H Λέσχη Ερασιτεχνών Φωτογράφων Ρόδου στον Έμπωνα

H Λέσχη Ερασιτεχνών Φωτογράφων Ρόδου στον  Έμπωνα

H Λέσχη Ερασιτεχνών Φωτογράφων Ρόδου στον Έμπωνα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1438 ΦΟΡΕΣ

Στο πλαίσιο των φωτογραφικών εξορμήσεων της Λέσχης Ερασιτεχνών Φωτογράφων Ρόδου "CRoP" τα μέλη βρέθηκαν την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021 στον πανέμορφο Έμπωνα, το όνομα του οποίου προέρχεται από τη λέξη «άμβωνας» λόγω της λατρείας του Δία. Μπορεί ως αρχιτεκτονική να μην έχει να προσφέρει την ομοιομορφία ενός παραδοσιακού οικισμού, αλλά αποτελεί σημαντικό προορισμό για τους φυσιολάτρες, τους λάτρεις της γαστρονομίας και του καλού κρασιού.

Τα μέλη της Λέσχης ακολούθησαν οδικώς την ειδυλλιακή ημιορεινή διαδρομή από Κολύμπια, Επτά Πηγές, Άγιο Νεκτάριο Κρυονερίου, Αρχίπολη, Ελεούσα, Πλατάνια και Απόλλωνα και κατέληξαν στον ξεχωριστό Έμπωνα που φημίζεται για τις καλύτερες ποικιλίες κρασιού (Αθήρι, Μπονιάτικο) και σούμας του νησιού μας.

Ένα χωριό που βρίσκεται στους πρόποδες του Αττάβυρου σε υψόμετρο 430 μέτρων και το μεγαλύτερο μέρος των μόνιμων κατοίκων ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια αμπελιών και γι’ αυτό τον λόγο υπάρχουν αρκετά σύγχρονα και παραδοσιακά οινοποιεία.

Στο κέντρο του Έμπωνα δεσπόζει ο Ιερός Ναός του χωριού που είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου με το εντυπωσιακό καμπαναριό. Λίγα βήματα πιο πέρα, στην πάνω πλατεία του χωριού, συνάντησαν το λαογραφικό μουσείο (που ατυχώς βρήκαν κλειστά) και που ήταν η κατοικία του ντόπιου ποιητή Ιωάννη Κωνσταντάκη (1908-1985), η οποία δωρήθηκε από τον ίδιο στην κοινότητα Έμπωνα.

Στη συνέχεια τα μέλη της Λέσχης βρέθηκαν στο παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού, ένα νεοκλασικό κτήριο με την εντυπωσιακή είσοδο - αυλή, το οποίο στο πέρασμα των χρόνων ανάλογα με τις ανάγκες τις τοπικής κοινότητας έχει αλλάξει αρκετές χρήσεις. Είναι ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό κτήριο, το οποίο χρήζει ανάδειξης στο πλαίσιο της ιστορίας των παλαιών εκπαιδευτηρίων του νησιού μας.

Η ομάδα κινήθηκε μέσα στον παραδοσιακό οικισμό με τα στενά δρομάκια και προσπάθησε να αποτυπώσει σε εικόνες τη σύγχρονη και παραδοσιακή μορφή του χωριού. Συνάντησε καλοσυνάτους κατοίκους και ειδικότερα οι ηλικιωμένοι είχαν να διηγηθούν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία, άνθρωποι φιλόξενοι και χαμογελαστοί με ζεστή καρδιά.

Εντόπισε το παλιό ραφείο του χωριού, το οποίο έχει σταματήσει τη λειτουργία του εδώ και πολλά χρόνια, όπου με έκπληξη αντικρίσαμε τις παλιές ραπτομηχανές Singer, τις κλωστές, τις κουβαρίστρες και όλα τα σύνεργα του ράπτη να αντιστέκονται στο διάβα του χρόνου.

Η ομάδα είχε την τύχη να επισκεφτεί ένα από τα παραδοσιακά οινοποιεία του χωρίου (κ. Μερκούρη) και να γευτεί διάφορες ποικιλίες κρασιών επιβεβαιώνοντας ότι δικαίως ο Έμπωνας είναι γνωστός για την παραγωγή του εκλεκτότερου κρασιού του νησιού. Μετά τη φωτογραφική περιπλάνησή της στο χωριό, κάθισε σε μια από τις παραδοσιακές ταβέρνες του χωριού και γεύτηκε την τοπική κουζίνα με τα περίφημα κρέατα και τις πολλές γαστρονομικές λιχουδιές.

Η ομάδα έφυγε από τον Έμπωνα με τις καλύτερες εντυπώσεις από την ωραία φιλοξενία. Οι εξορμήσεις της συνεχίζονται. Απώτερος σκοπός είναι η δημιουργία ενός λευκώματος, στο οποίο θα καταγραφεί όλο το φωτογραφικό υλικό από τις επισκέψεις της Λέσχης Ερασιτεχνών Φωτογράφων Ρόδου (C.Ro.P.) σε όλα τα χωριά της Ρόδου.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις δράσεις της Λέσχης μπορείτε να βλέπετε στη σελίδα στο Facebook “C.Ro.P Creative Rodos Photographers”
(https://www.facebook.com/cropgr).

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη