Ξεκινούν από αύριο τα ελαιοτριβεία της Ρόδου

Ξεκινούν από αύριο τα ελαιοτριβεία της Ρόδου

Ξεκινούν από αύριο τα ελαιοτριβεία της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1015 ΦΟΡΕΣ

Ανακοινώθηκε και επίσημα από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το άνοιγμα των ελαιοτριβείων για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο. Έτσι λοιπόν από αύριο, Δευτέρα 8 Νοεμβρίου, τα ελαιοτριβεία θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στη Ρόδο, την Κω, τη Λέρο και την Κάσο και οι παραγωγοί θα μπορούν να μεταφέρουν τον ελαιόκαρπο για την παραγωγή του ελαιολάδου.

Εκτιμάται ότι η ποσότητα του ελαιολάδου που θα παραχθεί φέτος θα είναι μικρότερη από πέρυσι κυρίως λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας που πλήττει το νησί από τον Μάρτιο μήνα, καθώς κάποιες κατά τόπους βροχές που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα δεν ήταν ικανές να σώσουν την παραγωγή.

Πάντως οι τελευταίες βροχές σχεδόν σε όλο το νησί ήταν ιδιαίτερα ευεργετικές καθώς ήταν ποτιστικές και δεν προκάλεσαν ζημιές με αποτέλεσμα τα ελαιόδεντρα να… σωθούν έστω και την τελευταία στιγμή από την ξηρασία και ο καρπός να ευνοηθεί.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η άνοδος της θερμοκρασίας τις τελευταίες ημέρες προβλημάτισε τους παραγωγούς που φοβούνται ότι η ξηρασία θα... επιστρέψει και θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο τη συγκομιδή της ελιάς που αναμένεται να ξεκινήσει μαζικά μετά τα μέσα Νοεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τα ελαιοτριβεία, θα λειτουργήσουν όσα πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και έχουν εφοδιαστεί με την απαραίτητη άδεια.

Σημειώνεται ότι πέρυσι ο νομός Δωδεκανήσου κατέγραψε μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έφτασε τους 3.000 τόνους, και μάλιστα η μεγαλύτερη ποσότητα αφορούσε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Πιο συγκεκριμένα από την καταγραφή που έγινε μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου, φάνηκε ότι αναφορικά με το νησί της Ρόδου είχαν παραχθεί περίπου 2.170 τόνοι ελαιολάδου, ενώ συνολικά στον νομό Δωδεκανήσου παρήχθησαν μέχρι και το τέλος του χρόνου 2.723 τόνοι ελαιολάδου.

Τέλος, σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά τα ελαιοτριβεία, κάθε χρόνο αυτά ξεκινούν τη λειτουργία τους από το τέλος Οκτωβρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου ανάλογα με τις ενδείξεις στα δείγματα που παίρνει η αρμόδια διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας.

Στα δείγματα αυτά αποτυπώνεται το αν υπάρχουν υπολείμματα από το φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, τα οποία και καθορίζουν το πότε θα μπορέσει να γίνει η συγκομιδή.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η περιφέρεια αναφέρει τα εξής:
«Μετά την ολοκλήρωση των ψεκασμών Δακοκτονίας στα νησιά της Ρόδου, Κω, Αστυπάλαιας, Λέρου, Χάλκης και της Κάσου όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα της δακοκτονίας με δολωματικούς ψεκασμούς και τηρώντας τα προβλεπόμενα χρονικά διαστήματα μέχρι τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου σύμφωνα με τις προδιαγραφές του εγκεκριμένου φυτοφαρμάκου, από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σχετικά με την φετινή ελαιοκομική περίοδο 2021-2022 ανακοινώνονται τα εξής:

«οι ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων που δραστηριοποιούνται στο νησιά Ρόδου, Κω, Λέρου και Κάσου επιτρέπεται να προβούν σε έκθλιψη ελαιόκαρπου από τη Δευτέρα 8η Νοεμβρίου 2021.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Δωδεκανήσου στο τηλέφωνο 2241364926, στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Κω στο τηλέφωνο 2242057921 και στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Καρπάθου στο τηλέφωνο 2245361204.

Διευκρινίζουμε ότι η έγκριση αυτή από τη­Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Δωδεκανήσου δεν απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων από τις απαιτούμενες εγκρίσεις άλλων υπηρεσιών».

Διαβάστε ακόμη

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων