του περιβάλλοντος (φυτοφάρμακα, καπνογόνα, ρύποι κ.λπ.).

Το σμήγμα που εκκρίνεται, εάν δεν απομακρυνθεί με καθαρισμό πρωί-βράδυ στο σπίτι και βαθύ καθαρισμό στην αισθητικό, φράσσει τους πόρους του δέρματος, μολύνεται και αναπτύσσεται το βακτηρίδιο της ακμής. Το σμήγμα είναι μιά ελαιώδης ουσία από λιπίδια, εστέρες και λιπαρά οξέα.

Η ακμή αποτελεί ένα αισθητικό πρόβλημα, που πολλές φορές έχει δυσμενή επίδραση στην ψυχολογία των νέων γιατί «πειράζουν» συνεχώς τα σπυράκια, εντείνουν το πρόβλημα, χάνουν την αυτοπεποίθησή τους, στενοχωριούνται και κάνουν ό,τι μπορούν να καλύψουν τα σημεία του προσώπου που πάσχουν από ακμή.

Ορισμένες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα σοβαρές, γιατί παραμένουν σημάδια (ουλές) που συνοδεύουν το πρόσωπο σε όλη τη ζωή του ατόμου. Ακμή επίσης εμφανίζεται στην πλάτη (ειδικά στα αγόρια) και την περιοχή του στέρνου.

Εκτός όμως αυτού επηρεάζει και την ποιότητα του δέρματος γιατί συνήθως χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπισή της διάφορα ξηραντικά και στυπτικά προιόντα για πολλά χρόνια πιστεύοντας ότι έτσι θα φύγει η ακμή.

Όμως παραμένει και η μακροχρόνια χρήση αυτών των επιβλαβών για την υγεία και ομορφιά του δέρματος το οδηγούν σε πρόωρη γήρανση με αποτέλεσμα την εμφάνιση λεπτών ρυτίδων και γραμμών ένεκα της συνεχούς αφυδάτωσης του δέρματος! Φθάνοντας στην ηλικία των 40-45 ετών το δέρμα είναι πρόωρα γηρασμένο!
Υπάρχουν 3 κύριες μορφές ακμής: η φαγεσωρική, η βλατιδοφλυκταινώδης και η κυστική. Η τελευταία είναι η πιο σοβαρή.

Άλλη αιτία εμφάνισης ακμής είναι η επαφή με ορισμένες ουσίες όπως χλώριο, λάδια (ορυκτέλαια, προϊόντα πετρελαίου και πίσσας κ.ά.) διοξίνες, σκόνη, φάρμακα κ.λπ. χημικές ουσίες.
Η ακμή από καλλυντικά οφείλεται σε ορισμένα συστατικά των καλλυντικών όπως είναι η λανολίνη, η βαζελίνη και χημικά έλαια.

Το θερμό και υγρό περιβάλλον της εργασίας επιδεινώνει την ακμή ή συντελεί στην εμφάνισή της, όπως τελευταία με τη χρήση της μάσκας για την προστασία από τον Covid-19.
Τα κλινικά της χαρακτηριστικά είναι οι φαγέσωρες (μπιμπίκια), βλατίδες, οι κύστες, τα οζίδια, οι φλύκταινες και τέλος οι ουλές. Εμφανίζεται κυρίως στο πρόσωπο, στην πλάτη και στο στήθος.

Οι γονείς μόλις αντιληφθούν στο πρόσωπο των νεαρών παιδιών τους φαγέσωρες (μπιμπίκια) πρέπει να το πηγαίνουν σε αισθητικό για βαθύ καθαρισμό δέρματος, ώστε να αποτρέπεται ο κίνδυνος εμφάνισης ακμής, με όλη την ταλαιπωρία που ακολουθεί.

Ο βαθύς καθαρισμός δέρματος με τη χρήση ατμού βοηθά στον καθαρισμό των πόρων από το σμίγμα και τα νερά κύτταρα μια φορά τον μήνα, ανάλογα με την περίπτωση.

Η αισθητική αντιμετώπιση της ακμής έχει στόχο το καθαρό, φωτεινό και υγιές δέρμα και εκτός από τον βαθύ καθαρισμό του δέρματος χρησιμοποιούνται ειδικά πίλιγκς με AHA, BHA, κ.λπ. για εξισορρόπηση της λιπαρότητος, αλλά κυρίως τη Φωτοδυναμική Θεραπεία, η οποία εκτός από τη μικροβιοκτόνο δράση μειώνει το μέγεθος των σμιγματογόνων πόρων ρυθμίζοντας την έκκριση του σμίγματος. Είναι μια ασφαλής διαδικασία και δεν έχει παρενέργειες!

H θεραπεία της Ακμής ειναι ανάλογη με τη μορφή της, τον τύπο του δέρματος και τον χρόνο εμφάνισής της. Δεν είναι δυνατόν ένα δερματικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί το δέρμα μήνες ακόμα και χρόνια να θέλουμε να εξαφανισθεί σε 1 μήνα! Απαιτεί υπομονή και επιμονή.

Εάν η ακμή δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα και φθάσει στο στάδιο της κυστικής ακμής τότε θα χρειασθεί η λήψη του φαρμάκου ισοτρετινόινης, η οποία όμως σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχει από ήπιες έως σοβαρότατες παρενέργειες, τις οποίες πρέπει να ανακοινώσει ο δερματολόγος στον ασθενή του προτού ξεκινήσει τη χορήγηση αυτού του φαρμάκου.

Το ΕΣΥ τονίζει ότι το φάρμακο θα πρέπει να συνταγογραφείται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις ακμής, που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες.
Το ακνεϊκό δέρμα έχει ανάγκη από σωστό καθαρισμό και στο σπίτι για να απομακρύνονται το σμίγμα, οι ρύποι και η σκόνη. Χρησιμοποιούμε όμως προϊόντα που δεν ξηραίνουν το δέρμα. Το καθαρίζουμε πρωί -βράδυ με σαπούνι όχι αλκαλικό ή σε υγρή μορφή και το ξεπλένουμε με νερό.

Οι κινήσεις καθαρισμού πρέπει να είναι ήπιες, χωρίς δυνατό τρίψιμο για να μην ερεθίζεται περισσότερο το ήδη ερεθισμένο δέρμα από την πάθησή του.
Η ενυδάτωση και η αντηλιακή προστασία του ακνεϊκού δέρματος πρέπει να γίνεται με ελαφριές κρέμες χωρίς λιπίδια.

Τα προϊόντα μακιγιάζ που θα χρησιμοποιηθούν να είναι χωρίς έλαια (oil free) και ουσίες που δημιουργούν φαγέσωρες.
Μετά τη θεραπεία της ακμής οι επόμενες αισθητικές περιποιήσεις σκοπό έχουν να ενυδατώσουν το δέρμα και να το αναπλάσουν. Το δέρμα θα αποκτήσει ξανά τη λεία υφή του και οι ουλές και τα σημάδια θα αποτελούν παρελθόν!

* Η Κατερίνα Παπασάββα-Λαμπαδάκη είναι πτυχιούχος Αθηνών και Βιέννης, υπεύθυνη του κέντρου Ομορφιάς και Υγείας katerinadayspa στη Ρόδο, οδός Μεγ. Κων/νου 30, τηλ. 22410-31016 και 29504. www.katerinadayspa.gr.

Διαβάστε ακόμη

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης 2024, «Μάιος Μήνας Μέτρησης»

Πίτουρο ρυζιού: Η νέα υπερτροφή με τις αντικαρκινικές ιδιότητες

Πώς επηρεάζουν την όραση τα αντιβιοτικά

Πώς τα τυχερά παιχνίδια επηρεάζουν τον εγκέφαλο-Οι «παγίδες» του τζόγου στην υγεία

Θυμώνετε συχνά; «Καραδοκεί» το εγκεφαλικό

Ποια είναι τα οφέλη του λεμονιού στην υγεία

Σχετίζεται η μοναξιά με την ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη

Φυτικά υποκατάστατα: Πώς να τα επιλέξεις