Χρέος της Ακαδημίας Αθηνών να περισώσει το έργο του Αναστάσιου Βρόντη

Χρέος της Ακαδημίας Αθηνών να περισώσει το έργο του Αναστάσιου Βρόντη

Χρέος της Ακαδημίας Αθηνών να περισώσει το έργο του Αναστάσιου Βρόντη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 176 ΦΟΡΕΣ

ΦΛΑΣ στο παρελθόν - Εν Ρόδω Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 1962 Αριθ. Φύλλου 3221

Χρέος της Ακαδημίας Αθηνών

ΝΑ ΠΕΡΙΣΩΘΗ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΒΡΟΝΤΗ - ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΟΣΚΟΒΗ

Με μεγάλη λύπη ο Δωδεκανησιακός κόσμος επληροφορήθη τον αδώκητο θάνατο του διακεκριμένου Ροδίου εκπαιδευτικού και λαογράφου Αναστάση Βρόντη. Ακούραστος εργάτης του πνεύματος τριγούσε σαν μέλισσα κι αποταμίευε τους ανεκτίμητους θησαρούς της Ροδιακής Λαογραφίας.
Πάντα κάτι καινούργιο είχε να γράψη, κάτι να μας διηγηθή.

Οι ιστορίες, τα παραμύθια, τα τραγούδια, τ’ ανέκδοτά του έπερναν ξεχωριστή χροιά, γιατί είχε δικό του τρόπο στην διήγηση, δική του νοοτροπία, που το επισφράγισμα τους σκέπαζε το πλατή και καλοκάγαθο γέλιο του. Ποτέ μου δεν είδα τον Βρόντη κατσούφη. Πάντοτε γελούσε, πάντοτε αστειευότανε, ήτανε πάντοτε χαρούμενος, πάντοτε αισιόδοξος.

Η πρώτη μου γνωριμία με τον Βρόντη έγινε την αξέχαστη μέρα για όλους τους Δωδεκανησίους, τη μεγάλη μέρα της ενσωμάτωσης. Μού τον συνέστησε ο καλός Δωδεκανήσιος και φίλος Ζαχαρίας Παπαζαχαρίου. - Νά, μου λέει, ο εθνικός βάρδος της Ρόδου, ο Βρόντης. Αντίκρυσα έναν άνθρωπο που έλαμπε ολόκληρος από χαρά, από αγαλλίαση. Την ημέρα εκείνη που τόνειρο όλων των Δωδεκανησίων έπαιρνε «σάρκα και οστά», τόνιωσε πιότερο ο αλησμόνητος Βρόντης ο αγωνιστής. Ο Βρόντης αγωνίστηκε, εξορίστηκε, ταλαιπωρήθηκε για τη μεγάλη ιδέα, για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου και δικαιολογημένα ή ανεχαρούμενος και υπερήφανος για την αποκατάστασή της.

Κι’ όμως ο Βρόντης επικράθη πολλές με πάρα πολλές φορές, για την παραγνώριση του έργου του. Μούρχεται να πάρω όλα μου τα χειρόγραφα, να τα κάψω, παραπονιόταν πολλές φορές, σαν συζητούσαμε για λαογραφία.

Σε λίγο όμως άλλαζε ιδέα και ξανάλεγε. -Δε βαριέσαι, ας με πικραίνουν οι άνθρωποι, εγώ θα γράφω όσο ζω, γιατί η λαογραφία είναι μέσα μου, μέσα στο πετσί μου. Δεν έχω χρήματα να εκδώσω όλα μου τα βιβλία. Ας τα εκδώσουν τα παιδιά μου σαν πεθάνω. Είναι κι’ αυτή μια σπάνια κληρονομιά.
Και πραγματικά το λαογραφικό έργο του Βρόντη είναι αξιοπρόσεχτο. Ο Βρόντης κατανάλωσε ολόκληρη τη ζωή του να το συλλέξει, να το ταξινομήσει και πρέπει νάβρει συνεχιστές. Εκτός από τα παιδιά του η Ακαδημία που τίμησε τον αείμνηστο Βρόντη, ας φροντίσει να συλλέξει και να δημοσιεύση το ανέκδοτο έργο του για το καλό της Πατρίδος, για το καλό της λαογραφίας.

ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΣΚΟΒΗ

ΕΞΑΓΩΓΑΙ ΕΛΑΦΡΟΠΕΤΡΑΣ ΕΚ ΝΙΣΥΡΟΥ ΔΙΑ ΤΑΣ Η.Π.Α.

Μεταδίδεται εκ Νισύρου ότι διά του καταπλεύσαντος εκεί ατμοπλοίου «Αλφειός», εξήχθησαν εις Ηνωμένας Πολιτείας 11.500 τόννοι ελαφροπέτρας. Ως ετονίσθη υπό εκπροσώπου της ενδιαφερομένης Εταιρείας αι εξαγωγαί του ορυκτού εις τας Ηνωμένας Πολιτείας θα συνεχισθούν καθ’ όλον το έτος.

ΑΝΕΧΩΡΗΣΑΝ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΒΕΔ

Χθές την πρωΐαν ανεχώρησαν αεροπορικώς δι’ Αθήνας οι κ.κ. Λογοθέτης και Ζησιμάτος, μέλη της επιτροπής του ΕΒΕΔ ήτις θα επιληφθή εις Αθήνας διαφόρων Δωδεκανησιακών θεμάτων.

Διαβάστε ακόμη

Φλας στο παρελθόν, 1964: Σήμερον τα ανεπίσημα εγκαίνια της πινακοθήκης

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Ενώ αναμένεται ο δήμαρχος κρίσιμος θα είναι η νέα εβδομάς δια τον δήμον

Φλας στο παρελθόν, 1964: Επιτυχίαν εσημείωσεν ο χθεσινός έρανος

Φλας στο παρελθόν 1964, Υπερπαραγωγή βερύκοκων στ' Αφάντου!

Φλας στο παρελθόν 1964, Το "Ελάκι" προσάραξε...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Αγωγή κατά του κ. Δημάρχου...

Φλας στο παρελθόν 1964, 1.000 και πλέον άτομα μετανάστευσαν σ' ένα τετράμηνο...

Φλας στο παρελθόν 1964, Καρεκλιές και ξύλο για το κέρδος...