Στρ. Καρίκης: Θα αναβαθμιστεί η καθημερινότητα των πολιτών της Ρόδου

Στρ. Καρίκης: Θα αναβαθμιστεί  η καθημερινότητα των πολιτών της Ρόδου

Στρ. Καρίκης: Θα αναβαθμιστεί η καθημερινότητα των πολιτών της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 937 ΦΟΡΕΣ

«Κανένας εργαζόμενος δεν έχει να φοβάται για τη θέση εργασίας του», διαβεβαιώνει ο Αντιδήμαρχος και Αναπληρωτής Δημάρχου κ. Στράτος Καρίκης, αναφορικά με τη σύμβαση-πλαίσιο για την καθαριότητα ενώ αναλύει για άλλη μία φορά το όραμα της Δημοτικής Αρχής Ρόδου για παροχή άριστων υπηρεσιών στον τομέα που αποκαλούμε «Καθημερινότητα» και που θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες Δημοτικές Αρχές.

Ο κ. Καρίκης, σε δηλώσεις του χθες, αναφέρθηκε στο θέμα αυτό, λίγες ημέρες μετά την έγκρισή του διαγωνισμού από την Οικονομική Επιτροπή αλλά και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν, τόσο από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, τέως Δήμαρχο, κ. Φώτη Χατζηδιάκο, όσο και από τους Συλλόγους των εργαζομένων στον Δήμο αλλά και τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Μετά τις καθιερωμένες ευχές για τη νέα χρονιά, ο κ. Καρίκης αρχικά ανέφερε ότι ο Δήμαρχος, κ. Αντώνης Καμπουράκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, οριοθέτησε αυτό το όραμα που είχαν για την καθαριότητα, ότι δηλαδή εξαρχής είχαν πει να μην ακολουθήσουν την πεπατημένη που ουσιαστικά λίγο θα βελτίωνε μια κατάσταση, «μέτρια για εμάς καλή για κάποιους άλλους», όπως είπε και συνέχισε «Σε κάθε περίπτωση, αυτή η κατάσταση και της καθαριότητας και της καθημερινότητας, σε καμία περίπτωση, δεν εξέφραζε την εικόνα του νησιού που θέλαμε εμείς να δούμε σαν Δημοτική Αρχή.

Άρα, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, πρώτα ο Δήμαρχος και μετά όλοι εμείς, εστιάσαμε στη δημιουργία μιας νέας σύμβασης που θα περιλαμβάνει την καθημερινότητα σε όλο το νησί, όπως πρέπει να τη ζει ο κάτοικος αυτού του νησιού αλλά και ο επισκέπτης αφού είμαστε κυρίως ένα τουριστικό νησί…».

Είπε, ακόμη, ότι ήθελαν να μην πάνε σε μία σύμβαση πεπατημένη που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα αλλά αφενός μεν στο κομμάτι της καθαριότητας να είναι μία σύμβαση η οποία θα έχει το νησί πεντακάθαρο, θα είναι ένα επίπεδο καθαριότητας άριστο χωρίς ερωτηματικό. Ατό σημαίνει καινούργιοι κάδοι, υπηρεσίες καθαρισμού πιο συχνά απ’ ό,τι είναι σήμερα, επίσης πλύσιμο κάδων, καθαριότητα γύρω από τους κάδους, σε σημεία που μέχρι σήμερα δεν πηγαίνει κανένας, όπως και σε σημεία που δυστυχώς κάποιοι κάτοικοι χρησιμοποιούν από μόνοι τους.

«Γενικότερα μια εικόνα καθαριότητας άριστη και βέβαια σε επίπεδο όλου του νησιού», όπως είπε.
Ταυτόχρονα, «άριστη καθημερινότητα», σύμφωνα με τον κ. Καρίκη, σημαίνει τα πάρκα μας να είναι πεντακάθαρα και να έχουν σε καθημερινή βάση παρεμβάσεις. Το ίδιο και το πράσινο και τα λουλούδια, με συχνές ανανεώσεις.
Ακόμη, οι δρόμοι μας να είναι πεντακάθαροι, με νέες διαγραμμίσεις και αυτές να ανανεώνονται, δηλαδή να έχουμε συνεχείς παρεμβάσεις στο επίπεδο αυτό. «Γενικότερα, όλο το νησί, αυτή τη στιγμή, μέσα από αυτή τη σύμβαση, θα καλυφθεί πλήρως στον τομέα «Καθημερινότητα» με άριστο τρόπο», τόνισε.

Όπως εξήγησε, στη συνέχεια, αυτό σημαίνει παρουσία πολλών ατόμων από τη Ρόδο μέχρι την Κατταβιά, «αυτό που μέχρι σήμερα δεν είχαμε δει πουθενά: δηλαδή, μία αυτοματοποιημένη κατάσταση που θα είναι και προς όφελος του ροδίτη και προς όφελος του επισκέπτη. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τις ίδιες καταστάσεις», είπε και ανέφερε ακόμη ότι βλέπουμε ότι σε κάθε βροχή σταματάνε όλοι οι σηματοδότες του νησιού. Έτσι, μέσα στο επόμενο δίμηνο-τρίμηνο, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, θα δούμε μία πλήρη αντικατάσταση των σηματοδοτών, πρώτα στην πόλη και μετά σε όλο το νησί. «Πάμε σε ριζικές λύσεις, πάμε ν’ αγγίξουμε θέματα που δεν είχαν αγγίξει οι Δημοτικές Αρχές τα προηγούμενα χρόνια.

Έτσι, λοιπόν, θα γίνει και με τον τομέα καθαριότητας-καθημερινότητας», είπε επίσης.
«Και μην ακούω ότι “είναι πολλά τα λεφτά» ή που «θα βρεθούν τα λεφτά», είπε στη συνέχεια σχετικά με τα σχόλια για το ύψος της σύμβασης η οποία μαζί με τον ΦΠΑ ανέρχεται στα 64 εκατομμύρια ευρώ. Ανέφερε, λοιπόν, ο κ. Καρίκης ότι μέχρι σήμερα «έτρεχε» μία σύμβαση καθαριότητας και δεκάδες άλλες συμβάσεις καθημερινότητας οι οποίες αφορούσαν στο Πράσινο, τις Τεχνικές Υπηρεσίες, τους χωρικούς Αντιδημάρχους κτλ.

Όπως εξήγησε, λοιπόν, όλα αυτά τα ενοποιούν σε ένα σύστημα με το οποίο θα έχουν συγκεκριμένη Εταιρία η οποία «θα λογοδοτεί κάθε μέρα και με ρήτρες και με πρόστιμα» για το τιι συμβαίνει στο νησί. Ξεκαθάρισε, ακόμη, ότι, όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τα λεφτά θα βρεθούν μέσα από χρήματα του Δήμου. Και είπε: «Είναι χρήματα του Δήμου, είναι χρήματα του δημότη που πρώτος αυτός θέλει αυτό το καλό αποτέλεσμα. Είδατε ότι, όλο αυτό το διάστημα, με τα μικρά προβλήματα που είχαμε, οι δημότες φώναζαν και είχαν δίκιο αλλά κυρίως οι δημότες ψάχνουν αυτή τη στιγμή μία διαφορετική κατάσταση στο σύνολο της καθημερινότητας, όπου πριν καν ασχοληθούν αυτοί με κάποιο πρόβλημα, ο Δήμος, με τις υπηρεσίες του και με τον ιδιώτη, να μπορεί να παρεμβαίνει και να το λύνει».

Μάλιστα, θέλησε να πει, απαντώντας επί τη ευκαιρία, και στις ανησυχίες που εκφράζουν και την έντονη αντίδραση των εργαζομένων, τα εξής: «Δεν αποδυναμώνουμε καμία υπηρεσία του Δήμου. Αντίθετα, τη δυναμώνουμε και σε συνεργασία με τις Εταιρείες που θα προκύψουν απ’ αυτή τη διαδικασία της σύμβασης, όλοι μαζί θα συνεργαστούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα». Προς επιβεβαίωση αυτού, ανέφερε ως παράδειγμα ότι προχωρούν σε προμήθεια και μηχανημάτων και οχημάτων καθώς όταν θα οριστικοποιηθεί η όλη κατάσταση, έχουν έτοιμες διαδικασίες για οκτώ νέα απορριμματοφόρα κάτι που, όπως λέει ο κ. Καρίκης, δείχνει ανανέωση του στόλου καθώς δεν μπορεί η Υπηρεσία Καθαριότητας να συνεχίσει με τον στόλο που έχει.

Όπως είπε, βλέπουμε ότι υπάρχουν φορτηγά στην Υπηρεσία καθαριότητας που επί τρία, τέσσερα ή και πέντε χρόνια είναι χαλασμένα και δεν είχαν φτιαχτεί ποτέ. «Συνεπώς, εμείς θα δυναμώσουμε και τους τομείς που αφορούν τον Δήμο και τις Διευθύνσεις και θα συνεργαστούν όλοι μαζί, με το προσωπικό τους, ώστε να πετύχουμε ένα σύνολο το οποίο να ικανοποιεί τον δημότη στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και σε κάθε περίπτωση δεν θα ισχύει, δεν θα ζήσουμε, δεν θα δούμε, καμία προβληματική κατάσταση όπως βλέπαμε μέχρι τώρα σε πολλές περιόδους…».

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να πει ότι μέχρι τώρα τους έλεγαν ότι, αυτά, είναι απλά λόγια αλλά πέρασε από την Ο.Ε. και μπήκε στη διαδικασία ο διεθνής διαγωνισμός, αυτό το όραμα που έλεγαν πρώτα ο Δήμαρχος και μετά όλοι τους, από την προεκλογική περίοδο. Επεσήμανε, ακόμα, ότι κάποιους ίσως να τους φοβίζει ένα τέλειο αποτέλεσμα γιατί μπαίνουμε και στην τελευταία διετία για τις εκλογές και δεν θέλουν να δουν το ιδανικό για ένα νησί όπως το έχουν οραματιστεί. Έτσι, καλεί όλους να το στηρίξουν και να μην στέκονται σε διάφορα θέματα ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην αναφορά του τέως Δημάρχου για «οσμή σκανδάλου», λέγοντας: «Δεν κατάλαβα. Ένας διεθνής διαγωνισμός, τι οσμή σκανδάλου μπορεί να έχει;

Όποια Εταιρία θέλει, να έρθει να συμμετέχει για να φτιάξουμε τη Ρόδο όπως θέλουμε. Με την ίδια λογική, όλοι οι διαγωνισμοί που πάμε πίσω, θα ξεκινήσουμε να λέμε οσμή σκανδάλου. Ας τηρήσομε μία σοβαρή στάση, μία υπεύθυνη στάση , μια στάση η οποία να είναι μπροστά απ’ αυτά που έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα. Εγώ προσωπικά τα έχω κάνει πράξη αυτά, και ως δημοτικός σύμβουλος και ως επικεφαλής παράταξης και μάλιστα επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δ.σ. Ρόδου. Εγώ καλώ όλους να κάνουν αυτό. Αυτή η συγκεκριμένη σύμβαση θα βοηθήσει διαχρονικά όλες τις δημοτικές Αρχές. Εμείς, ήδη, πληρώσαμε ένα μικρό τίμημα, ακριβώς επειδή θέλαμε να τα σπάσουμε με όλους και με όλα και να πάμε σε κάτι διαφορετικό. Ζήσαμε και δύσκολες καταστάσεις αυτή τη διετία, ακριβώς γιατί δεν πήγαμε στις λύσεις τις πεπατημένες.

Καλώ λοιπόν, με αυτή την ευκαιρία όλοι να συνταχθούν, να ελέγξουν-δεν φοβόμαστε κανέναν έλεγχο, όλα θα περάσουν μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες και καλούμε κάθε Εταιρεία που έχει την ικανότητα να ανταποκριθεί με άριστο τρόπο σ’ αυτή την σύμβαση, να έρθει και να συμμετέχει στον διαγωνισμό. Και το λέμε αυτό γιατί θα έχει τόσες πολλές ρήτρες , θα έχει τόσες πολλές διασφαλίσεις για τον Δήμο και τους δημότες που δεν θα ζήσουμε τα φαινόμενα να παίρνουμε μία σύμβαση και στη συνέχεια κοιτάμε πως θα κερδίσουμε. Θα είναι μία σύμβαση η οποία θα ελέγχεται καθημερινά για την εκτέλεσή της κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μέχρι κεραίας…».

Για τους εργαζομένους
Εκτός από τα παραπάνω, όσο αφορά τους εργαζομένους, ο Αναπληρωτής Δημάρχου διαβεβαίωσε: «Δεν έχει να φοβάται κανένας εργαζόμενος για τη θέση εργασίας του και αυτό το λέμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και ο Δήμαρχος και εγώ και όλη η Δημοτική Αρχή». Αναφέρει, μάλιστα, προς επιβεβαίωση αυτού ότι προχωράνε και σε προμήθεια τεράστιου εξοπλισμού, που δεν έχει γίνει τέτοια μέχρι τώρα, ακριβώς γι’ αυτές τις Διευθύνσεις, δηλαδή Καθαριότητας και Πρασίνου.

«Συνεπώς, θέλουμε μία ταυτόχρονη λειτουργία, πολύ δυναμική, και του Δήμου και των ιδιωτικών Εταιριών που θα συμμετέχουν και τελικά θα μειοδοτήσουν σε αυτή τη διαδικασία. Συνεπώς, κανένας εργαζόμενος δεν έχει να φοβάται τίποτα, εμείς τους θέλουμε να συνεργαστούν ακριβώς για να πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε...».

» Και, βέβαια, έχει αποδειχτεί ξεκάθαρα ότι χωρίς ιδιώτη οι μεγάλοι τομείς της Καθημερινότητας, αυτή τη στιγμή, δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Μακάρι να μπορούσε ο Δήμος να έχει το προσωπικό αυτή τη στιγμή και τα μηχανήματα να μπορεί από μόνος του να φέρει σε πέρας το τεράστιο έργο όπως όμως εμείς το θέλουμε.

Εμείς δεν θέλουμε ένα μέτριο αποτέλεσμα και για να πετύχουμε το καλό αποτέλεσμα είναι κάθετη θέση,είναι βασική Αρχή αυτής της Δημοτικής Αρχής θα έχει έναν συνδυασμό του δημοσίου τομέα, του Δήμου και των υπηρεσιών, με μία σύμβαση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα και στον δημοτικό υπάλληλο να συνεργαστεί και να αποδώσει τα μέγιστα με έναν μόνο και κύριο σκοπό, το καλό αποτέλεσμα για το νησί μας».
Όσο για το ενδεχόμενο να υπάρξουν ενστάσεις, όπως είπε δεν φοβούνται την καθυστέρηση και τόνισε ότι έχει ιδιαιτερότητες επειδή δεν έχει ξαναγίνει σε άλλο Δήμο και η καθυστέρηση ήταν ακριβώς για να προλάβουν αυτές τις ενστάσεις. Σημείωσε, όμως, ότι σε κάθε περίπτωση, κάθε διεθνής διαγωνισμός μπορεί να έχει και εμπλοκές.

Έτσι, προχωρούν αυτό που βλέπουν σαν όραμα για το νησί και θα τρέξει και θα αποτελέσει «όπλο» όχι μόνο γι’ αυτή τη Δημοτική Αρχή αλλά και διαχρονικά στο μέλλον ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλοι θα επικροτήσουν και θα χαρούν και αυτή τη στιγμή τρέχουν μικρότερες συμβάσεις και έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Αναφέρθηκε και στον ΦΟΔΣΑ που αυτή τη στιγμή με ένα πολύ μεγάλο ΣΔΙΤ δίνει οριστική λύση για να πάμε σε ένα πράσινο νησί, όπως είπε. «Δηλαδή, υπάρχει μία αλυσίδα και βλέπουμε πόσο σημαντικά πράγματα έχει δει αυτή η Δημοτική Αρχή και σ’ αυτό τον δύσκολο τομέα, πως ονειρεύεται το περιβάλλον στο νησί την επόμενη μέρα και πως μέσα από τις διασκεδαστές που ξεκινούν, θα λυθούν με τον καλύτερο τρόπο όλα αυτά τα θέματα που αφορούν στη διαχείριση των σκουπιδιών και το περιβάλλον στο νησί μας για τα επόμενα χρόνια», τόνισε.

Θύμισε, τέλος, ότι μόνιμο προσωπικό δεν μπορούν να προσλάβουν και συνεπώς έχουν τεράστιο πρόβλημα και το εποχιακό το προσλαμβάνουν με φειδώ και έτσι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες. Ανέφερε, ακόμη, ότι, το 2010 που γινόταν ο ενιαίος Δήμος, το προσωπικό ξεπερνούσε τα 2500 άτομα και μαζί με το εποχικό έφθανε τα 3000 άτομα και τώρα μιλάμε για 1200 άτομα.

Διαβάστε ακόμη

Θάνος Ζέλκας: Μέτρα. Όχι ημίμετρα

Αγαπητός Ξάνθης: Ο κος Ζαχαριάδης, ένας ακάματος εργάτης της Δημοσιογραφίας και εκπομπής ήθους

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;