Η διατροφική αξία των μανιταριών: Πέντε λόγοι να τα βάλεις στα γεύματά σου

Η διατροφική αξία των μανιταριών:  Πέντε λόγοι να τα βάλεις στα γεύματά σου

Η διατροφική αξία των μανιταριών: Πέντε λόγοι να τα βάλεις στα γεύματά σου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 528 ΦΟΡΕΣ

Υπάρχουν σε δεκάδες διαφορετικά είδη και μπορούν να μαγειρευτούν με αναρίθμητους τρόπος. Όμως πέρα από τη δυνατότητα που σου δίνουν να ετοιμάσεις πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες συνταγές, τα μανιτάρια είναι μια τροφή πολύ ευεργετική για τον οργανισμό, αφού εξασφαλίζουν:

Καλύτερη υγεία της καρδιάς
Τα μανιτάρια είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Συγκεκριμένα, περιέχουν μεγάλες ποσότητες εργοθινόνης, ενός φυσικού αντιοξειδωτικού αλλά και καλίου που είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Καλύτερη μνήμη
Έρευνες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση μανιταριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Alzheimer κατά 70%. Ιδιαίτερα μια συγκεκριμένη ποικιλία, το μανιτάρι Lion’s Main περιέχει έναν μύκητα που δρα πολύ αποτελεσματικά κατά του νευρολογικού εκφυλισμού που προκαλεί τη νόσο.

Καλύτερο ανοσοποιητικό
Τα μανιτάρια ενισχύουν το ανοσοποιητικό γιατί είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σελήνιο, ενώ δρουν και ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που είναι πιθανό να προκαλέσουν βλάβες στο ήπαρ.

Πιο αδύνατο σώμα
Τα μανιτάρια έχουν ελάχιστες θερμίδες (ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένα μανιτάρια έχει μόλις 15 θερμίδες) και μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας σε πολλές συνταγές, καθώς η υφή και η γεύση τους μοιάζει πολύ με αυτή του μαγειρεμένου κρέατος. Έτσι, μας βοηθούν να κάνουμε τα πιάτα μας πιο υγιεινά και light. Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στον μεταβολισμό του λίπους.

Πρόληψη κατά του καρκίνου
Σε πειράματα που έχουν γίνει σε ζώα, έχει διαπιστωθεί ότι μια διατροφή πλούσια σε μανιτάρια συμβάλλει στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων.

Πώς να μαγειρεύετε
τα μανιτάρια για να είναι
πιο θρεπτικά και υγιεινά

Τα μανιτάρια αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και βιταμινών και επιπλέον οι απειροελάχιστες θερμίδες τους τα καθιστούν ιδανικά ακόμη και γι’ αυτούς που κάνουν αυστηρή δίαιτα.
Σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική μελέτη, για να επωφεληθούμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό από τα μανιτάρια πρέπει να τα μαγειρεύουμε σωστά.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση International Journal of Food Sciences and Nutrition, αναφέρει ότι το μαγείρεμα στον φούρνο μικροκυμάτων και το ψήσιμο στον φούρνο (γκριλ) όχι μόνο δεν καταστρέφουν τις πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες των μανιταριών αλλά μάλιστα τις ενισχύουν. Από την άλλη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τηγάνισμα και το βράσιμο είναι δύο μέθοδοι μαγειρέματος που οδηγούν σε σημαντική απώλεια θρεπτικής αξίας.

Οι ερευνητές προσθέτουν ότι το ψήσιμο των μανιταριών με προσθήκη μικρής ποσότητας λαδιού –έξτρα παρθένου ελαιόλαδου κατά προτίμηση– βελτιώνει ακόμα περισσότερο το θρεπτικό προφίλ των μανιταριών προσθέτοντας λίγες μόνο θερμίδες.

«Όταν τα μανιτάρια μαγειρεύτηκαν στον φούρνο μικροκυμάτων ή στον απλό φούρνο η περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες και η αντιοξειδωτική τους δραστηριότητα αυξήθηκε σημαντικά» αναφέρει η ερευνήτρια Ιρένε Ρονθέρο-Ράμος, συμπληρώνοντας ότι «το τηγάνισμα και το βράσιμο οδήγησαν σε μεγαλύτερη απώλεια πρωτεϊνών και αντιοξειδωτικών, πιθανότατα λόγω της διαρροής διαλυτών ουσιών στο νερό ή το λάδι, διαδικασία που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη θρεπτική αξία του τελικού προϊόντος». Να σημειωθεί ότι στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν οι τρεις πλέον δημοφιλείς ποικιλίες μανιταριών: Λευκά μανιτάρια (Agaricus bisporus), Σιτάκε (Lentinula edodes) και Πλευρώτους (Pleurotus ostreatus και Pleurotus eryngii).

Η διατροφική αξία
των μανιταριών

Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, ενώ επίσης έχουν ελάχιστες θερμίδες (15 ανά μερίδα 70 γρ. λευκών μανιταριών) και σχεδόν μηδενικά λιπαρά (0,2 γρ. ανά μερίδα 70 γρ. λευκών μανιταριών). Παρέχουν μικρή ποσότητα βιταμινών Β1, Β2, Β12, C, D και Ε, καθώς και ψευδάργυρο και σελήνιο.
Τα μανιτάρια, ιδιαίτερα τα λευκά, έχουν αξιόλογη αντικαρκινική δράση, ενώ τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν επίσης ότι δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας στον χρόνο ανάρρωσης από τη γρίπη, το κρυολόγημα ή μια έξαρση του έρπη.
Πηγές: shape.gr, onmed.gr

Διαβάστε ακόμη

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης 2024, «Μάιος Μήνας Μέτρησης»

Πίτουρο ρυζιού: Η νέα υπερτροφή με τις αντικαρκινικές ιδιότητες

Πώς επηρεάζουν την όραση τα αντιβιοτικά

Πώς τα τυχερά παιχνίδια επηρεάζουν τον εγκέφαλο-Οι «παγίδες» του τζόγου στην υγεία

Θυμώνετε συχνά; «Καραδοκεί» το εγκεφαλικό

Ποια είναι τα οφέλη του λεμονιού στην υγεία

Σχετίζεται η μοναξιά με την ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη

Φυτικά υποκατάστατα: Πώς να τα επιλέξεις