Προβληματισμός στην αγορά για τα νέα μέτρα

Προβληματισμός στην αγορά για τα νέα μέτρα

Προβληματισμός στην αγορά για τα νέα μέτρα

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1556 ΦΟΡΕΣ

Σε κινητοποιήσεις προχωρά ο κλάδος της εστίασης

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κύλησαν στη Ρόδο οι πρώτες μέρες εφαρμογής των νέων μέτρων κατά της πανδημίας που επιβλήθηκαν προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση των κρουσμάτων.

Εστίαση και εμπόριο σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος, καθώς οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων αυτών έπρεπε από το πρωί του περασμένου Σαββάτου να εξοικειωθούν με τα μέτρα και να… εκπαιδεύσουν και τους πελάτες τους σε αυτά, ώστε να συνηθίσουν στη νέα πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε «Η Ροδιακή» και στις δύο επαγγελματικές κατηγορίες επικρατεί παρ’ όλα αυτά προβληματισμός λόγω της αναστάτωσης που προκαλούν και λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται και οι οποίες δημιουργούν εκνευρισμό.

Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου Κώστας Σπανός ο οποίος βρέθηκε χθες για αρκετές ώρες στην κεντρική αγορά της πόλης, υπήρχε κίνηση σε αντίθεση με την περιφερειακή αγορά όπου τα περισσότερα καταστήματα δεν άνοιξαν. Συγκεκριμένα, άνοιξαν όλες οι αλυσίδες και τα franchise ενώ από τις τοπικές επιχειρήσεις ήταν ανοιχτές σχεδόν οι μισές μόνο.

«Με μεγάλη ικανοποίηση δηλώνω ότι τα μέτρα τηρούνται καθώς σε όλα τα καταστήματα υπήρχε άνθρωπος που έλεγχε πιστοποιητικά και ταυτότητες. Παρατράγουδα δεν υπήρξαν, δεν μου αναφέρθηκε κάτι, για κάποιον που έφερε αντιρρήσεις και ήθελε να μπει σε αυτά χωρίς έλεγχο, ο κόσμος συμμορφώθηκε και κατέβηκε να κάνει τις αγορές του» δήλωσε και μετέφερε την εικόνα που υπάρχει από την εφαρμογή των νέων μέτρων:

«Υπάρχει μία καθυστέρηση και προκαλείται μία αναστάτωση στη λειτουργία των καταστημάτων γιατί όσα έχουν πολύ μεγάλη κίνηση έχουν αναγκαστικά δύο άτομα στην είσοδο για έλεγχο και τα υπόλοιπα που έχουν λιγότερη κίνηση θα πρέπει να διαθέσουν έναν υπάλληλο αποκλειστικά για τη διαδικασία αυτή».

Πάντως ο κ. Σπανός τονίζει ότι υπήρξαν αντιδράσεις και παράπονα για όλη αυτή την αναστάτωση από τον κόσμο αλλά και από τους καταστηματάρχες που γκρινιάζουν γιατί έχουν... φορτωθεί πολλά πράγματα, όπως λέει.

«Πρέπει να κάνουν τους λογιστές, τους πωλητές, τους αστυνόμους, πράγματα που βαραίνουν τη λειτουργία μιας επιχείρησης και κόβουν από τον χρόνο του καθενός είτε σε επιχειρηματικό είτε σε προσωπικό επίπεδο.

Επίσης γκρινιάζει ο κόσμος γιατί είχαν υποσχεθεί από την κυβέρνηση ότι δεν θα υπάρχουν καθολικά μέτρα και απαγορεύσεις. Το συγκεκριμένο όμως είναι καθολικό μέτρο και δεν έχουμε όλοι την ίδια επιδημιολογική κατάσταση.

Στα μικρά νησιά γιατί πρέπει να δείξεις πιστοποιητικό;» αναρωτήθηκε ο κ. Σπανός που με την ευκαιρία υπογράμμισε ότι για να σταματήσεις τη διασπορά του κορωνοϊού χρειάζεσαι μάσκα, αντισηπτικό και αποστάσεις.

Όπως είπε, το εμβόλιο δρα συμπληρωματικά σε όλη τη διαδικασία και βοηθά να περάσεις τον κορωνοϊό όσο πιο ελαφριά γίνεται.

«Ο κόσμος τηρεί τα μέτρα δεν υπάρχουν παρατράγουδα, αυτό που μένει είναι να δούμε πόσο καιρό θα τηρηθούν. Προβληματισμός υπάρχει και για την Black Friday ειδικά για τα πολυκαταστήματα με τις ουρές που θα δημιουργούνται αφού ο κόσμος θέλει να δει τις προσφορές και θα πρέπει να ελέγχονται τα πιστοποιητικά πριν μπει μέσα σε αυτά, κάτι που θα οδηγήσει στο να απευθυνθεί ο κόσμος στο διαδίκτυο και στα σούπερ μάρκετ» κατέληξε.

Η Εστίαση
Σε ό,τι αφορά την εστίαση εκεί τα πράγματα φαίνεται ότι είναι πιο περίπλοκα και η εφαρμογή των μέτρων έχει επιπτώσεις που εκτιμώνται από τους επιχειρηματίες του χώρου ως ιδιαίτερα σοβαρές, καθώς χάνουν ένα μεγάλο μέρος της πελατείας τους.

Πρόκειται για τους ανεμβολίαστους που παρά τις απαγορεύσεις επιχειρούν να μπουν σε εστιατόρια όπως αποδείχτηκε και στην πράξη το Σαββατοκύριακο.

Βέβαια, όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του σωματείου των εστιατόρων της περιοχής μας Γιάννης Κλούβας, ορισμένα καταστήματα εστίασης έδιωξαν κάποιες παρέες με ανεμβολίαστα άτομα.

Μάλιστα σε μία περίπτωση κάποιος από μία παρέα έδωσε πιστοποιητικό στην είσοδο του καταστήματος το οποίο αποδείχτηκε ότι ήταν πλαστό. Όπως ήταν φυσικό, το άτομο αυτό δεν μπήκε αλλά έφυγε και όλη η παρέα, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό.

Όπως τονίζουν οι ιδιοκτήτες εστιατορίων που βρίσκονται εκτός πόλης το πρόβλημα είναι μεγάλο καθώς στα χωριά περιμένουν την Κυριακή να δουλέψουν και βρίσκονται σε δύσκολη θέση όταν χρειάζεται να το κάνουν, όμως είναι αναγκασμένοι γιατί πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση τα νέα μέτρα, όπως πιστεύουν, θα επιδεινώσουν τις ήδη οικονομικά εξασθενημένες επιχειρήσεις εστίασης και θα τις οδηγήσουν γρηγορότερα στο λουκέτο.

Κλείνουν τα εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου
Την ίδια ώρα η διοίκηση της ΠΟΕΣΕ που συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή δεδομένης της άκαρπης συνάντησης εργασίας με τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς που πραγματοποιήθηκε χθες και δεδομένων των δυσμενών συνθηκών που καθημερινά μαστίζουν τον Κλάδο, καλεί όλες τις Α’ βάθμιες οργανώσεις σε κινητοποίηση με 24ωρο κλείσιμο των καταστημάτων την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου σε όλη τη χώρα.

Η εστίαση αναζητεί μέτρα στήριξής της για την αποφυγή λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας, όπως:
• Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών
• Συνέχιση της επιδότησης ενοικίου
• Επαναφορά του μέτρου αναστολής των συμβάσεων εργασίας
• Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών
• Μείωση του ΦΠΑ στο 6%
• Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων και
• Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς