Πανδημία, επιστήμη και δοξασίες

Πανδημία, επιστήμη και δοξασίες

Πανδημία, επιστήμη και δοξασίες

Φίλιππος Ζάχαρης

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 192 ΦΟΡΕΣ

H μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης επιβάλλουν μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, ενώ από μέρα σε μέρα πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά ανεμβολίαστων που διασωληνώνονται στις ΜΕΘ.

Οι εκκλήσεις για εμβολιασμό είναι σε ημερήσια διάταξη αλλά και η επιμονή πολλών πολιτών να μην εμβολιάζονται, συνεχίζεται ακατάπαυστα. Το πρόβλημα δεν είναι βέβαια μόνο στην Ελλάδα αλλά συνολικά στα Βαλκάνια όπου η αποδοχή του εμβολιασμού δεν είναι και τόσο μεγάλη.

Την ίδια στιγμή, στην ηγέτιδα της ΕΕ Γερμανία, τα πράγματα δυσκολεύουν αφάνταστα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Υγείας, Jens Spahn, η Γερμανία θα υπερβεί «σημαντικά» τον αριθμό των 5.000 ασθενών στις ΜΕΘ Covid τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Το κύμα αναμένεται να φτάσει, όπως είπε, στο θλιβερό αποκορύφωμά του τα Χριστούγεννα.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η εκστρατεία εμβολιασμού αποκτά ξανά «τεράστια δυναμική» - εντούτοις υπάρχουν αναφορές ότι δεν παραδίδονται αρκετά εμβόλια σε πολλές περιοχές.

Σημείωσε πάντως ότι εάν χρησιμοποιηθούν όλες οι δόσεις που θα παραδοθούν μέχρι και τo τέλος της εβδομάδας, 30 εκατ. άνθρωποι ενδέχεται να έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του έτους. Αυτός ο στόχος είχε τεθεί εκ προοιμίου από τις ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις.

Και ενώ η κατάσταση στη Γερμανία επιδεινώνεται παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμών, στη Ρωσία, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέγια, που παράγει τα ρωσικά εμβόλια Sputnik V και Sputnik Light, δεν θα χρειαστούν, όπως είπε, περισσότερες από δέκα ημέρες για την παρασκευή εμβολίου κατά της μετάλλαξης «Όμικρον».

Παράλληλα μεγαλώνουν και οι συζητήσεις για την επίδραση των εμβολίων αναφορικά με την εν λόγω μετάλλαξη.

Τα υπάρχοντα εμβόλια κατά του COVID-19 είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής «Δέλτα», αναφέρει πάντως έρευνα που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο PLOS Pathogens.

Το στέλεχος «Δέλτα», έχει 7 γενετικές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα, οι οποίες είναι αρκετές ώστε να μειώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων των AstraZeneca και Pfizer-BioNTech έως 5 φορές σε σύγκριση με άλλα στελέχη του ιού, έδειξαν τα στοιχεία.

Πάραυτα, ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν δήλωσε, από την πλευρά του, στο συνέδριο του Reuters Next ότι τα εμβόλια αναμένεται να συνεχίσουν να παρέχουν προστασία απέναντι στη σοβαρή νόσηση παρά τις μεταλλάξεις του ιού.

Ανέφερε μάλιστα ότι η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας θα είναι σε θέση να προσαρμόσει το εμβόλιό της κατά του SARS-COV-2 σχετικά γρήγορα, προκειμένου να ανταποκριθεί στην εμφάνιση της παραλλαγής «Όμικρον».

Όπως διαπιστώνουμε λοιπόν, υπάρχει σοβαρή διχογνωμία στις μελέτες και τις έρευνες. Από αυτό και μόνο αλλά και από το γεγονός ότι πλησιάζουμε στα δύο χρόνια πανδημίας χωρίς την τελεσίδικη λύση με ένα και μοναδικό εμβόλιο κατά της εν λόγω επιμόλυνσης, δημιουργείται σύγχυση αλλά και αμφισβήτηση.

Βέβαια η τελευταία θα πρέπει να έχει και μία επιστημονική βάση, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά. Εντούτοις, επειδή ακριβώς και εμβολιασμένοι νοσούν και κάποιοι από αυτούς διασωληνώνονται, συν του γεγονότος ότι προκύπτουν νέες μεταλλάξεις που επιβαρύνουν την κατάσταση, η διχογνωμία επικρατεί σε όλα τα επίπεδα.

Στα Βαλκάνια, όπως προείπα, οι ανεμβολίαστοι είναι πάρα πολλοί. Στην Κεντρική Ευρώπη, τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα. Θα πρέπει λοιπόν να ψάξει κανείς να βρει τι είναι αυτό που κάνει τις βαλκανικές χώρες να μένουν τόσο πίσω. Αυτό όμως είναι δουλειά άλλων.

Η πραγματικότητα όσο και να προκαλεί διχογνωμίες, οδηγεί σε μία και μοναδική κατεύθυνση: στον εμβολιασμό και την εφαρμογή των μέτρων προστασίας χωρίς όμως την επιβολή κατασταλτικών μέτρων που προκαλούν και επιφέρουν κοινωνικούς τριγμούς.

Η Ευρώπη αλλά και όλος ο κόσμος ζει στους ρυθμούς της πανδημίας, που άλλοι λένε ότι θα κρατήσει και πέντε χρόνια ακόμη και άλλοι υποστηρίζουν ότι τέλος του 2022 όλα θα έχουν τελειώσει.

Το ζήτημα είναι όμως ότι κόσμος εξακολουθεί να πεθαίνει και οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει με διασωληνωμένους. Στη χώρα μας, ο αριθμός θανάτων είναι μεγάλος καθώς φτάνουμε τους 18.500 από την αρχή της πανδημίας. Πρόκειται για τεράστιο νούμερο αναλογικά με τον πληθυσμό.

Αν δεν παρθούν και άλλα μέτρα - που θα το τονίσω για μια ακόμα φορά, δεν θα πρέπει να αποτελέσουν το προανάκρουσμα για την αποστέρηση των ατομικών ελευθεριών – αν οι χώρες δεν συνεργαστούν στην κατεύθυνση αυτή, αν οι πολίτες δεν συνειδητοποιήσουν ότι εδώ δεν πρόκειται για «μια απλή γριπούλα» παρά για σοβαρότατη ασθένεια, δεν θα υπάρξουν σοβαρά αποτελέσματα.

Και μία πανδημία δεν καταπολεμάται ούτε με ξόρκια ούτε με λιτανείες και επίκληση του Υπέρτατου Όντος. Είναι η επιστήμη αυτή που θα της καταφέρει το τελειωτικό χτύπημα, είτε αρέσει αυτό σε κάποιους είτε όχι.

Διαβάστε ακόμη

Θάνος Ζέλκας: Μέτρα. Όχι ημίμετρα

Αγαπητός Ξάνθης: Ο κος Ζαχαριάδης, ένας ακάματος εργάτης της Δημοσιογραφίας και εκπομπής ήθους

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;