Μ. Ανδρουλάκης: Oι αστυνομικοί κάνουν το καθήκον τους αλλά... δεν είναι ρομπότ

Μ. Ανδρουλάκης: Oι αστυνομικοί κάνουν το καθήκον τους  αλλά... δεν είναι ρομπότ

Μ. Ανδρουλάκης: Oι αστυνομικοί κάνουν το καθήκον τους αλλά... δεν είναι ρομπότ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 432 ΦΟΡΕΣ

Οι αστυνομικοί στην περιοχή μας θα κάνουν το καθήκον τους και θα ανταποκριθούν στους ελέγχους που πρέπει να διενεργούν, για την εφαρμογή των μέτρων κατά της πανδημίας, διαβεβαιώνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νοτίου συγκροτήματος Δωδεκανήσου, κ. Μανόλης Ανδρουλάκης, ο οποίος όμως ξεκαθαρίζει ότι οι αστυνομικοί… «δεν είναι ρομπότ»!

Σε δηλώσεις του χθες ο κ. Ανδρουλάκης, καταρχάς κληθείς να περιγράψει πως αντιμετωπίζουν την κατάσταση με την πανδημία και τα επιβαρυμένα καθήκοντά τους, δήλωσε: «Ξέρουμε πάρα πολύ καλά όλοι μας ότι η έξαρση των μεταλλάξεων και ειδικά η τελευταία, η «Όμικρον», έχει φέρει σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση και τη χώρα μας, όπως όλο τον κόσμο, και βλέπουμε ότι η κυβέρνηση κατευθύνεται να πάρει έκτακτα και πιο αυστηρά μέτρα όσον αφορά στους ελέγχους για τον covid-19.

Εμείς, όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα, ανταποκρινόμαστε σε ό,τι χρειαστεί και σε ό,τι διαταχθούμε, βλέπουμε ότι υπάρχει μία πρόθεση να ενταθούν οι έλεγχοι και να αυστηροποιηθούν, αλλά εμείς θα ανταποκριθούμε. Είναι η αποστολή μας τέτοια, πολλές φορές είναι άχαρη, αλλά δυστυχώς σ’ εμάς πέφτει το βάρος, ως ελεγκτικός μηχανισμός, για να δούμε αν εφαρμόζονται οι αποφάσεις των επιστημόνων και της κυβέρνησης».

Συμφωνά με τον κ. Ανδρουλάκη, ως αποτέλεσμα των έκτακτων μέτρων που λαμβάνονται και απ’ ό,τι ακούγεται-δίχως να έχουν κάποια πληροφόρηση-θα ενταθούν και θα αυστηροποιηθούν το προσεχές διάστημα, και εδώ έχουν αυξήσει τους ελέγχους και προσπαθούν να εφαρμόσουν κατά το δυνατόν την κείμενη νομοθεσία.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε στη συνέχεια ο ίδιος, από εκεί και πέρα, καταλαβαίνει κανείς ότι δεν μπορεί να είναι ένας αστυνομικός…σε κάθε κατάστημα, σε κάθε δραστηριότητα που κάνει ο οποιοσδήποτε συμπολίτης μας. Και είπε: «Πρέπει να δείξουμε την υπευθυνότητα που οφείλουμε, ούτως ώστε να καταπολεμηθεί αυτή η νόσος και να επανέλθουμε στον τρόπο ζωής που είχαμε κατά το παρελθόν. Δεν είναι ο Αστυνομικός ο μπαμπούλας που θα πάει να επιβάλει πρόστιμα ή το ευχαριστιέται, αλλά από τη στιγμή που διατάσσεται για κάτι τέτοιο και που κρίνεται από την κοινωνία μας και από την εκάστοτε κυβέρνηση, η οποία έχει την ευθύνη να εκδίδει τις νομοθεσίες και τις διατάξεις αφού διαταζόμαστε να κάνουμε κάτι τέτοιο και ο τρόπος είναι αυτός ο οποίος θα πρέπει να λειτουργήσουμε, εμείς θα πρέπει να το κάνουμε».

Επέστησε, ακόμη, την προσοχή στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς βλέπουμε ότι θρηνούμε καθημερινά μεγάλο αριθμό θυμάτων, κάτι που θα πρέπει να μας ανησυχήσει, να μας ευαισθητοποιήσει και να μην περιμένουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας μόνο και μόνο με το φόβο της επιβολής του προστίμου.

Ερωτηθείς, ακόμη, εάν είναι συνεργάσιμοι οι πολίτες κατά τη διενέργεια των ελέγχων και αν συμμορφώνονται, ο κ. Ανδρουλάκης είπε;:«Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας επιζητεί τον έλεγχο να γίνεται και στους χώρους όπου πάει, είτε είναι τα κέντρα διασκέδασης είτε είναι η εστίαση. Επιζητούν να υπάρχουν έλεγχοι ούτως ώστε να προστατεύονται. Όπως ξέρετε, εδώ τουλάχιστον στην περιοχή μας η πλειοψηφία τους είναι εμβολιασμένη, οπότε θέλουν και αυτοί να προστατεύονται από τον κορωνοϊό. Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν κάποια περιστατικά τα οποία δεν είναι ο κανόνας και δεν θα πρέπει να στεκόμαστε σ’ αυτά γιατί, όπως είπα θα υπάρχουν».
Όπως λέει, πάντως, αυτά τα διαχειρίζονται και δεν έχουμε περιστατικά που να έχουν ξεφύγει τον έλεγχο και μέχρι στιγμής εκτιμά ότι είμαστε σε καλό επίπεδο.

Σχετικά με αυτή την οργάνωση για τους υπερασπιστές του Συντάγματος, όπως είπε, και στην περιοχή μας όπως σε όλη τη χώρα, υπάρχουν και οι αντιεμβολιαστές αλλά και αυτοί που φοβούνται, και δεν θα πρέπει να τους κατατάσσουμε όλους στην ίδια κατηγορία. Έτσι, έχουμε και αυτή την περίπτωση, ωστόσο δεν είναι έντονη η παρουσία τους και ο ίδιος εκτιμά ότι δεν δημιουργεί ιδιαίτερα ζητήματα. «Υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν αυτή την άποψη. Από εκεί και πέρα, όλοι κρινόμαστε για τις απόψεις μας και πως τις εκφράζουμε και με τον τρόπο που λειτουργούμε», είπε.

Τα αιτήματά τους
Όσο για τα θέματα που απασχολούν τους αστυνομικούς και της περιοχής μας, για ακόμα μία φορά, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι η Αστυνομία έχει γίνει πλέον ο μόνος ελεγκτικός μηχανισμός του Κράτους και αυτό είναι άστοχο, όπως εκτιμά.

Όπως λέει, δεν μπορεί για το οτιδήποτε να είναι μόνο η Αστυνομία όταν το Κράτος έχει πάρα πολλούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και θα πρέπει να ενεργοποιούνται αυτοί, να κάνουν τη δουλειά τους και αυτοί όπως πρέπει και όχι μόνο να επιφορτίζουν την Αστυνομία με το οτιδήποτε, όπως για τον covid ή για το τσιγάρο κτλ.

Όπως λέει, αυτό είναι κάτι πολύ άσχημο και το γεγονός ότι οι ίδιοι επωμίζονται όλη αυτή την ευθύνη δεν σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσουν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά. Αναφέρει όμως: «Όσο φορτωνόμαστε παραπάνω πράγματα, γίνεται αντιληπτό ότι δεν μπορούμε να έχουμε την αποτελεσματικότητα την οποία οφείλουμε. Και θα πρέπει να το καταλάβει και αυτό η κοινωνία και θα πρέπει να το σκεφτούν και αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις».

Όπως εξηγεί, ένας αστυνομικός όταν τον πάρεις από μία υπηρεσία και τον έχεις καθημερινά να ασχολείται με τον covid σίγουρα από κάπου θα λείψει και δεν έχουμε πλεόνασμα αστυνομικών, ειδικά στην περιοχή μας.
Μάλιστα, για το διαχρονικό θέμα με την ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού της Αστυνομίας στη Ρόδο και την περιοχή μας γενικά, όπως είπε, αυτή τη στιγμή, σε ό,τι έχει να κάνει με την οργανική δύναμη που έχει η περιοχή μας, βρισκόμαστε σε καλά επίπεδα. Από εκεί και πέρα, όμως, αυτή έχει προβλεφθεί εδώ και είκοσι χρόνια και όλοι μας διαπιστώνουμε ότι οι ανάγκες, ειδικά στην περιοχή μας, έχουν αυξηθεί για πολλούς και διάφορους λόγους, όπως η τουριστική κίνηση, το μεταναστευτικό κτλ. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει μία αναπροσαρμογή, μία επικαιροποίηση, ώστε κάθε περιοχή να έχει την οργανική δύναμη ανάλογα με τις ανάγκες της.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει παρατηρηθεί, άλλες περιοχές της χώρας οι οποίες δεν επιβαρύνονται ούτε με το μεταναστευτικό ούτε έχουν το θέμα της νησιωτικότητας ούτε διάφορες άλλες ιδιαιτερότητες της περιοχής μας, να έχουν πολλή περισσότερη δύναμη λόγω του ότι κρίθηκε πριν από είκοσι-τριάντα χρόνια ότι θα πρέπει να υπηρετούν τόσοι αστυνομικοί και δεν έχει γίνει μία επαναξιολόγηση έτσι ώστε να μπορούν και οι ίδιοι να παρέχουν μία καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών στους συμπολίτες μας και αυτό είναι το αίτημά τους.

Δεν παρέλειψε, ακόμη, να επισημάνει, ότι με όλα όσα τους έχουν επιβαρύνει το τελευταίο διάστημα, ούτε από την Ομοσπονδία τους δεν έχει βγει εκπρόσωπός να ζητήσει κάτι και εκείνο που ζητούν είναι απλά να εξασφαλιστούν οι συνθήκες ώστε να μπορούν και οι ίδιοι να προσφέρουν την ποιότητα των υπηρεσιών που θέλουν, να είναι ήρεμοι στη δουλειά τους και να μη λειτουργούν υπό πίεση. «Δεν είναι οι αστυνομικοί ρομπότ, δεν είναι μηχανές, δεν έχουν λογισμικό με το οποίο λειτουργούν και σε κάθε περίπτωση πατάμε ένα κουμπί και φερόμαστε ανάλογα. Γιατί θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι είμαστε και εμείς άνθρωποι!», λέει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος των αστυνομικών.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»