Καθημερινότητα: Το κλειδί για την αλλαγή

Καθημερινότητα:  Το κλειδί για την αλλαγή

Καθημερινότητα: Το κλειδί για την αλλαγή

Μαρία Καρίκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 284 ΦΟΡΕΣ

Πολλοί άνθρωποι επιθυμούν κάποιου είδους αλλαγή στη ζωή τους, αλλά δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς να την πετύχουν. Συνήθως φαντάζονται ότι χρειάζεται πολύς κόπος και χρόνος. Με αυτό στο μυαλό τους το κίνητρο για αλλαγή μπορεί να νοθεύεται και να μην διατηρείται κι έτσι να αναβάλλουν την οποιαδήποτε προσπάθεια ή να εγκαταλείπουν σχετικά γρήγορα και εύκολα.

Η αλλαγή προϋποθέτει τη θεωρητική της προετοιμασία και στη συνέχεια την πρακτική της σε βάθος χρόνου. Αρχικά, θα πρέπει να υπάρξει αναγνώριση μιας κατάστασης και συνειδητοποίηση των αιτιών πίσω από αυτή. Έπειτα, ακουλουθεί ένας στρατηγικός σχεδιασμός επιμέρους βημάτων που θα επιφέρουν την πολυπόθητη αλλαγή και σιγά σιγά γίνεται η εκτέλεσή τους με τη μορφή συνεχούς εξάσκησης.

Η οποιαδήποτε αλλαγή θα συμβεί μέσα από το πλαίσιο της καθημερινότητάς μας. Αυτή είναι που αποτελεί το μέσο εξάσκησης και παγίωσης νέων συνηθειών και συμπεριφορών. Πολλές φορές υποτιμούμε την καθημερινότητά μας και περιμένουμε «ως διά μαγείας» να συμβούν ξαφνικά οι αλλαγές.

Όχι, δεν συμβαίνουν ξαφνικά οι αλλαγές. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι οτιδήποτε κάνεις από το πρωί που θα ξυπνήσεις μέχρι το βράδυ που θα κοιμηθείς θα καθορίσει την πορεία σου: προς τα εκεί που θες ή προς τα εκεί που δεν θες! Δεν υπάρχει το αύριο, αλλά το «τώρα».

Δεν υπάρχει το «από Δευτέρα», αλλά από σήμερα. Δεν υπάρχει το «όταν θα πάω εκεί», καθώς όλα μπορούν να ξεκινήσουν ήδη από το σπίτι μας, από τον εαυτό μας. Η αλλαγή δεν είναι κάπου εκεί, έξω από εμάς, αλλά μέσα μας.

Αντί να ψάχνουμε δεξιά και αριστερά τι «τεράστιο» και ανατρεπτικό θα μας φέρει την αλλαγή, ας επικεντρωθούμε στα μικρά, καθημερινά και ουσιαστικά! Την αλλαγή την «χτίζουμε», δεν την αποκτούμε στα ξαφνικά. Ας δούμε τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε στην καθημερινότητά μας:

Αυτοφροντίδα και αυτοπροστασία: τι κάνεις για τον εαυτό σου σε καθημερινή βάση; Τον φροντίζεις, τον προσέχεις, τον αγαπάς; Του αφιερώνεις τον (ελάχιστo έστω) χρόνο που έχει ανάγκη; Τον ακούς; Ακούς τι έχει πεθυμήσει, τι του λείπει, ποια είναι τα όνειρά του, τι κανούριο θέλει να δοκιμάσει; Ή μήπως απλώς λειτουργείς αυτοματοποιημένα και τρέχεις για οτιδήποτε άλλο εκτός από εσένα; Ένας παραμελημένος και εξουθενωμένος εαυτός δεν θα μπορέσει να είναι ποτέ ευτυχισμένος…

Άνθρωποι γύρω μας: υπάρχει χρόνος για εκείνους που αγαπάς; Για εκείνους τους καινούργιους που θες να γνωρίσεις; Με ποιους συναναστρέφεσαι; Είναι υποστηρικτικοί απέναντί σου; Σε κατανοούν; Σε νοιάζονται; Νιώθεις ότι πράγματι επικοινωνείς μαζί τους; Ή μήπως περιβάλλεσαι από ανθρώπους τοξικούς, επικριτικούς και χειριστικούς; Οι τοξικοί άνθρωποι δεν θα διευκολύνουν στην αλλαγή που τόσο θες… Συνήθως με τον τρόπο τους τη σαμποτάρουν…

Η δουλειά σου: ο εργασιακός σου χώρος είναι το μέρος εκείνο που μπορείς να νιώσεις χρήσιμος, δημιουργικός και παραγωγικός. Σε ικανοποιεί η δουλειά σου ή σε καταπιέζει; Είναι κοντά σε αυτό που θες; Σου ταιριάζει; Ή τη νιώθεις ότι την κάνεις αναγκαστικά και βασανιστικά; Το ψυχικό φορτίο που σου δίνει η δουλειά σου ανάλογα επιταχύνει ή παρεμποδίζει την όποια αλλαγή επιδιώκεις.

Αποσυμπίεση: πού χαλαρώνεις; Πώς εκτονώνεσαι; Με ποιον τρόπο αποφορτίζεσαι από υποχρεώσεις, σκοτούρες, άγχη και ευθύνες; Πώς καταφέρνεις να «γεμίζεις» τις μπαταρίες σου; Έχεις ανακαλύψει τι είναι αυτό που εσένα σου δίνει την αίσθηση της αποσυμπίεσης και σε βοηθάει να επανέρχεσαι στην εσωτερική σου ισορροπία;

Σώμα: η βιοχημεία σου και ό,τι αυτό συνεπάγεται επηρεάζει καταλυτικά τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική σου υγεία. Τι κάνεις, λοιπόν, με το σώμα σου; Επιλέγεις μια υγιεινή διατροφή; Γυμνάζεσαι με κάποιον τρόπο; Κινείσαι; Προσέχεις τη στάση του σώματός σου; Το σώμα σου επηρεάζει τη διάθεσή σου με τον ίδιο τρόπο που και αντίστροφα η διάθεσή σου επηρεάζει το σώμα σου.

Ερωτική ζωή: η libido του ανθρώπου είναι μια ζωτικής σημασία ψυχική ενέργεια. Η συντροφικότητα, η σεξουαλικότητα αποτελούν μέρος της ανθρώπινης φύσης μας. Πώς τη χρησιμοποιείς, λοιπόν, αυτή την ενέργεια; Υπάρχει στη ζωή σου ή βρίσκεται σε λιμνάζουσα κατάσταση; Την ενεργοποιείς ή περιμένεις πάντα από τους άλλους να κάνουν το πρώτο βήμα; Υπάρχει χώρος και χρόνος στην καθημερινότητά σου να νιώσεις το συναίσθημα του έρωτα, το φλερτ και την αγάπη μέσα στην (εν δυνάμει) σχέση σου; Ή μήπως τα προσπερνάς όλα αυτά ως αυτονόητα και δεδομένα; Μέχρι που ίσως μια μέρα τα χάσεις…

Όποια αλλαγή και αν επιζητάμε, η απάντηση για το πώς την πετυχαίνουμε είναι η καθημερινότητα η ίδια! Εάν δεν δούμε την κάθε ημέρα μας ως ευκαιρία για εδραίωση νέων συνηθειών, τότε χάνουμε πολύτιμο χρόνο και δεν θα καταλάβουμε ποτέ «πού και πώς» συντελείται αυτή η βελτίωση που τόσο πολύ ψάχνουμε! Εδώ, τώρα, σήμερα, με αυτό τον εαυτό, με αυτούς τους γύρω μου, με αυτή τη δουλειά, με αυτό το σώμα, με αυτά τα συναισθήματα και τους πόθους και με τον χρόνο που έχω στο παρόν…. Όλα γίνονται αρκεί να ζω την κάθε μέρα μου με σεβασμό στα θέλω μου, τα όριά μου, στην υγεία μου και στην εσωτερική ηρεμία μου… Από το πρωί, λοιπόν, μέχρι το βράδυ που θα κοιμηθώ, τι μπορώ να κάνω σήμερα για ένα ή δύο από τα παραπάνω; Κάθε μέρα η ίδια ερώτηση…!

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου