Οι πληρωμές του προγράμματος «ΝΗΣΙδΑ» της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Οι πληρωμές του προγράμματος «ΝΗΣΙδΑ» της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Οι πληρωμές του προγράμματος «ΝΗΣΙδΑ» της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1755 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Παντελής Γεωργάκης
Οικονομολόγος

Ένα από τα προγράμματα ενίσχυσης μέσω ΕΣΠΑ των επιχειρήσεων λόγω πανδημίας, ήταν η «ΝΗΣΙδΑ» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Μέσω αυτής περισσότερες από 3.500 επιχειρήσεις επιδοτούνται μέχρι 10.000 ευρώ.

Το Πρόγραμμα που πραγματικά βοήθησε πλήθος επαγγελματιών, πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του. Για όσους είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι δεν υφίσταται πρόβλημα. Όσοι όμως οφείλουν και αυτοί είναι πολλοί, αντιμετωπίζουν μια πρωτόγνωρη για πρόγραμμα ΕΣΠΑ ταλαιπωρία.

Πού έγγειται το πρόβλημα; Λόγω σχεδιασμού του Προγράμματος ή λόγω δημοσιονομικών απαιτήσεων, για την τελική εκταμίευση της επιδότησης όσων επιχειρήσεων όφειλαν, απαιτείται βεβαίωση Οφειλών από την Εφορία και τον ΕΦΚΑ, πράγμα που δεν χρειαζόταν σε άλλες Δράσεις (Εστίαση, Τουρισμός, Επιστρεπτέες προκαταβολές). Η Βεβαίωση Οφειλών από ΔΟΥ έχει διάρκεια ενός μηνός και επειδή το πληροφοριακό σύστημα της Εφορίας είναι αρκετά προηγμένο, εξασφαλίζεται σε 4-7 ημέρες.

Η βεβαίωση Οφειλών του ΕΦΚΑ, διαρκεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματός της. Επειδή όμως ο ΕΦΚΑ δεν είναι πλήρως μηχανογραφημένος και έχει ελλιπές σε αριθμό προσωπικό, οι βεβαιώσεις βγαίνουν χειρόγραφα και απαιτούν ανάλογα την περίπτωση, 7-40 ημέρες για να εξασφαλισθούν.
Παράλληλα, η ελεγκτική αρχή (ΕΦΕΠΑΕ) θέλει βεβαιώσεις Οφειλών με περιθώριο λήξης τουλάχιστον 15 ημερών για να εκταμιεύσει. Αν συνδυαστούν όλα αυτά, γίνεται αντιληπτό ότι οι Βεβαιώσεις Oφειλών λήγουν χωρίς οι επιχειρήσεις να παίρνουν τα λεφτά τους.

Χωρίς υπερβολή, έχω ως μελετητής δεκάδες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν προσκομίσει 3,4 ακόμα και 5 φορές Βεβαιώσεις Οφειλών και δεν μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους. Δεν αναφερόμαστε για 5, 10 ή 20 επιχειρήσεις αλλά συνολικά για εκατοντάδες. Εξάλλου ο ΕΦΚΑ και οι ΔΟΥ της Δωδεκανήσου μπορούν να δώσουν τα σχετικά στοιχεία.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης: επιχειρηματίες οργισμένοι κατά της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ΔΟΥ και ΕΦΚΑ γιατί δεν πληρώνονται, έξαλλοι λογιστές γιατί ταλαιπωρούνται μήνες με επαναλαμβανόμενα ομοειδή αιτήματα, αγανακτισμένοι υπάλληλοι σε ΕΦΚΑ και ΔΟΥ διότι τους ζητούν να βγάλουν ξανά και ξανά βεβαιώσεις για τις ίδιες Επιχειρήσεις και τελευταία έχουν προστεθεί στους διαμαρτυρόμενους και οι υπάλληλοι του ελεγκτικού φορέα (ΕΛΑΝΕΤ), οι οποίοι λένε μην «βρίζετε» εμάς, εμείς ακολουθούμε τις οδηγίες για τις πληρωμές.
Το πρόβλημα θέλει άμεση λύση.
Ειδικά τώρα που όπως μας πληροφόρησε ο ΕΦΕΠΑΕ, ο σχετικός με τη Δράση Λογαριασμός της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου είναι προσωρινά χωρίς διαθέσιμα και αναμένουν νέα τροφοδότησή του. Πιθανόν η Τροφοδότησή του να γίνει σύντομα, όμως οι ημερομηνίες δεν αναστέλλονται. Άρα όσες ΜΜΕ είναι σε εκκρεμότητα πληρωμής τώρα, θα αναγκαστούν να αναζητήσουν νέες Βεβαιώσεις Οφειλών τον Δεκέμβριο.

Κατά την άποψή μας, πρέπει να αναλάβει άμεση Πρωτοβουλία η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών και τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ, να προκαλέσει νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) ή ό,τι άλλο υπηρεσιακό μέτρο χρειαστεί που θα ορίζει ότι:

- Οι βεβαιώσεις Οφειλών από ΔΟΥ και Ασφαλιστικούς Φορείς που συνυποβάλλονται και είναι σε ισχύ κατά το Αίτημα Επαλήθευσης και Ελέγχου του Έργου, θα έχουν ισχύ ειδικά γι’ αυτό το πρόγραμμα μέχρι την οριστική διαδικασία εκταμίευσης της επιδότησης.

- Θα κατατίθεται Υπεύθυνη Δήλωση της επιχείρησης ότι σε περίπτωση ενδιάμεσης μείωσης των βεβαιωμένων Οφειλών λόγω καταβολών, συμψηφισμών, κ.ο.κ. συμφωνεί, το υπερβάλλον παρακρατούμε ποσό να παραμείνει ως Πιστωτικό Υπόλοιπο για μελλοντικό συμψηφισμό.
Επί του πρακτέου μιλάμε για πολύ μικρές επιδοτήσεις, μέχρι 10.000€.

Άρα το Δημόσιο από μήνα σε μήνα έχει λίγα πράγματα να χάσει σε περίπτωση που θα αυξηθούν οι οφειλές της υποκείμενης επιχείρησης, τόσο σε Φόρους όσο και σε Ασφαλιστικές Εισφορές.
Οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη αυτά τα κονδύλια και με κλειστή την τουριστική περίοδο, αναμένουν να τα εισπράξουν για να καλύψουν υποχρεώσεις μέχρι τα Χριστούγεννα.
Πρέπει οι καθ’ ύλην υπεύθυνοι να βρουν ταχεία λύση, με ισχύ μάλιστα από 01/11/2021, ειδάλλως θα έρθει Πάσχα και αντί να γίνεται Διοικητικός Έλεγχος Επιδοτήσεων, ακόμη θα βγάζουμε βεβαιώσεις Οφειλών από ΔΟΥ και ΕΦΚΑ.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες