Ευρωβαρόμετρο για τις ευρωπαϊκές περιφέρειες

Ευρωβαρόμετρο για  τις ευρωπαϊκές περιφέρειες

Ευρωβαρόμετρο για τις ευρωπαϊκές περιφέρειες

Φίλιππος Ζάχαρης

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 208 ΦΟΡΕΣ

Παρά την πανδημία, οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η ποιότητα ζωής και η κατάσταση της οικονομίας στις ευρωπαϊκές περιφέρειες έχουν βελτιωθεί ελαφρώς.

Και αυτό παρά τα πολύ μεγάλα προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας που σε κάθε περίπτωση προκάλεσαν μεγάλες αλλαγές στον κοινωνικο-οικονομικό ιστό, με τις αναστολές εργασίας αλλά και γενικότερα τη μεγάλη αλλαγή στα εργασιακά.

Είναι όντως, σύμφωνα με τα στοιχεία, η κατάσταση βελτιωμένη ενώ η ιεράρχηση των προβλημάτων είναι σαφής. Πάντως η πανδημία έχει προκαλέσει γενικότερα μία μεγάλη αλλαγή σε πολλά επίπεδα και το γεγονός ότι στις Περιφέρειες της ΕΕ καταγράφεται θετικό πρόσημο, αυτό είναι ενθαρρυντικό.

Σύμφωνα λοιπόν με τα πρώτα αποτελέσματα του έκτακτου Ευρωβαρόμετρου της κοινής γνώμης στις περιφέρειες της ΕΕ, το οποίο δημοσιεύτηκε πρόσφατα, πάνω από οκτώ στους δέκα Ευρωπαίους (83%) δηλώνουν ότι η ποιότητα ζωής στην περιφέρειά τους είναι καλή (ποσοστό αυξημένο κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2018), ενώ το 68% δηλώνει ότι η κατάσταση της οικονομίας στην περιφέρειά τους είναι καλή (αύξηση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2018).

Για τη συγκεκριμένη έρευνα του έκτακτου Ευρωβαρόμετρου έγιναν τηλεφωνικές συνεντεύξεις με 62.636 ερωτηθέντες σε 194 περιφέρειες στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Περισσότεροι από επτά στους δέκα ερωτηθέντες (71%) δηλώνουν αισιόδοξοι όσον αφορά το μέλλον της περιφέρειάς τους (ποσοστό αυξημένο κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση το 2018). Για τους ερωτηθέντες, το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η περιφέρειά τους είναι η οικονομική κατάσταση και η ανεργία (33%).

Ακολουθούν με μικρή διαφορά η υγεία (24%), το κόστος ζωής (23%), το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή (22%). Το 57% των ερωτηθέντων είναι ικανοποιημένο με τα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ το 55% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το NextGenerationEU θα συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ.

Μια σχετική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (47%) πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Τέλος, το 61% των ερωτηθέντων τείνει να εμπιστεύεται την Ευρωπαϊκή Ένωση (σταθερό ποσοστό σε σύγκριση με το 2018).

Μακάρι η ΕΕ να αποτελεί, όπως δείχνουν τα στοιχεία, ακόμη και τώρα εν μέσω πανδημίας συνεκτικό δεσμό ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες. Πέρα από τα όποια κενά, η ΕΕ εξακολουθεί βρίθει οραμάτων αλλά πάνω απ΄όλα δεν αποδοκιμάζεται η προσπάθεια για την κοινωνική συνοχή. Το λέω αυτό γιατί τώρα τελευταία με την ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση των αντιευρωπαϊκών φωνών προερχομένων από την ακροδεξιά, η ιδέα της κοινωνικής συνοχής δοκιμάζεται αποφασιστικά και η ενδυνάμωση των εθνικών κρατών και ξεχωριστών εθνικών πολιτικών απειλούν ευθέως την υπόστασή της.

Τον τελευταίο λόγο πάντως σε όλα τα μεγάλα θέματα και ειδικά σε ό,τι αφορά την ΕΕ τον λόγο έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες. Αυτοί θα καθορίσουν το μέλλον της, τη συνοχή και γενικότερα την ευρωπαϊκή πολιτική. Αν οι πολίτες δεν εκφράσουν τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς τους, αν δεν καταθέσουν τις σκέψεις τους για το μέλλον της ΕΕ, αυτή θα απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο και στο τέλος θα φαντάζει ουτοπία. Προς το παρόν πάντως, οι Ευρωπαίοι πολίτες, στην πλειονότητα τους παίρνουν θέση και εκφράζουν τις απόψεις τους.

Περιβάλλον, Υγεία και Εργασία αναδεικνύονται από τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες, βάσει και αυτού του νέου ευρωβαρόμετρου. Απομένει να δούμε τι και πόσο πραγματικά έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το κατά πόσο δηλαδή φαντάζει δυνατό ακόμη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μία καλύτερη αλλά πάνω απ’ όλα σταθερή και βιώσιμη Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες