Τουρισμός: Πήγαμε καλά φέτος αλλά δεν χρειάζεται εφησυχασμός

Τουρισμός: Πήγαμε καλά φέτος αλλά  δεν χρειάζεται εφησυχασμός

Τουρισμός: Πήγαμε καλά φέτος αλλά δεν χρειάζεται εφησυχασμός

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 415 ΦΟΡΕΣ

Αυτό επισημάνθηκε απ’ όλους στην εκδήλωση των τουριστικών πρακτόρων του νησιού

Η συνεργασία, η αποφασιστικότητα και η εξωστρέφεια που επέδειξαν, δικαίωσαν τους τουριστικούς πράκτορες της Ρόδου τη σεζόν που μόλις τελείωσε και τους επιτρέπουν να βλέπουν με αισιοδοξία αυτήν του 2022, δίχως όμως να εφησυχάζουν λόγω διεθνών συνθηκών ενώ, για ακόμα μία φορά, όλοι μαζί οι φορείς του τουρισμού της περιοχής μας, με «μια φωνή», αξιώνουν από την κυβέρνηση την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ!

Το παραπάνω συνοψίζει τα όσα ειπώθηκαν προχθές το βράδυ, στο bar “Alter Ego Winter”, όπου πραγματοποιήθηκε η «ζεστή» εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου για να γιορτάσει το κλείσιμο της φετινής σεζόν και κατά την οποία βέβαια έγινε και ένας σύντομος απολογισμός από τα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου αλλά και από εκπροσώπους άλλων φορέων του τουρισμού, που παρευρέθηκαν.
Ήταν μία εκδήλωση γιορτής και ικανοποίησης, αλλά πάνω απ’ όλα, όπως φάνηκε, δικαίωσης για τους τουριστικούς πράκτορες της περιοχής μας, για την επιλογή τους να «μπουν» στη σεζόν που μόλις τελείωσε, δυναμικά και με αποφασιστικότητα και κυρίως-κάτι που τονίστηκε από όλους-να επιδιώξουν συνέργειες σε κάθε επίπεδο.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης, κ. Χρήστος Μιχαλάκης, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. ήταν οι άψογοι οικοδεσπότες της όμορφης βραδιάς στην οποία, εκτός από τα μέλη της Ένωσης, τους πράκτορες, παρέστησαν ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Παππάς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου (ΕΞΡ) Μανώλης Μαρκόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Ματσίγκος, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Θανάσης Βυρίνης, ο Αντιδήμαρχος (σ.σ. και τα δύο προηγούμενα χρόνια Τουρισμού) κ. Κώστας Ταρασλιάς, ο Πρόεδρος του Σωματείου των ξεναγών κ. Δημήτρης Σαλαχούρης, ο Πρόεδρος του Σωματείου των εστιατόρων κ. Γιάννης Κλούβας και βέβαια μέλη των Συλλόγων και των Σωματείων. Σημειώνεται ότι από την Περιφέρεια δεν υπήρξε παρουσία αρμόδιου ή άλλου αιρετού αλλά εκπροσωπήθηκε από την επικεφαλής του Γραφείου Τύπου κα Ρένα Παυλάκη που απηύθυνε χαιρετισμό.

Το μήνυμα της συνεργασίας
Αρχικά, τους παριστάμενους καλωσόρισε ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης κ. Τάσος Χατζηλιαμής ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους όσοι στήριξαν αυτή την εκδήλωση, είπε ότι είναι η πρώτη που κάνουν ως Ένωση για όλη τη Δωδεκάνησο πλέον και για να ευχαριστήσουν όλους τους συνεργάτες τους, τις Αρχές και τον τύπο. Είπε, λοιπόν, ότι, αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα και ειδικότερα η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα, κλείνουν δύο επιτυχημένες σεζόν εν μέσω πανδημίας, κάτι που ο ίδιος εκλαμβάνει ως προϊόν της συνεργασίας των Αρχών του τόπου, της κυβέρνησης, των ξενοδόχων, των πρακτόρων και των tour operators. Και θεωρεί ότι αυτή ήταν η επιτυχία όλων, η συνέργεια που έκαναν. «Το μήνυμα της βραδιάς είναι η συνεργασία και η συνέργεια και αυτό έχει αποδειχθεί τα τελευταία δύο χρόνια», είπε ο κ. Χατζηλιαμής, τονίζοντας ότι οι ίδιοι είναι η πρώτη γραμμή με τους tour-operators που φέρνουν το 85% των επισκεπτών μας.

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Παππάς ο οποίο; μάλιστα έκανε…αγώνα δρόμου για να παρευρεθεί στην εκδήλωση. Πάντως, ο ίδιος μίλησε για τον αγώνα που έκαναν οι άνθρωποι του τουρισμού και ότι ο δικός τους ρόλος είναι να τους στηρίζουν. «Πραγματικά, έγινε μία τεράστια προσπάθεια τα τελευταία δύο χρόνια και η επιτυχία του ελληνικού τουρισμού είστε όλοι εσείς. Το στοίχημα που βάλαμε το 2020 και πετύχαμε, ξεκινώντας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο, τον Δήμο, τα στελέχη, τους ξενοδόχους, τους Διευθυντές ξενοδοχείων που μιλούσαμε κάθε μέρα μέχρι τα ξημερώματα, εσάς όλους, η δουλειά που κάνατε, οι άνθρωποι που δουλεύουν στα πρακτορεία σας, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, αυτό το οποίο κάναμε, αυτή η προσπάθεια η οποία ήταν τεράστια το 2020, ήταν η μεγάλη επιτυχία…». Στη συνέχεια, ανέφερε ότι το 2022 τα νούμερα μιλάνε για 60% αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό, άρα μιλάμε για κάτι πολύ δυνατό που έρχεται. «Εγώ δηλώνω παρών», είπε ακόμη ο βουλευτής και τόνισε ότι σέβεται τις απόψεις τους γιατί εκείνοι πραγματικά γνωρίζουν.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που κάνουν στο Υπουργείο Ναυτιλίας για τον θαλάσσιο τουρισμό και ότι το Κράτος εμπιστεύθηκε τους ίδιους αλλά η μεγαλύτερη επιτυχία που οφείλεται στους ανθρώπους του τουρισμού είναι ότι μας εμπιστευθήκαν όλοι οι Ευρωπαίοι ως έναν από τους ασφαλέστερους προορισμούς. Κλείνοντας είπε ότι είναι δίπλα τους και τους στηρίζουν γιατί είναι οι άνθρωποι που βοηθούν για την ανάπτυξη του τόπου μας. Σημειώνεται ότι τους χαιρετισμούς τους μετέφεραν ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης.

Απευθύνοντας χαιρετισμό, στη συνέχεια, ο κ. Ταρασλιάς, καταρχάς είπε και εκείνος ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους πράκτορες για τον αγώνα που κάνουν. Και συνέχισε λέγοντας: «Το κομμάτι του τουρισμού για μένα ήταν μία μεγάλη πρόκληση πριν από δύο χρόνια, όταν ο Δήμαρχος μου εμπιστεύθηκε τον τομέα αυτό και πραγματικά έπεσα στη χειρότερη περίοδο που θα μπορούσε να πέσει κάποιος ασχολούμενος με τον τουρισμό μέσα στην πανδημία. Αυτό όμως το οποίο τελικά απεδείχθη είναι ότι ξέρουμε να συνεργαζόμαστε, οι ροδίτες, ξέρουμε στα δύσκολα να βάζουμε πλάτη και τελικά βάλατε πλάτη όλοι εσείς διότι το στοίχημα ήταν κυρίως δικό σας. Εσείς θα είχατε τη μεγάλη χασούρα και έπρεπε να τολμήσετε.

Εμείς κάναμε το αυτονόητο, εμείς κάναμε αυτό που θεωρούσαμε υποχρέωσή μας: να μπορέσουμε μέσα από καινούργιες τεχνικές να προβάλλουμε τη Ρόδο, μία Ρόδο η οποία δεν είχε να ανταγωνιστεί προορισμούς σε όλη την Ελλάδα αλλά παγκόσμιους». Έτσι, ο πήχης ήταν πολύ ψηλά και όχι μόνο καταφέραμε να τον περάσουμε αλλά ν’ αποτελέσουμε και παράδειγμα. Eίπε, ακόμη, ότι ο αγώνας στον Δήμο συνεχίζεται και ο Δήμαρχος παρ’ όλο που όλοι έλεγαν ότι έπρεπε να κινηθούμε μόνο διαδικτυακά, ήθελε η Ρόδος να είναι παρούσα στις εκθέσεις και ήταν δυνατά.

Η Ένωση
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Μιχαλάκης, αφού ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή η παρουσία όλων, είπε ότι η Ένωση ιδρύθηκε το 1970 και μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στον κ. Τσαμπίκο Μοσχάτο που ήταν παρών και είναι ένας εκ των ιδρυτών της καθώς και στον κ. Ηλία Κωτιάδη που είναι από τα παλιά στελέχη της.

Όπως είπε, λοιπόν, τότε είχαν ένα όραμα, να ενωθούν, και έπαιξαν σημαντικό ρόλο σ’ αυτό που αποκαλούμε «τουριστικό θαύμα της Ρόδου». Μισό αιώνα μετά, μία νέα ομάδα, οι περισσότεροι δεύτερη γενιά πράκτορες, είναι μια δυνατή ομάδα που ανέλαβε σε μία πολύ ιδιαίτερη περίοδο λόγω της πανδημίας και στόχος της Ένωσης ήταν να βρουν το ρόλο που της αρμόζει στον ροδιακό τουρισμό. «Ήμασταν ισχυροί, αποφασιστικοί που ποτέ δεν πέσαμε στην παγίδα της εσωστρέφειας, που ήταν πάρα πολύ εύκολο σ’ αυτή την περίοδο, της μιζέριας», είπε ο Πρόεδρος και συνέχισε: «Σταθήκαμε αντάξιοι των δύσκολων περιστάσεων και ήμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό.
Σημαντικό ήταν ακόμη ότι, μετά από πενήντα χρόνια, εξελίχθηκαν σε Ένωση της Δωδεκανήσου και έχουν μέλη από 13 νησιά ενώ μετέχουν και οι ναυτικοί πράκτορες.

Αναλύοντας τη σεζόν του 2021, ο κ. Μιχαλάκης είπε ό τι ήταν μία ιδιαίτερη περίοδος και οι άνθρωποι του τουρισμού, μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Κεντρική Διοίκηση, προετοιμάστηκαν για πολύ χειρότερο σενάριο. Παρ’ όλα αυτά, ελπίζοντας και δουλεύοντας για να κερδίσουμε το μέγιστο, πήγαιναν «μέρα-μέρα» ενώ χρειάστηκε να προσαρμόσουν πολλές φορές τους σχεδιασμούς τους ως επιχειρήσεις αλλά και η Αυτοδιοίκηση. Ειδική μνεία έκανε στον επαγγελματισμό μας ως προορισμός, την εξωστρέφειά μας και ότι «βγάλαμε προς τα έξω το καλό μας πρόσωπο».

Για το 2022, ο κ. Μιχαλάκης είπε καταρχάς ότι, δυστυχώς, φαίνεται ότι η υγειονομική κρίση δεν θα μας αφήσει. Ακόμη, η δραματική αύξηση της τιμής των καυσίμων θα αρχίσει να μας επηρεάζει πάρα πολύ και ενώ είχαμε πολύ καλές προβλέψεις, είπε απευθυνόμενος στον κ. Παππά, ότι θα πρέπει να δούμε το ΦΠΑ και στον τουρισμό αλλά και στην περιοχή μας καθώς είναι δυσβάσταχτο το κόστος και στα ξενοδοχεία αλλά κυρίως στις μεταφορές. Κάτι άλλο αρνητικό είναι ότιι θα υπάρχει έντονος ανταγωνισμός τη σεζόν του 2022 αφού οι χώρες της Βόρειας Αφρικής επανέρχονται, όπως και η Τουρκία ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία θα είναι καλύτερα. ‘Όλα αυτά σημαίνουν ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουν επειδή οι προοπτικές αυτή τη στιγμή είναι καλές αλλά να είναι συνεχώς σε alert. Είπε ακόμη ότι, ως τουριστικός προορισμός, πρέπει να σχεδιάσουμε το τουριστικό προϊόν της επόμενης δεκαετίας και με την ευκαιρία του ταμείου ανάκαμψης, πιστεύουν να γίνουν στοχευμένες ενέργειες για την αναβάθμιση του προορισμού.

Ακόμη, ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι επιτακτική ανάγκη ενώ η αειφορία και η προσβασιμότητα του τουρισμού δεν πρέπει να μείνουν στη θεωρία. Κλείνοντας είπε ο Πρόεδρος των πρακτόρων, ότι όσο και να ακούγεται περίεργο, το momentum μας ευνοεί αυτή τη στιγμή, είναι δυναμικό, και οι πελάτες μας έχουν πολύ ψηλά την επιλογή του προορισμού μας.

Στο σημείο αυτό, χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Βυρίνης ο οποίος είπε, καταρχάς, ότι οι πράκτορες κινούν τα νήματα στον τουρισμό όλη αυτή την περίοδο και ότι αυτά που είπε ο κ. Μιχαλάκης είναι και προβληματισμοί της Δημοτικής Αρχής, δηλαδή να θέσουμε επιτέλους κάποια ποιοτικά στοιχεία στον τουρισμό αφού πράγματι ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος. Μίλησε και εκείνος για την άριστη συνεργασία που έχουν με την Ένωση και θα κάνουν μία μεγάλη συζήτηση για το τουριστικό μας προϊόν και αν συνεχίσουν έτσι. «Δεν θριαμβολογούμε, απλώς δουλεύουμε και νομίζω ότι αυτό που δικαιούται ο προορισμός που λέγεται Ρόδος είναι πολύ παραπάνω», είπε ο Αντιδήμαρχος.

Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης, κ. Σάββας Καμπούρης, είπε και εκείνος ότι πράγματι το 2021 ήταν μία ικανοποιητική σεζόν και όσο για το 2022 όλες οι αγορές έχουν αρκετά καλά νούμερα. Είπε, πάντως, ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται μία μικρή κάμψη λόγω της πανδημίας και των lockdown στην Ευρώπη, ωστόσο εκτιμούν ότι είναι κάτι παροδικό και οι πράκτορες είναι εδώ για να βοηθήσουν ν’ ανέβει το νησί αλλά και τα Δωδεκάνησα.

Για τη σεζόν του 2022 είπε ότι είναι αρκετά ψηλά τα νούμερα και αυτό το είδαν και στις εκθέσεις αφού πολύς κόσμος ρωτούσε και ενδιαφερόταν για την Ελλάδα και για τη Ρόδο.
Χαιρετισμό απηύθυναν και άλλα μέλη του Δ.Σ. ενώ ο Πρόεδρος της ΕΞΡ, καταρχάς, τους συνεχάρη για την ομόνοια και την εκτίμηση που βγάζουν ως Συμβούλιο και είπε: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σας σε ό,τι σχεδιάζετε, ετοιμάζουμε πολλά πράγματα».

Σε μία ενδιαφέρουσα ανάλυση προχώρησε, για ακόμα μία φορά, ο κ. Ματσίγκος ο οποίος αφού συνεχάρη το Δ.Σ., μίλησε και εκείνος για την πολύ καλή συνεργασία που έχουν και είπε χαρακτηριστικά: «Ρισκάραμε, τολμήσαμε, συνεργαστήκαμε, πετύχαμε!», κάτι που αποδίδεται στη συνεργασία και τη συνέργεια και προέτρεψε να μην έχουν…μυστικοπάθεια.

Ο κ. Ματσίγκος θέλησε να ευχαριστήσει και άλλους που συνέβαλαν για να πετύχουμε το 1.400.000 αφίξεις στο νησί και δεν είναι άλλοι από τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου, το Νοσοκομείο και τις κλινικές διότι αν δεν υπήρχε η στενή συνεργασία με αυτούς που διενεργούσαν πάνω από 10.000 τεστ την ημέρα, δεν μπορούσαμε να πετύχουμε τον στόχο αυτό, είπε. Ανέφερε, ακόμη, ότι ο σημαντικότερος παράγοντας ήταν οι εργαζόμενοι διότι μέσω αυτών πέρασαν το μήνυμα της ποιότητας και της υγιεινής και ασφάλειας του προορισμού και μάλιστα χειροκρότησε όλη η αίθουσα.

Αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, έδωσαν το έναυσμα της αύξησης των πτήσεων και κατορθώσαμε στο τέλος να έχουμε Σαββατοκύριακο με περισσότερες αφίξεις απ’ ό,τι είχαμε το 2019 και στο τέλος να κρατηθούμε μέχρι και το Νοέμβριο, κάτι που συνέβαλε στο να έχουμε έναν καταπληκτικό Οκτώβριο, ειδικά το τελευταίο δεκαήμερό του.
Στη συνέχεια, όμως θέλησε να τονίσει την αύξηση όχι μόνο της τιμής των καυσίμων αλλά και του κόστους των προϊόντων. Και είπε ο κ. Ματσίγκος: «Άρα, είναι επιτακτική ανάγκη, όλοι μαζί ενωμένοι να επαναφέρουμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και επίσης είναι προεκλογική δέσμευση, μας χρωστάτε δύο μονάδες μείωση του ΦΠΑ στον τουρισμό», είπε απευθυνόμενος και εκείνος στον βουλευτή που παρευρισκόταν.

Πάντως, ο κ. Ματσίγκος εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος για το 2020, λέγοντας ότι θα δυσκολευτούμε του χρόνου παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προοπτικές και οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα πάμε καλύτερα από φέτος, υπό προϋποθέσεις. Προέτρεψε, πάντως, ορισμένοι να μην πανηγυρίζουν ότι θα πάμε καλύτερα από το 2019, λέγοντας ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση γιατί υπάρχει οικονομική κρίση παντού ενώ ο κορωνοϊός επανήλθε πιο επιθετικός. «Ας κρατάμε μικρό καλάθι, ας είμαστε ενωμένοι, ας προετοιμαστούμε από τώρα διότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεα και αγώνας μεγάλος ώστε να πετύχουμε…», κατέληξε.

Στη συνέχεια, ο κ. Σαλαχούρης είπε ότι οι πράκτορες είναι η πρώτη επαφή με τους tour-operators αλλά οι ίδιοι είναι η πρώτη επαφή με τον πελάτη και διαμορφώνουν γνώμες, εντυπώσεις, εικόνες και προσπαθούν πάντα για το καλό του τόπου μας. «Η ποιότητα και η συνεχής εκπαίδευση είναι το μέλλον», είπε. Τέλος, ο κ. Κλούβας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι κάθε τόσο κάνουν σεμινάρια στο και προσπαθούν να δίνουν τοπικά προϊόντα Ακόμη, προσέχουν πολύ τα υγειονομικά πρωτόκολλα και δεν έχουν δώσει κανένα κρούσμα. «Εύχομαι η καινούργια σεζόν να φέρει καλά νέα. Δεν δουλέψαμε καλά τα εστιατόρια, παρ’ όλα αυτά ήμασταν εκεί», είπε.

Διαβάστε ακόμη

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές

Γ. Ματσίγκος: Πολύ καλά εξελίχθηκε η τουριστική κίνηση τον Απρίλιο στη Ρόδο

Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά από την blogger Anne Maria De Graaf – Γαστρονομική περιήγηση του νησιού

40 κρουαζιερόπλοια θα καταπλεύσουν τον Μάιο στο λιμάνι της Ρόδου