Γ. Πάππου: Δεν έχουμε σταματήσει να διεκδικούμε τον μειωμένο ΦΠΑ

Γ. Πάππου: Δεν έχουμε σταματήσει να διεκδικούμε τον μειωμένο ΦΠΑ

Γ. Πάππου: Δεν έχουμε σταματήσει να διεκδικούμε τον μειωμένο ΦΠΑ

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 209 ΦΟΡΕΣ

Το θέμα θα τεθεί την Τετάρτη στην κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου

Την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021 θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη η κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, με μοναδικά θέματα ημερήσιας διάταξης την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και τη χωροθέτηση και εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα νησιά της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Τη διεξαγωγή κοινής συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου και Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να συζητηθούν από τα δύο κορυφαία όργανα της Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄ βαθμού, τα δύο σημαντικά θέματα για την ανάπτυξη και το μέλλον των νησιών της Περιφέρειας, είχε ζητήσει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, με επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ.Ν.Α., Δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη. Για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε στην επιστολή του ότι αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της Περιφέρειας και των νησιών της, τα οποία ακόμη και στο πλαίσιο της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης κατάφεραν να φέρουν αποτελέσματα, όχι μόνο για τις νησιωτικές τους κοινωνίες, αλλά κατ’ επέκταση για την εθνική οικονομία και ανταγωνιστικότητα.

Στόχος της κοινής συνεδρίασης είναι η επικαιροποίηση της κοινής θέσης της Περιφέρειας και των 34 δήμων του Νοτίου Αιγαίου για επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των νησιών της Περιφέρειας.

Για τη χωροθέτηση και εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ο Περιφερειάρχης ανέφερε στην επιστολή του ότι αποτελεί ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει και έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στις νησιωτικές κοινότητες. Η κοινή συνεδρίαση αποσκοπεί στην εξεύρεση λύσης, η οποία, αφενός θα σέβεται τις τοπικές κοινωνίες και τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο των νησιών, αφετέρου θα προάγει τη χρηστή χρήση των φυσικών πόρων, δίνοντας τη δυνατότητα στους νησιώτες να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Γ. Πάππου: Όλοι μαζί θα μπορέσουμε να ασκήσουμε μεγαλύτερη πίεση
Μιλώντας στη «Ροδιακή» για την κοινή συνεδρίαση των δύο οργάνων που θα ασχοληθούν με την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου, εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς, όπως εκτιμά, η συνένωση δυνάμεων θα έχει καλύτερα αποτελέσματα στη συγκεκριμένη διεκδίκηση. «Από τη μέρα που καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ είμαστε ο μοναδικός φορέας που συστηματικά και με ένταση διεκδικούμε κάθε χρόνο την επιστροφή τους. δεν έχουμε σταματήσει ποτέ να το κάνουμε.

Το ότι γίνεται τώρα με μία κοινή συνεδρίαση των δύο οργάνων είναι κάτι που μας χαροποιεί γιατί θεωρούμε ότι μαζί με τις δικές μας δυνάμεις θα ενωθούν και η περιφέρεια και οι δήμοι και έτσι θα μπορέσουμε να ασκήσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση. Δηλαδή δεν μας βρίσκει αντίθετους και δεν μας εκπλήσσει. Αντιθέτως μας χαροποιεί» δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, τονίζοντας ότι όσο αυξάνεται η πίεση στην όποια κυβέρνηση, τα αποτελέσματα θα είναι θετικά. Μάλιστα υπογράμμισε ότι όταν η απαίτηση για οτιδήποτε προέρχεται από το σύνολο της κοινωνίας και από όλους τους φορείς έχουμε μεγαλύτερες ελπίδες για να επιτύχουμε το επιθυμητό που δεν είναι άλλο από το να επιστρέψουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

Με την ευκαιρία ο κ. Πάππου υπενθύμισε ότι το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου όταν είχε καταθέσει το σχετικό αίτημα ζήτησε όχι μόνο να επιστρέψει το καθεστώς στα Δωδεκάνησα αλλά και όποιο άλλο νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρα, πληροί τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι η νησιωτικότητα είναι μία ιδιαίτερη κατάσταση και πρέπει όλες οι περιοχές της χώρας, και τα νησιωτικά συμπλέγματα που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τη Δωδεκάνησο να έχουν μειωμένους συντελεστές.

Μάλιστα τόνισε ότι προβλέπεται ακόμα και στο ευρωπαϊκό δίκαιο το νησιά και συγκεκριμένες περιοχές να έχουν μειωμένους συντελεστές για ειδικούς λόγους. Άρα το αίτημα είναι απόλυτα δικαιολογημένο και τεκμηριωμένο εκφράζοντας την εκτίμηση ότι μόλις το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά της χώρας θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης. Και αυτό, όπως εξήγησε, όχι μόνο για να ελαφρύνει τα νοικοκυριά της Δωδεκανήσου από τα βάρη αλλά πολύ περισσότερο για να επιστρέψουμε σύντομα σε δυνατούς ρυθμούς ανάπτυξης.

«Εκτιμώ ότι η σημερινή κυβέρνηση θα συνεχίσει να έχει ανοιχτά αυτιά και να αφουγκράζεται. Μέχρι στιγμής έχει επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά στα όποια αιτήματα μικρότερης σημασίας έχουμε καταθέσει και μας τα έχει ικανοποιήσει άμεσα. Θεωρώ λοιπόν ότι και αυτό που έχει μεγαλύτερο οικονομικό αποτύπωμα θα γίνει. Χρειάζεται όμως λίγο υπομονή» κατέληξε.

Σε ερώτηση σχετικά με το τι έχασε στην πράξη η περιοχή μας από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου απάντησε λέγοντας:
«Χάσαμε ανάπτυξη, γιατί αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, θα δούμε ότι το θαύμα της Δωδεκανήσου, δηλαδή η ανάπτυξή της δημιουργήθηκε από το ειδικό καθεστώς που είχαν θεσμοθετήσει οι κατακτητές οι Ιταλοί, το αδασμολόγητο, και είχαν καταφέρει να κάνουν με αυτό τον τρόπο τη Δωδεκάνησο εμπορικό κέντρο.

Δεν υπήρχαν τότε δασμοί και λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας οικονομικής –φορολογικής κατάφεραν οι Ιταλοί να κάνουν κέντρο της οικονομίας τα Δωδεκάνησα. Στην πορεία με την κατάργηση των δασμών και την επιβολή του μέτρου του φόρου προστιθέμενης αξίας αναγνωρίστηκε αυτή η ιδιαιτερότητα που είχαν τα Δωδεκάνησα και γι αυτό το λόγο επιβλήθηκαν εδώ συντελεστές ΦΠΑ μειωμένοι κατά 30% ώστε να συνεχιστεί η εμπορική δραστηριότητα και η τροχιά ανάπτυξης.

Αυτή η τροχιά ανάπτυξης βλέπουμε ότι με την κατάργηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σταμάτησε, και θεωρούμε ότι με την επιστροφή τους θα έχουμε πολύ ισχυρούς συντελεστές ανάπτυξης. Η ανάπτυξη αυτή θα φέρει και τα απαραίτητα έσοδα για να ασκήσεις και κοινωνική πολιτική και ότι άλλο χρειάζεται η κοινωνία για να ανακουφιστεί.

Τα επιχειρήματα αυτά έχουν αποδειχτεί με μελέτες και με απόλυτα νούμερα δηλαδή δείξαμε και το απόλυτο όφελος που είχαν ως κράτος από την αύξηση των συντελεστών και νομίζω ότι είναι κατανοητό σε όλους ότι όσο ανεβάζεις τη φορολογία δηλαδή άμεσους και έμμεσους φόρους αυτό που καταφέρνεις είναι να μειώσεις τη δραστηριότητα».

Εν κατακλείδι ο κ. Πάππου τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το ότι το επιμελητήριο δεν είναι πλέον μόνο του σε αυτό τον αγώνα αλλά μαζί με την περιφέρεια και τους δήμους και πια ο μοχλός πίεσης προς τα αρμόδια υπουργεία είναι σαφέστατα αυξημένος, κάτι που ενδυναμώνει τις ελπίδες μας για την επιστροφή του καθεστώτος.
Η ημερήσια διάταξη της κοινής συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ 1ο: Επαναφορά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Εισηγητές : Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
Αντώνης Καμπουράκης, Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου
ΘΕΜΑ 2ο: Χωροθέτηση και εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Εισηγητής : Γιώργος Λεονταρίτης, Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων
Μάρκος Κωβαίος, Δήμαρχος Πάρου

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο