Εκπαιδευτική συνάντηση 7ου Γυμνασίου Ρόδου στο Gallarate της Ιταλίας

Εκπαιδευτική συνάντηση 7ου Γυμνασίου Ρόδου στο Gallarate της Ιταλίας

Εκπαιδευτική συνάντηση 7ου Γυμνασίου Ρόδου στο Gallarate της Ιταλίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 428 ΦΟΡΕΣ

Το διάστημα από 21 έως 27 Νοεμβρίου 2021 έγινε στο Gallarate της Λομβαρδίας εκπαιδευτική συνάντηση στο πλαίσιο σχεδίου Δράσης Erasmus+, Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων ΚΑ229, με τίτλο “Theatre around and inside us”, στο οποίο το 7ο Γυμνάσιο συμμετέχει ως συντονιστικό σχολείο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από το σχολείο δύο εκπαιδευτικοί, ο Σπύρος Παπασιδέρης και η Μέλπα Μαυριδή και πέντε μαθήτριες, η Χρυσάνθη Κατσιδώνη, η Έλενα Κλαδίτη, η Βασιάννα Κουμπιάδη, η Κωνσταντίνα Κρόκου και η Ελεονώρα Τουρκοδημήτρη. Οι συναντήσεις, στις οποίες συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί και από το INSTITUTO DE ENSEÑANZA SECUNDARIA BEATRIZ DE SUABIA της Σεβίλλης, έγινε στο ISTITUTI VINCI, ιδιωτικό σχολείο Γλωσσών και Αεροναυτικής.

Το θέμα των συναντήσεων, αυτής που έγινε και αυτών που θα ακολουθήσουν στη Σεβίλλη και στη Ρόδο, αφορά τη διερεύνηση κρίσιμων ζητημάτων της καθημερινότητας, όπως οι διαπροσωπικές σχέσεις, το bullying, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η διαφορετικότητα, μέσω τεχνικών του Θεάτρου και ειδικότερα του Θεάτρου του Καταπιεσμένου.

Οι ομάδες είχαν την ευκαιρία, αφού παρουσίασαν τα σχολεία τους και γνωρίστηκαν μεταξύ τους με παιγνιώδεις τρόπους, να διερευνήσουν προβλήματα των διαπροσωπικών σχέσεων μέσω των τεχνικών του Θέατρου του Καταπιεσμένου, ενός κινήματος που επιδιώκει να μεταμορφώσει το κοινό σε ενεργούς συμμετέχοντες της θεατρικής εμπειρίας, που ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε από τον Augusto Boal, έναν Βραζιλιάνο θεατρολόγο, συγγραφέα και ακτιβιστή σκηνοθέτη.

Οι μαθήτριες πριν από το ταξίδι είχαν εξασκηθεί στις τεχνικές αυτές, οι οποίες εκθέτουν τους συμμετέχοντες σε αυτοσχεδιασμούς που επιβάλλει το κοινό και αντεπεξήλθαν με επιτυχία στις απαιτήσεις του προγράμματος στην αγγλική γλώσσα.

Είχαν επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχουν ως ενεργό διαδραστικό κοινό στις παραστάσεις των άλλων ομάδων.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έγιναν δραστηριότητες σχετικές με το θέμα και σε εξωτερικούς χώρους, όπως για παράδειγμα θεατρικά παιχνίδια γνωριμίας, εμπιστοσύνης και σεβασμού στις Λίμνες Ματζιόρε και Κόμο και στις πόλεις Αρόνα και Βαρέζε.

Πέρα από τα αξιοθέατα της περιοχής και τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της πόλης του Μιλάνου, η ομάδα είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί οργανωμένα και να λάβει μέρος σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου MAGA του Gallarate και συγκεκριμένα στην έκθεση των Ιμπρεσιονιστών ζωγράφων.

Επισκέφτηκε, τέλος, την έκθεση για τον Λεονάρντο ντα Βίντσι στο Εθνικό Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας «Λεονάρντο ντα Βίντσι» (Museo nazionale della Scienza e della Tecnologia Leonardo da Vinci).

Θερμές ευχαριστίες στους μαθητές/-τριες και στους/στις εκπαιδευτικούς από όλες τις χώρες.

Συγχαρητήρια στις μαθήτριες του 7ου Γυμνασίου Ρόδου που εκπροσώπησαν επάξια το σχολείο τους.

Η επόμενη συνάντησή θα γίνει 7 έως 11 Μαρτίου 2022 στη Σεβίλλη της Ισπανίας, αν οι συνθήκες της πανδημίας το επιτρέψουν, στο σχολείο INSTITUTO DE ENSEÑANZA SECUNDARIA BEATRIZ DE SUABIA. Τέλος, το 7ο Γυμνάσιο θα φιλοξενήσει την τελευταία συνάντηση του προγράμματος, τον Απρίλιο.

Διαβάστε ακόμη

Πανελλαδικές 2024: Στους 68.851 οι εισακτέοι – Το πρόγραμμα

Στις 4 Ιουνίου οι εξετάσεις ενηλίκων για απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου στην Κάλυμνο

To xρονοδιάγραμμα των εξετάσεων: 20 Μαΐου ξεκινούν στα Λύκεια, 3 Ιουνίου στα Γυμνάσια, από 31 Μαΐου οι Πανελλαδικές στα ΓΕΛ

Δράσεις του 2ου ΕΠΑ.Λ.-Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Μοναδική γιορτή επιστήμης και τεχνολογίας, στο 1ο Γ.Ε.Λ. ΡΟΔΟΥ «Βενετόκλειο»

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο Π.Μ.Σ. με τίτλο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»

Πρωτότυπη ενδοσχολική επιμόρφωση του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου

Πλούσια, παιδαγωγικά και καλλιτεχνικά, η δράση του Μουσικού Σχολείου Ρόδου