Φίλιππος Ζάχαρης: "Εικόνες ντροπής για τα τεστ"

Φίλιππος Ζάχαρης: "Εικόνες ντροπής για τα τεστ"

Φίλιππος Ζάχαρης: "Εικόνες ντροπής για τα τεστ"

Φίλιππος Ζάχαρης

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 942 ΦΟΡΕΣ

Οι τεράστιες ουρές έξω από τα φαρμακεία αλλά ιδιαίτερα στα νοσοκομεία όπου διεξάγονται τα rapid test παραπέμπουν σε τριτοκοσμική χώρα όπου δεν λαμβάνονται καν τα στοιχειώδη μέτρα αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού.

Για την κατάσταση αυτή όλοι είναι υπεύθυνοι, με πρώτη την Πολιτεία που δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για το αν ο πολίτης είναι σε θέση να πληρώνει κάθε λίγο και λιγάκι self, rapid ή τα πανάκριβα με την τιμή των 60 ευρώ στα διαγνωστικά κέντρα PCR test.

H κατάσταση αυτή, στην οποία μερίδιο ευθύνης έχουν και οι πολίτες με τη συνήθη αργοπορία τους σε ό,τι αφορά την πρόληψη (σύνηθες στην Ελλάδα να συνωστίζονται όλοι την τελευταία στιγμή και πάντα όταν ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι) δεν αναμένεται να αλλάξει το προσεχές διάστημα που και ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί και ο φόβος νόσησης θα αναγκάζει τον καθένα να αναζητά απεγνωσμένα τη διεξαγωγή ενός test.

Εικόνες ντροπής
Μετά τις εικόνες λοιπόν σε φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα, δεκάδες πολίτες συνωστίζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) εφημερευόντων νοσοκομείων, προκειμένου να υποβληθούν σε εξέταση.

Την ίδια ώρα, ο μεγάλος αριθμός εισαγωγών διατηρεί την πληρότητα στο 90%, ενώ διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν να εισαχθούν σε ΜΕΘ CoViD.
Τα παραπάνω κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος. Παρέθεσε, μάλιστα, εικόνες από το νοσοκομείο «Αττικόν» και τις χαρακτήρισε «εικόνες ντροπής».
Αλήθεια, ποιος νοιάζεται για τη διασπορά του κορωνοϊού; Και σε τελική ανάλυση, τι πρέπει να συμβεί ακόμη για να παρθούν μέτρα;
Μάλλον νέες εικόνες που θα αμαυρώνουν για μια ακόμα φορά το σαθρό σύστημα Υγείας. Εικόνες που διασύρουν τη χώρα από κάθε άποψη.

Νοσοκομεία σε απελπιστική κατάσταση
Όπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, οι πολίτες, με συμπτώματα ή χωρίς, βρίσκονται σε απόγνωση. Επισκέπτονται για εξέταση τα εφημερεύοντα νοσοκομεία, στα οποία υπερδιπλασιάσθηκε η επισκεψιμότητα στα ιατρεία κορωνοϊού.
Περιμένουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των εφημερευόντων νοσοκομείων να εξετασθούν, να κάνουν τεστ δεκάδες άτομα, επί ώρες με κίνδυνο ο ένας να κολλήσει τον άλλον.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση από πλευράς στελέχωσης, καθώς εργάζονται 10.000 λιγότεροι σε σχέση με τον περυσινό χειμώνα.

Επικράτηση της «Όμικρον»
Την ίδια στιγμή που συμβαίνει αυτή η τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία με τα τεστ, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης κάνει λόγο για πλήρη επικράτηση της «Όμικρον» στην Ελλάδα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Επτά στα δέκα δείγματα αφορούν τη συγκεκριμένη παραλλαγή, η οποία «ευθύνεται» για το 70% των νοσηλειών στην Αττική.
Τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και όλοι μιλούν για έναν πολύ δύσκολο Γενάρη.

Μελέτες για την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών
Ενθαρρυντικά πάντως είναι τα ευρήματα δύο διεθνών μελετών για τους εμβολιασμούς και την παραλλαγή «Όμικρον», τις οποίες παρουσίασε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.

Σε ανάρτησή του αναφέρει ότι δημοσιεύτηκαν νέα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο για την προστασία των εμβολίων έναντι της παραλλαγής «Όμικρον».
Τα στοιχεία προκύπτουν μετά από ανάλυση των τεστ που έγιναν μεταξύ της 27ης Νοεμβρίου και της 24ης Δεκεμβρίου και συμπεριλήφθηκαν 169.888 πιστοποιημένες περιπτώσεις «Δέλτα» και 204.036 περιπτώσεις «Όμικρον».

Τι ισχύει για τους εμβολιασμένους και την «Όμικρον»
Πιο αναλυτικά, και αναφορικά με την πιθανότητα κάποιος εμβολιασμένος να έχει συμπτώματα εάν κολλήσει την «Ομικρον» ισχύουν τα εξής:
Μεταξύ εκείνων που είχαν κάνει δύο δόσεις AstraZeneca, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της συμπτωματικής νόσου είναι σχεδόν 40%, 10 εβδομάδες μετά από την 3η ενισχυτική δόση με το εμβόλιο της Pfizer, και σχεδόν 60% 5 - 9 εβδομάδες μετά από την 3η ενισχυτική δόση με το εμβόλιο της Moderna.

Μεταξύ εκείνων που έκανα δύο δόσεις Pfizer, η αποτελεσματικότητα κατά της συμπτωματικής νόσου μειώθηκε σχεδόν στο 50% 10 εβδομάδες μετά από την 3η ενισχυτική δόση με εμβόλιο Pfizer και σχεδόν στο 70%, 5 - 9 εβδομάδες μετά από μετά από την 3η ενισχυτική δόση με εμβόλιο Moderna.
Ο κίνδυνος νοσηλείας πάντως μετά από λοίμωξη με «Όμικρον» είναι 60% - 70% μικρότερος σε σχέση με τη λοίμωξη με τη «Δέλτα».

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου