Οι βιολογικοί παράγοντες για την ψωρίαση ίσως δρουν προστατευτικά και κατά της COVID-19

Οι βιολογικοί παράγοντες  για την ψωρίαση ίσως δρουν  προστατευτικά και κατά της COVID-19

Οι βιολογικοί παράγοντες για την ψωρίαση ίσως δρουν προστατευτικά και κατά της COVID-19

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 981 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η
Μαρία Πιζήμολα
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

Τα άτομα με ψωρίαση ένιωσαν να πλήττονται διπλά από την πανδημία καθώς αφενός υπήρξαν ερωτήματα για τη συνέχιση της θεραπείας τους με βιολογικούς παράγοντες, αφετέρου μπήκαν από κάποιους ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στους συγκεκριμένους ασθενείς.

Τα νέα ωστόσο είναι πολύ καλά καθώς και στα δύο διλήμματα η απάντηση που προέκυψε από επιστημονικές μελέτες είναι «ναι, συνεχίστε τους βιολογικούς παράγοντες και κάντε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού».
Μελέτες συνδέουν μάλιστα τους βιολογικούς παράγοντες με προστασία από τον SARS-CoV-2.

Συγκεκριμένα, σε μια προσπάθεια να αξιολογηθεί η πορεία της COVID-19 σε ασθενείς με ψωρίαση και να αξιολογηθούν τυχόν επιβαρυντικοί προγνωστικοί παράγοντες, παρουσιάστηκε η πρώτη και μεγαλύτερη παγκόσμια σειρά περιστατικών COVID-19 σε ασθενείς με ψωρίαση.

Οι παράγοντες που συσχετίστηκαν με μεγαλύτερο κίνδυνο για νοσηλεία ήταν η αυξημένη ηλικία, το ανδρικό φύλο, η μη καυκάσια φυλή και οι συννοσηρότητες,

Η χρήση των βιολογικών παραγόντων σχετιζόταν με χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας συγκριτικά με μη-βιολογικές συστηματικές θεραπείες, αν και τα ευρήματα χρήζουν περαιτέρω επιβεβαίωσης από συμπληρωματικές μελέτες.

Πάντως, αυτό το εύρημα μπορεί να εξηγείται από το γεγονός ότι ανοσολογικά μονοπάτια που εμπλέκονται στην παθογένεια της ψωρίασης, καθώς και οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται για να τα καταστείλουν, πιθανά επιδρούν και στην πορεία της νόσου COVID-19 και ειδικά στην «καταιγίδα κυτταροκινών».

Εξάλλου, στο ίδιο μήκος κύματος είναι και μια άλλη δημοσιευμένη μελέτη η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως η δράση των βιολογικών θεραπειών να είναι ευεργετική πέραν της θεραπείας για την ψωρίαση και στην πιθανότητα λοίμωξης από COVID-19. Καταλήγουν δηλαδή σε παρόμοιο συμπέρασμα με την προηγούμενη μελέτη.

Βιολογικές θεραπείες
Τα τελευταία χρόνια, με την έλευση των σύγχρονων εξελιγμένων και στοχευμένων θεραπειών, έχει αλλάξει το τοπίο στη θεραπευτική αντιμετώπιση της ψωρίασης, επιτυγχάνοντας ακόμη και πλήρη απαλλαγή από τα συμπτώματα και βελτιώνοντας σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών. Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι απόλυτη θεραπεία για την ψωρίαση δεν υπάρχει και ότι στόχος κάθε θεραπευτικού σχήματος είναι οι υφέσεις για όσο το δυνατόν μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα χωρίς συμπτώματα και σημάδια στο δέρμα.

Στις πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές, συγκαταλέγονται βιολογικές θεραπείες. Οι θετικές επιδράσεις τόσο στην πορεία της δερματικής πάθησης όσο και την ποιότητα ζωής των πασχόντων, είναι ορατές από τον 1ο κιόλας μήνα της χορήγησής τους.

Μεταξύ αυτών, είναι και η ουσία μπρονταλουμάμπη, που διαθέτει έναν καινοτόμο μηχανισμό δράσης, στοχεύοντας στον υποδοχέα και όχι στην απλή αναστολή της πλέον σημαντικής ιντερλευκίνης για την ψωρίαση, της IL-17. H μπρονταλουμάμπη είναι ένα πλήρως ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα κατά της υπομονάδας Α του υποδοχέα της IL-17 (IL-17RA), δεσμεύει την υπομονάδα Α του υποδοχέα της IL-17, αναστέλλοντας τη δράση πολλαπλών προφλεγμονωδών κυτταροκινών της οικογένειας IL-17.

Συμπερασματικά, τα άτομα με ψωρίαση είναι απολύτως ασφαλές -αν όχι και ωφέλιμο- να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν κανονικά τη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα χωρίς καμία καθυστέρηση ή δεύτερη σκέψη.

Όπως δείχνουν τα πρώτα ερευνητικά δεδομένα, ίσως οι θεραπείες αυτές να τους παρέχουν και μια πρόσθετη «υπηρεσία», εκτός της σημαντικής ύφεσης της ψωρίασης, που είναι η σχετική προστασία από τη σοβαρή νόσηση COVID-19.

Είναι απαραίτητο βέβαια να εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού με ένα από τα διαθέσιμα εμβόλια χωρίς περιορισμό στην τεχνολογία (mRNA ή όχι), καθώς η μοναδική δοκιμασμένη και σίγουρη οδός αποφυγής της σοβαρής νόσησης από CΟVID-19 είναι ο εμβολιασμός.

Η πιθανά ευνοϊκή δράση των βιολογικών παραγόντων είναι ένα θέμα ακόμα υπό διερεύνηση που παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον αλλά δεν μπορούμε να στηριχτούμε σε αυτό για την προστασία μας από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Πηγές
Mahil SK, Dand N, Mason KJ, Yiu ZZN, Tsakok T, et al; PsoProtect study group. Factors associated with adverse COVID-19 outcomes in patients with psoriasis-insights from a global registry-based study. J Allergy Clin Immunol. 2021 Jan;147(1):60-71.
Bulat V, Situm M, Azdajic MD, Likic R. Potential role of IL-17 blocking agents in the treatment of severe COVID-19?. Br J Clin Pharmacol. 2021;87(3):1578-1581.
Kamiya K, Komine M, Ohtsuki M. Biologics for Psoriasis during the COVID-19 Pandemic. J Clin Med. 2021;10(7):1390. Published 2021 Mar 30.

Διαβάστε ακόμη

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης 2024, «Μάιος Μήνας Μέτρησης»

Πίτουρο ρυζιού: Η νέα υπερτροφή με τις αντικαρκινικές ιδιότητες

Πώς επηρεάζουν την όραση τα αντιβιοτικά

Πώς τα τυχερά παιχνίδια επηρεάζουν τον εγκέφαλο-Οι «παγίδες» του τζόγου στην υγεία

Θυμώνετε συχνά; «Καραδοκεί» το εγκεφαλικό

Ποια είναι τα οφέλη του λεμονιού στην υγεία

Σχετίζεται η μοναξιά με την ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη

Φυτικά υποκατάστατα: Πώς να τα επιλέξεις