Εκπαιδευτική συνάντηση 7ου Γυμνασίου Ρόδου στο Lüchow της Γερμανίας

Εκπαιδευτική συνάντηση 7ου Γυμνασίου  Ρόδου στο Lüchow της Γερμανίας

Εκπαιδευτική συνάντηση 7ου Γυμνασίου Ρόδου στο Lüchow της Γερμανίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 552 ΦΟΡΕΣ

Στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus το διάστημα 14-19 Νοεμβρίου

Δύο εκπαιδευτικοί, ο Δημήτρης Μαριεττάκης και η Λουκία Ορφανού, και τέσσερις μαθητές, η Αργυρώ Δόση, η Χρυσή Κλωνάρη, ο Νίκος Κοντίτσης και ο Μιχάλης Νάκκας του 7ου Γυμνασίου Ρόδου, συμμετείχαμε στην πρώτη εκπαιδευτική συνάντηση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus: “Umweltfreundliches Europa- Die Zukunft beginnt jezt” «Φιλική προς το περιβάλλον Ευρώπη - Το μέλλον ξεκινά τώρα», που πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 19 Νοεμβρίου στο Lüchow της Γερμανίας με διοργανωτή το σχολείο - συντονιστή του προγράμματος, το Gymnasium Lüchow.

Ήταν πέντε (05) ημέρες για τις οποίες χρειάστηκε να περιμένουν πάνω από έναν χρόνο, αφού τα μέτρα εξαιτίας της πανδημίας επέβαλαν αναστολή κάθε ταξιδιού και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Στο μεταξύ οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου Ρόδου επικοινωνούσε διαδικτυακά και οργάνωνε δράσεις μέσω πλατφορμών όπως το eTwinning, το padlet και το zoom.

Στη συνάντηση στη Γερμανία συμμετείχαν επίσης τα σχολεία: Szkola Podstawowa im Wincentego Pallottiego από την Πολωνία, Agrupamento de Escolas Emídio Navarro από την Πορτογαλία και το Skorpeskolen Privatskole από τη Δανία. Οι Τούρκοι εταίροι δυστυχώς δεν είχαν εγκαίρως άρει την απαγόρευση για μετακίνηση μαθητών στο εξωτερικό.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμμετοχή του 7ου Γυμνασίου της Ρόδου δίνονται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν. Σ’ αυτήν αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Κύριο θέμα της συνάντησής μας η βιοποικιλότητα, η προστασία της βιοποικιλότητας. Στον υγροβιότοπο του Έλβα, στα δάση της περιοχής, στο Göhrde, στο Τiesmesland, στο Höhbeck, στο Hitzaker γνωρίσαμε προστατευόμενες από ποικίλους φορείς περιοχές και μάθαμε για τη σημασία της προστασίας και της διατήρησης όλων των ειδών στον πλανήτη. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η λεγόμενη «Πράσινη Ζώνη»/ Grünes Band, που υπάρχει στην πρώην νεκρή ζώνη ανάμεσα στα σύνορα πρώην Ανατολικής και π. Δυτικής Γερμανίας και αποτελεί πλέον προστατευόμενο βιότοπο στον οποίο δεν επιτρέπεται καμία ανθρώπινη παρέμβαση.

Με βιωματικό τρόπο, μέσα από το παιχνίδι αντιληφθήκαμε ότι η προστασία των άλλων είναι στην ουσία προστασία του ίδιου μας του εαυτού. Κορωνίδα των προστατευόμενων ειδών της περιοχής ο λύκος. Ευτυχήσαμε να παρακολουθήσουμε μια ξενάγηση που μας έκανε να αγαπήσουμε, να θαυμάσουμε και να καταλάβουμε γιατί πρέπει να προστατεύουμε αυτό το τόσο παρεξηγημένο ζώο.

Παράλληλα, ασχοληθήκαμε και με τα υπόλοιπα θέματα του προγράμματος, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και οι Εναλλακτικές Μορφές Ενέργειας. Επισκεφθήκαμε χώρο εταιρείας υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (Αlba) και Εταιρεία βιοαερίου από καλαμπόκι. Στο Gorleben επισκεφθήκαμε ένα χώρο - σύμβολο του αγώνα κατά των πυρηνικών.

Οι ενέργειες των ακτιβιστών της Greenpeace και των απλών πολιτών ακύρωσαν τα σχέδια λειτουργίας εργοστασίων ταφής πυρηνικών αποβλήτων στην περιοχή.

Οι μονάδες, που κόστισαν δισεκατομμύρια δε λειτούργησαν ποτέ χάρη στη συντονισμένη αντίδραση όλων των κατοίκων της περιοχής.

Ακόμα, επισκεφθήκαμε μια πόλη – μουσείο στο Lübeln, το Rundlingsmuseum και γνωρίσαμε όψεις της ζωής της περιοχής στο παρελθόν, την παραδοσιακή κατοικία-αρχιτεκτονική, τις ασχολίες των κατοίκων άλλοτε και την παραδοσιακή ενδυμασία.

Στο Schnackenburg στο Μουσείο Συνόρων με την πρώην Ανατολική Γερμανία είδαμε πολλά ντοκουμέντα από την πρόσφατη ιστορία της Γερμανίας και το χωρισμό της σε Ανατολική και Δυτική από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έως το 1989. Επίσης στον πύργο Αmtsturm του Lüchow παρακολουθήσαμε όλες τις φάσεις της ιστορίας της πόλης από το έτος 1000 ως τον 19ο αιώνα και απολαύσαμε από ψηλά τη θέα στην πόλη. Συναντήσαμε, ακόμα, τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο ο οποίος μας υποδέχθηκε θερμά σε χώρους Κέντρου Νεότητας της πόλης.

Οι μαθητές, ακόμα, απ’ όλες τις χώρες έκαναν παρουσιάσεις για την πόλη και το σχολείο τους και είχαν την ευκαιρία για αλληλογνωριμία με παιδιά απ’ όλες τις χώρες και σε άλλες εκπαιδευτικές δράσεις.
Λόγω των μέτρων προστασίας εναντίον του κορωνοϊού, τα παιδιά από όλες τις φιλοξενούμενες χώρες διέμειναν σε ξενοδοχείο. Γλώσσα εργασίας ήταν η γερμανική.

Ήταν μια πολύ δημιουργική συνάντηση, με πλούσιες εμπειρίες που διοργανώθηκε άψογα από το Gymnasium Lüchow και τον συντονιστή του προγράμματος καθηγητή Alexander Haase-Mühlner. Θερμές ευχαριστίες στους μαθητές και τις μαθήτριες και στους εκπαιδευτικούς από όλες τις χώρες.

Συγχαρητήρια, ακόμα, οφείλονται και στους μαθητές του 7ου Γυμνασίου Ρόδου που εκπροσώπησαν επάξια το σχολείο μας. Η επόμενη συνάντησή μας θα γίνει 6 έως 11 Μαρτίου 2022 στην Almada της Πορτογαλίας στο σχολείο Agrupamento de Escolas Emídio Navarro».

Διαβάστε ακόμη

Πασχαλιάτικα Έθιμα από το Δημοτικό Σχολείο Σορωνής

«Περιβαλλοντική» χρονοκάψουλα στο Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου

Το 4ο ΓΕ.Λ. Ρόδου στην Εναρκτήρια Συνάντηση του Erasmus KA220 “Digital for Active Education”

«Γνωριμία με τις Πρώτες Βοήθειες» - Ενημερωτική εκστρατεία στα δημοτικά σχολεία από τους Διασώστες Ρόδου

Το έθιμο «Λαζαράκια» από το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Η συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη στα Εκπαιδευτήρια «Ροδίων Παιδεία»

Εκπαιδευτική εκδρομή στη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποίησε το 5ο Γυμνάσιο Ρόδου

Με 14 παιδιά η Anosis Robotics Academy στην 3η Ολυμπιάδα αθλητικής Ρομποτικής στην Κρήτη