Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης: Το πρόγραμμα της ΕΕ για τους νέους

Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης: Το πρόγραμμα της ΕΕ για τους νέους

Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης: Το πρόγραμμα της ΕΕ για τους νέους

Φίλιππος Ζάχαρης

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 131 ΦΟΡΕΣ

Οι νέοι είναι πάντα ο ζωτικός πυρήνας των κοινωνιών και σε αυτούς πρέπει να δίνονται δυνατότητες για την προώθηση πρωτοβουλιών που σχετίζονται με τον εθελοντισμό, αλλά και την αλληλεγγύη σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής.

Οι νέοι είναι αυτοί πάντα που κατακτούν τους ορίζοντες και γεννούν ελπίδες, αναμορφώνοντας και αλλάζοντας τις υφιστάμενες κοινωνικές δομές. Έχοντας αυτό ως δεδομένο, στους νέους πρέπει να προσφέρονται οι ευκαιρίες για να δραστηριοποιούνται ενεργά για μια καλύτερη αλλά πάνω απ’ όλα διαφορετική κοινωνία.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Κομισιόν δημοσίευσε πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης για το 2022. Έτσι, στο πλαίσιο περισσότερων ευκαιριών αλληλεγγύης για τους νέους κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022, η πρόσκληση καθιστά διαθέσιμα σχεδόν 139 εκατ. ευρώ. Ένα ποσό βέβαια που θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο αναλόγως των υφιστάμενων αναγκών.

Το πρόγραμμα
Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης είναι ένα πρόγραμμα της ΕΕ για νέους που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες αλληλεγγύης σε διάφορους τομείς, από την παροχή βοήθειας σε μειονεκτούντα άτομα έως τη συμβολή στη δράση για την υγεία και το περιβάλλον, σε ολόκληρη την ΕΕ και πέραν αυτής.

Η πρόσκληση παρέχει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να λάβουν μέρος σε επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλο τον κόσμο, για την ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ οργανώσεων και εθελοντών σε χώρες της ΕΕ, καθώς και μεταξύ ανθρώπων και κοινοτήτων εκτός της Ένωσης.

Αυτή η νέα δέσμη διεθνών έργων ονομάζεται Ευρωπαϊκό Σώμα Εθελοντών Ανθρωπιστικής Βοήθειας.

Ιστορικό
Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης άρχισε να λειτουργεί ως πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ από τον Οκτώβριο του 2018, με προϋπολογισμό λειτουργίας ύψους 375,6 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2018-2020.

Βασίζεται σε προηγούμενες πρωτοβουλίες της ΕΕ στον τομέα της αλληλεγγύης και στόχος του είναι να προσφέρει μια μοναδική πύλη για τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλληλεγγύης και τους νέους που επιθυμούν να συνεισφέρουν στην κοινωνία σε τομείς που έχουν τη μεγαλύτερη αξία γι' αυτούς.

Συνέχιση δράσεων
Με βάση την επιτυχία της πρωτοβουλίας, το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης συνεχίζει τις δραστηριότητές του κατά την περίοδο 2021-2027 και τις επεκτείνει για να συμβάλει στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε τρίτες χώρες.

Θα χρηματοδοτήσει τον εθελοντισμό, έργα αλληλεγγύης με επικεφαλής νέους, ομάδες σε τομείς υψηλής προτεραιότητας με επίκεντρο την προώθηση υγιεινών τρόπων ζωής και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και το Ευρωπαϊκό Σώμα Εθελοντών Ανθρωπιστικής Βοήθειας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης για την περίοδο 2021-2027 ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια της επταετούς λειτουργίας του, το εν λόγω πρόγραμμα της ΕΕ θα δώσει τη δυνατότητα σε τουλάχιστον 270.000 νέους να συμμετάσχουν σε δράσεις αλληλεγγύης.

Το πρόγραμμα είναι ανοικτό σε νέους ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών για δραστηριότητες αλληλεγγύης που ασχολούνται με κοινωνικές προκλήσεις και μεταξύ 18 και 35 για διεθνείς δραστηριότητες ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι νέοι
Όλα λοιπόν εξαρτώνται από τους νέους. Η πορεία των κοινωνιών αλλά πάνω απ’ όλα ο ανθρωπιστικός τους χαρακτήρας.

Δεν μπορεί να πει κανείς πως τα κονδύλια αυτά αρκούν για την προώθηση του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων και ειδικά σε εποχές όπου η πανδημία έχει απενεργοποιήσει τις δυνάμεις και δυνατότητες παρέμβασης.

Το ευρωπαϊκό πνεύμα βέβαια θα πρέπει να τονώνεται με την πρώτη ευκαιρία και η προώθησή του είναι μία επίπονη αλλά σημαντική υπόθεση. Η οικονομική στήριξη για την προώθηση ανθρωπιστικών αξιών και ιδιαίτερα από νέους δεν πρέπει να έχει εκπτώσεις. Πάντως κάτι είναι και αυτό στις εποχές που ζούμε, γεμάτες από απομόνωση και ατομισμό.

Αρκεί η προσπάθεια αυτή να έχει και συνέχεια αλλά πάνω απ’ όλα να εμπεριέχει πιο γενναίες αποφάσεις για τη χορήγηση μεγαλύτερων κονδυλίων που θα μπορούσαν να μειωθούν από άλλους όχι και τόσο χρήσιμους τομείς.

Περισσότερες πληροφορίες https://europa.eu/youth/solidarity_el

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους